Zwart mosterdzaad

Door: A. Lemmens.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Brassica nigra.
Engelse naam: Black mustard.
Franse naam: Moutard noire.
Duitse naam: Schwarzer senf.
Brassica komt van het Grieks prasikê . Nigra betekent zwart.

zwart mosterdzaad 4 zwart mosterdzaad 2

Omschrijving:
Zwart mosterdzaad behoort tot de familie van de kruisbloemigen en lijkt van uiterlijk veel op koolzaad. De hoogte van de plant ligt tussen de 60 en 120 cm en is eenjarig. De plant bloeit in de maanden juni tot en met september. De stengels zijn vertakt en behaard aan de voet. Het onderste blad is gesteeld, geveerd en getand. Het bovenste blad is langwerpig smal en licht getand. De kleur van de bladeren is blauwgroen. De bloemen zijn tweeslachtig en de 1 tot 1½ cm grootte en zijn geel van kleur. De zaden zitten in vruchtdozen, zijn klein en zwart tot donker bruin van kleur. Uit de zaden wordt olie gewonnen. De plant draagt heel veel zaad. De plant is te vinden in de uiterwaarden, langs wegen en natuurlijk op akkervelden waar het wordt aangebouwd. Een zonnige of licht schaduwrijke, open plaats op vochtige tot natte, voedselrijke (stikstof rijk) grond heeft de plant nodig.

Variatie van de plant:
Er zijn 4 variaties van de plant, de zwarte mosterd, gele mosterd, sareptamosterd en de Ethiopischemosterd.

Geschiedenis:
De oorsprong van deze plant ligt in het Middellandse zeegebied waar ze al duizenden jaren verbouwd wordt.

Medicinale werking:
Zwarte mosterdzaad heeft de volgende werking op de gezondheid van de vogel; Is urine afdrijvend. Wekt de eetlust op. Heeft een positieve werking op het goed functioneren van de bloedvaten.

Voor onze vogels:
De zaden zijn nogal hard van structuur, die de vogels moeilijk kunnen pellen. We kunnen de zaden kneuzen en zo aan de vogels verstrekken. Een andere manier is om de zaden te malen en door het eivoer te mengen. De mineralen die dit zaad bevat is noodzakelijk voor de gezondheid van de vogels.

Analyse zaad:
Per 100 gram.
Water 82,6 gram
Eiwit 5 gram
Koolhydraat 7,4 gram
Vet 4 gram
Verzadigde vetzuren 1 gram
Natrium 12 mg
Kalium 130 mg
Calcium 80 mg
Fosfor 70 mg
IJzer 1,8 mg
Magnesium 80 mg
Koper 0,2 mg
Zink 1 mg