Door: A. Lemmens.
2018.
Van kwekers hoort ik regelmatig dat ze de rijpe onrijpe zaden van de Zandraket voeren aan hun vogels die dit graag opnemen. Je kunt er van uitgaan dat vogels voedingsstoffen opnemen die een functie hebben in hun voedingspatroon. Dingen die hierin niet van belang zijn zullen vogels niet opnemen, dit is zeker zo voor vogels die in het wild leven. Gezien er waarnemingen zijn waaruit lijkt dat zaadetende vogels regelmatig deze plant bezoeken om te eten, is er van uit te gaan dat deze plant een functie heeft in boven genoemd voedingspatroon. Helaas heb ik de voedingsstoffen van deze plant niet kunnen vinden. Reden genoeg om deze plant een plaats te gegeven bij de voeding van onze vogels, al is het alleen maar omwille van de variatie in de voeding. Zijn er mensen die de voedingsstoffen van deze plant weten, hoor ik dat graag
Wetenschappelijke naam: (Arabidopsis thaliana).
Engelse naam: Thale cress.
Franse naam: Arabette de thalius.
Duitse naam: Acker schmalwand.
Zandraket is een plant uit de familie van de kruisbloemige, het komt ook voor dat de plant nogmaals bloeit in augustus en september. De plant kan 5 tot 30 cm hoog worden. De stengel is rechtopstaande en rond van vorm en is meestal vertakt. Aan de onderkant is de stengel behaard. Het is een éénjarige plant, de bloeitijd is van april tot mei. De bladeren zitten onderaan de steel in een rozet en zijn grijsgroen van kleur en aan de onderkant behaard. De vorm van de bladeren varieert van eirond- tot lancetvormig en hebben geen inkepingen. De witte bloempjes hebben een grootte van 2 tot 5 mm en zijn tweeslachtig. De bloeiwijze is trosvormig en hebben vier kroonblaadjes, vier kelkblaadjes en meestal vier meeldraden. De plant heeft een voorkeur voor een open zonnige plek waar het droog is en de bodem matig voedsel arm is licht zuur tot kalkhoudend. Zand en stenige plekken. De plekken waar je de plant kunt vinden zijn onder andere dijken, bermen, zee duinen, langs spoorwegen en tussen straatstenen. Zijn oorsprong heeft de plant in het Middellandse Zeegebied. Heden ten dage zijn ze wereldwijd te vinden. De plant is goed te herkennen aan zijn vier kleine witte bloempjes, zijn lange dunne ronde vruchten en zijn rozetvormige bladeren aan de grond.
Zandraket wordt gebruikt bij genetisch onderzoek als een modelorganisme. Deze geschiktheid komt doordat de plant een korte levenscyclus heeft, 6 weken tot 3 maanden, de plant een grote zaadproductie heeft waardoor ze op kleine oppervlakten gekweekt kan worden. In een van die onderzoeken van de universiteit van Illinois richt men zich op de snellere groei van gewassen. Het DNA van de planten worden gereorganiseerd waardoor de groei versneld wordt. Ook wordt er CO2 beter omgezet in koolstofverbindingen zoals glucose en zetmeel.
Alleen dat de plant een grote zaadproductie heeft is een reden dat ze zou moeten behoren in het voedingsprogramma van onze vogels.