Waterkers.

Door: A. Lemmens.
2017.
Een van de vele bladgroente dat we de vogels als variatie in de voeding kunnen geven. Daarnaast heeft de waterkers ook nog een aantal gezondheidsaspecten die we de vogels eigenlijk niet moeten onthouden. Ook voor dit voedingssupplement geldt dat de vogels eraan moeten gewennen voor ze het opnemen.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam; Rorippa, synoniem: Nasturtium.
Engelse naam: Watercress.
Franse naam: Cresson.
Duitse naam: Kress.
De naam “Nasturtium” komt uit het Latijn en is afgeleid van “natus” wat neus betekent en “tortus wat kwellen betekent. Neus, vanwege de felle geur die de plant heeft.

Omschrijving:
Waterkers is een kruidachtige groene bladgroente die behoort tot de familie van de kruisbloemigen en was al als gezonde voeding bekend bij de Grieken en Perzen. De plant is ontstaan in het moeras, we komen ze tegen in beddingen van rustig stromende riviertjes en beken. Het is een plant die van water houdt, vandaar ook de naam waterkers. De smaak van de blaadjes is pittig. De plant komt het wild voor in Europa, Noord-Afrika en Azië. Waterkers blijft altijd groen. Hoogte blijft beperkt, 10 tot 20 cm. De bloeitijd ligt tussen mei en september, de bloempjes zijn wit, geel en oranjegeel van kleur, dat ligt aan de soort.. Andere namen die we tegen komen van deze plant is waterporselein, beeksalade en kersoene. Er bestaan zo’n 80 soorten van waterkers. In Nederland komen 7 soorten voor. De soorten zij uit elkaar te houden door de verschillende vormen van de bladeren.

De Nederlandse soorten zijn;
# Akkerkers (Rorippa sylvestris): gele bloempjes het blad is veerdelig, langwerpig met veerachtige rand.
# Gele waterkers (Rorippa amphibia): oranje-gele bloempjes met deels getand of gezaagd blad.
# Moeraskers: (Rorippa palustris) bleekgele bloempjes met een veerdelig blad.
# Oostenrijkse kers (Rorippa austriaca): gele bloempjes met getand blad.
# Slanke waterkers (Rorippa microphylla): witte bloempjes met geveerd blad.
# Valse akkerkers (Rorippa armoracioides) : gele bloempjes met gelobd blad.
# Witte waterkers Rorippa nasturtium-aquaticum): witte bloempjes met geveerd blad.

De gekweekte waterkers, de grootbladerige waterkers, ziet er qua blad anders uit. De wetenschappelijk naam van deze gekweekte soort is Nasturtium offecinalen. Zie foto.

Medische aspecten:
# Bloedzuiverend.
# Gaat verzuring spieren tegen.
# Bevordert de functie van de ogen.
# Is goed voor de huid.
# Bevordert de stofwisseling.
# Bevordert de ontgifting van de lever.
# Bevordert de weerstand.
# Beschermt lichaamscellen tegen vrije radicalen.
# Bevordert de spijsvertering.
# Gaat jicht tegen.
# Verbetert de functie van de nieren.
# Helpt stress te voorkomen.
# Luchtweg aandoeningen genezen, thee.
# Bevordert de galstroom.

Analyse:

Hoe te gebruiken bij vogels:
Vers te verstrekken aan de vogels. Niet iedere groenteboer heeft deze groente op voorraad. Vers aan de vogels geven, zoals al eerder gezegd, heeft gewenningstijd nodig. Niet te veel of vaak aan de vogels geven. Zoals de naam waterkers al zegt, bevat de plant veel vocht. Dit kan dunne ontlasting veroorzaken. Van de gedroogde waterkers is thee te bereiden die we als drinkwater aan de vogels kunnen geven één maal per week. In de handel, natuurwinkels, is poeder te verkrijgen. Dit poeder kunnen we door het eivoer mengen, één maal per week.