Walnoot.

Door: A. Lemmens

2017.

Over het algemeen kun je zeggen dat noten, zowel voor mens als vogels, een bron van gezondheid kunnen zijn. Voor de walnoot geldt dat zeker. Een voor vogelkweker prettige bijkomstigheid van deze nootdragende boom is dat de bladeren van de walnootboom insecten weren. Dus is het een van de vele kruiden die we kunnen gebruiken in de emmer met gedroogde kruiden om insecten te weren in onze vogelhokken. Zie ook artikel op onze website bij Amerikaanse sijzen info, Insecten bestrijden, Kruiden. Met andere woorden, de moeite waard om te overwegen, de noten en de bladeren, te verstrekken aan onze vogels. De noten als voeding en de bladeren voor het bestrijden van ongedierte.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Juglans regia.
Engelse naam: Walnut.
Duitse naam: Walnuss.
Franse naam: Noyer.
Nederlandse naam: Walnoot of okkernoot.

Hoe de walnoot aan zijn naam is gekomen is niet echt duidelijk. Het zou kunnenzijn dat het een verbastering is van “Waalse noot”. Een andere verklaring is, dat het afgeleid is van het oud Engelse woord “wealh”, wat vreemd betekent. Weer een andere verklaring komt van het oud Nederlandse woord “Wal”, wat groot betekent. Noot komt van het Latijnse woord “nux” of “nucleus”, wat “vrucht in de schaal” betekent.

Beschrijving:
De walnootboom kan een hoogte bereiken van 30 meter met een kroonbreedte van wel 10 meter. De ouder worden grijze stam krijgt dan diepe groeven in de bast van de stam. Na twee jaar krijgen de jonge takken laddermerg, het merg zit in afgescheiden compartimenten dat uitziet als een ladder. De jonge takken zijn olijf bruin van kleur en de oudere takken zijn zilvergrijs van kleur. De schors van de stam heeft brede groeven en is nog al ruw van structuur. Het blad kan een grootte hebben van wel 25 tot 40 cm afhankelijk van de leeftijd van de boom. Het zijn uit 5 tot 9 samengestelde geveerde bladeren. De bloei is van april tot mei. Er zijn mannelijke en vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen zijn hangende katjes van 5 tot 10 cm lang. De vrouwelijke bloem vormen zich in clusters van 2 tot 5 aan de uiteinden van nieuwe scheuten. De schil van de vruchten zijn glad en groen van kleur en hebben witte spikkels.

Er bestaan verschillende soorten van de walnootboom:
Juglans Regia, de bekendste soort.
Juglans Nigra, zwarte walnoot.
Juglans Cordiformis, bitternoot.
Juglans Cinerea, boternoot of grijze walnoot.

Medische aspecten:
– Houdt de aderwanden flexibel.
– Ontgift het lichaam, antioxidanten.
– Onderhoudt de huid.
– Zorgt in stresssituaties dat de nadelige gevolgen hiervan beperkt blijven.
– bevordert de lichaamsgroei in de eerste levensfase.
– Botten worden verstevigd.
– Spijsvertering bevorderend.
– Bevordert de productie van enzymen.
– Bevordert een goede slaap.
– Ondervangt de gevolgen van te weinig zonlicht.
– Reinigt de lymfe.
– Versterkt het zenuwstelsel.
– De geur van de bladeren verdrijft insecten.
– Jicht, het blad.
– Geneest maag- en darmontsteking, tinctuur.
– Voorkomt aderontsteking, olie.
– Bevordert de stofwisseling, tinctuur.

Werkzame stoffen:

Voor vogels:
Zoals al eerder gezegd, zijn de bladeren te gebruiken om insecten te weren in de vogelverblijven. Naast de noten, zijn ook olie en tinctuur in de handel te verkrijgen op basis van walnoten. De noten kunnen we malen en in een apart voerbakje aanbieden. We verstrekken het een maal per week. Voor vogels die het niet gewend zijn om te eten, is het beter de gemalen noten door het eivoer te mengen. De olie kunnen we het beste door het eivoer mengen, een a twee theelepels per kilo eivoer. De tinctuur kan in het drinkwater opgelost worden of door het eivoer gemengd worden. Vier a vijf druppels per liter water of per kilo eivoer.