Voorbereiding kweek | Jordy van Schijndel.

Door: Jordy van Schijndel

2021.

De zomertijd is ingegaan en dat wil zeggen, dat ik ga beginnen met de voorbereidingen voor het kweekseizoen van 2021. Deze voorbereiding wil ik graag met jullie delen. Ik doe aan koud kweek en mijn sijzen houden hun natuurlijke ritme aan. Er komt voldoende daglicht binnen en er is kunstmatige bijverlichting aanwezig in de kweekruimte.

Koppelen
Mijn sijzen zitten al vroeg – in het najaar – bij elkaar zodat ze aan elkaar kunnen wennen. Omdat ik in grote vluchten kweek zitten de sijzen meestal per trio – 1 man en twee poppen – bij elkaar. Op deze manier kan elke sijs zijn/haar eigen plek vinden in de vlucht. Tot op heden bevalt mij dit goed. De vogels gaan harmonieus met elkaar om. Op de voederbak is er soms wat gekibbel maar dat is goed en gezond. Je zou zeggen hoe groter de sijzen gehuisvest zijn, de sijzen naarmate schuwer zijn. Niets is minder waar. De sijzen zitten rustig op stok en tsjilpen en fluiten de hele dag. Je merkt aan de zang van de mannen en het gedrag van de poppen dat ze in broedstemming aan het komen zijn. Dat betekent actie voor mij. Waar ik vorig jaar al de eerste nesten had rond deze tijd (medio maart), is het weer mij nu nog te wisselvallig. De temperatuur schommelt teveel, ook al zitten de vogels tocht -en vochtvrij.


Kweekvlucht.

Schoonmaken
Met een lang weekend voor de boeg i.v.m. Pasen ben ik alvast begonnen met de laatste keer ‘groot onderhoud’ voor ik met de kweek start. Hier heb ik nu de tijd voor. De bodembedekking vervangen, de wanden schoonmaken en hier en daar tak vervangen. Op de bodem heb ik anti-coccidiose korrels liggen. Anti-coccidiose korrel is een prima bodembedekking in de vluchten. Twee keer per maand kruip ik over de grond om de vieze klonters te verwijderen. Drie keer per jaar vervang ik (grotendeels) de bodem. Hierdoor blijft alles zuiver. De sijzen ondervinden weinig stress van deze werkzaamheden. Eén voordeel van grote vluchten.


Anti-coccidiose korrel.

Uitvliegkooien
Dit jaar ga ik met meer sijzen kweken. Als je met meer sijzen gaat kweken, heb je meer ruimte nodig. Je moet je jongen ook kunnen huisvesten. Na hierover nagedacht te hebben, heb ik een aantal uitvliegkooien laten maken door een volièrebouwer uit de buurt. De kooien werden geleverd op Goede vrijdag en de afmetingen zijn 130 cm lang, 60 cm diep en 105 cm hoog. De kooien staan op standaarden van 70 cm hoog en hebben hierdoor een ideale hoogte van in totaal 175 cm. Het mag gezegd worden dat deze volièrebouwer prachtig werk geleverd heeft. We hebben alleen telefonisch contact gehad.
Ik kon het niet laten om één uitvliegkooi in te richten als kweekkooi. Hierin ga ik een koppel wildkleur magellanen huisvesten. Ben nieuwsgierig hoe dit zal vergaan. Daarover later meer.
Nestkasten en nestmateriaal
De nestkasten zijn zelf ontworpen. De nestkasten zijn aan de achterkant dicht en hebben aan beide zijkanten spijltjes. Alles is gelijmd. Aan de voorzijde is een zitstokje bevestigt. De nestkasten worden behandeld met Insectosec tegen ongedierte. De inlegviltjes behandel ik ook middels het aan beide zijde in de emmer met het poeder te drukken. Het poeder bestaat uit 100% biologische natuurlijke bestandsdelen.
Als nestmateriaal gebruik ik van het merk Quiko de mix van o.a. sisal, katoen, jute. Ik leg en maak een klein ‘nestje’ in het nestkastje zelf van het materiaal. Verder wordt het nestmateriaal aangeboden in korfjes in de vluchten en in ruifjes tegen het gaas.


Foto 1Uitvliegkooi. Foto 2 Uitvliegkooi ingericht als kweekkooi.

Nestkasten en nestmateriaal
De nestkasten zijn zelf ontworpen. De nestkasten zijn aan de achterkant dicht en hebben aan beide zijkanten spijltjes. Alles is gelijmd. Aan de voorzijde is een zitstokje bevestigt. De nestkasten worden behandeld met Insectosec tegen ongedierte. De inlegviltjes behandel ik ook middels het aan beide zijde in de emmer met het poeder te drukken. Het poeder bestaat uit 100% biologische natuurlijke bestandsdelen.
Als nestmateriaal gebruik ik van het merk Quiko de mix van o.a. sisal, katoen, jute. Ik leg en maak een klein ‘nestje’ in het nestkastje zelf van het materiaal. Verder wordt het nestmateriaal aangeboden in korfjes in de vluchten en in ruifjes tegen het gaas.


Foto 1 Nestmateriaal. Foto 2 Nestkasten met inlegviltjes en nestmateriaal.

Voeding
De sijzen krijgen een zaadmengeling van Koenings nr. 3 en Amerikaanse sijzen in de verhouding 2:1. Hiernaast krijgen de vogels eivoer en mineralen. Het eivoer is verrijkt met diverse supplementen, zoals o.a. spurilina, vitamines en stuifmeel. De mineralen zijn een mix van verschillende producten, zoals koolstof, klei, calcium, grit, oesterschelp etc. Heel rijk aan calcium. Ook hangt er voldoende sepia in elke vlucht.
Dagelijks krijgen de sijzen minimaal één keer per dag vers drinkwater en één keer per week een bad.

Tot slot
De vogels zijn in goede conditie en de vooruitzichten met het weer worden beter. Zo medio april ben ik klaar met de voorbereidingen van het nieuwe kweekseizoen. Nu geduldig afwachten wat komen gaat. Geluk moet je ook hebben maar ik heb er goede kijk op. De komende maanden zal ik mijn ervaringen op papier blijven zetten. Hopelijk kan ik dit jaar naast de wildkleuren met mijn mutaties van de magellaansijs kweken.
Wordt vervolgd.


Kweekseizoen 2021 kan beginnen