Chrysanten tegen insecten

Door: A. Lemmens.

Dit is een aanvullend artikel met betrekking tot het artikel “Natuurlijke bestrijding van insecten”.
Met kruiden kunnen we al dit ongedierte buiten ons hok houden. Als het ongedierte er eenmaal is moeten we chemische bestrijdingsmiddelen hiertegen inzetten; dan helpen ook geen kruiden meer. In mijn hok heb ik al jaren twee emmers met kruiden staan, die jaarlijks vernieuwd worden. Een keer per dag woel ik deze kruiden om, zodat de geur ervan verspreid wordt in het hok. De geuren houden het ongedierte, niet alleen luis, vedermijt en bloedluis, maar ook muggen, vliegen enz. uit het hok. Ik, of ik moet zeggen mijn vogels, hebben tot op heden nooit last gehad van dit ongedierte. Een andere fijne bijkomstigheid is, dat deze kruiden ook nog een aangename geur verspreiden, wat de vogels ten goede komt. Een slechte onfrisse lucht is voor ons niet goed en zeker ook niet voor onze vogels. Een nare bijkomstigheid is dat het omwoelen van de gedroogde kruiden nogal stuift. Dit hoeft geen nare gevolgen te hebben als we een ionenfilter gebruiken, want dit apparaat zorgt ervoor dat stof neerdaalt en niet blijft rond dwarrelen. We moeten er verder voor zorgen dat de vogels niet van de kruiden kunnen eten. Er zitten kruiden bij die voor de vogels schadelijk zijn als ze die zouden eten. Chrysanten kunnen een bestanddeel zijn van de inhoud van de kruiden emmer/emmers.

chrysantentegeninsectenparasietenn

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Chrysanthemum of Pryethrum.
Engelse naam: chrysanthemum.
Duitse naam: Chrysantheme.
Franse naam: Chrysanthème.

Beschrijving:
Deze plant kent iedereen wel. Het is een bloem die veel gebruikt wordt in bloemboeketten. De wetenschappelijke naam Pryethrum (heden ten dagen Chrysanthemum genoemd) is ook de naam van een insecticide. Er zijn twee soorten van de plant die men gebruikt om insecticide van te maken. Dit zijn Chrysanthemum cinerariifoliumen Chrysanthemum coccineum. Van deze soorten droogt men de bloemen vermaalt ze en vermengt het poeder met water. De andere soorten bezitten het middel waar het om gaat in mindere mate. In de biologische landbouw wordt het veel gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen ongedierte. Een groot nadeel is dat men door chemische behandeling de oplossing van water en gemalenbloemen heeft versterkt om het nog een betere werking te geven. Met betrekking tot dinsecten is het bestrijdingsmiddel niet meer selectief ten aanzien van de insecten. Met anderwoorden, de nuttige insecten, zoals bijvoorbeeld bijen, sterven ook. Voor de kruiden emmers bij de vogels zijn alle Chrysanten soorten te gebruiken.

Werkzame stof:
Is Pyrethrum. Een natuurlijk insecticide middel dat in planten voorkomt. Pyrethrinen komen voor in extracten van een Afrikaanse chrysantensoort. Om meer feiten en bewijzen voor de bevestiging dat vogels kruiden en andere plantengebruiken om parasieten en insecten te weren in hun nesten, lees mijn artikel “Kruiden tegen insecten” met als ondertitel “natuurlijke bestrijding van parasieten door vogels”.