Door: A. Lemmens.
2020.
Een grassoort die we als voeding en verdrijf bij onze vogels kunnen gebruiken. Naast een goede afwisseling in het voedingspatroon en daar naast een goede manier om verveling bij de vogels te voorkomen. Vogels eten de zaden van dit gras graag.
Wetenschappelijke naam: Polygonum aviculare.
Engelse naam: Knotgrass.
Duitse naam: Vogel-Knöterich.
Franse naam: Renouée des oiseaux.
Andere Nederlandse namen naast Varkensgras zijn Vogelduizendknoop, Bargegras, Knoopgras, Bloedkruid, Hannes-aan-de-we, Gers en Veengras. Polygonum is samengesteld uit poly wat “veel” betekent en uit gonum wat “hoek” betekent. Met andere woorden veelhoekig.
Het gras is eenjarig en heeft geen winterknoppen. De bloeitijd is van mei tot en met november. De stengels kunnen een lengte hebben van 5 tot 100 cm. Ze zijn liggend en licht omhoog. De stengels zijn dof donkergroen met een rode schijn en donker gestreept. Ze vertakken zich en vormen een mat van een kring stengels. Deze stengels maken geen nieuwe wortels als ze de grond raken. De wortels kunnen een diepte bereiken tussen de 20 en 50 cm. De verspreid staande bladeren zijn niet langer dan 2 cm. Ze hebben een korte bladsteel. De jonge bladeren zijn eivormig. De matten die op de grond liggen hebben kleine langwerpige bladeren. De bloemen zijn tweeslachtig en staan alleen of met twee tot zes. Ze groeien in de bladoksels of aan het eind van de stengel in los bebladerde aren. Ze zijn groen of roze met witte rand en zijn zo’n 04 mm. De vruchtbeginsels zijn aan het eind van de bloeiwijze met twee stijlen. De vrucht bestaat uit eenzadige dopvrucht of nootje. De dopvruchten zijn 2 tot 2,5 mm lang. Ze zijn mat of licht glanzend. De zaden, tweezaadlobbige, zijn kiembaar tot 5 jaar.
– Twee soorten kiezelzuur.
– Tanninen.
– Slijmstoffen.
– Flavonglycosiden, zoals Avicularine.
– Anthrachinonderivaten.
– Nier aandoeningen.
– Maag klachten.
– Keel en luchtweg klachten.
– Bij diarree.
– Bij darmvliesontsteking.
– Vocht afdrijvend.
Het beste kun je thee trekken van gedroogde delen van de plant. Gedroogde plantendelen zijn verkrijgbaar in de handel. Er is ook tinctuur in de handel verkrijgbaar.