Door: Heidi Saes.
2019.
Tijm is een heerlijk aromatisch geurend kruidenplantje met een karakteristieke smaak dat voor vele doeleinden wordt gebruikt. De geneeskrachtige eigenschappen van dit plantje is al eeuwenlang bekend en heel veelzijdig. Er zijn zeker 100 verschillende wilde en gecultiveerde soorten. De wilde soorten zijn vooral te vinden in Azië en rond de middellandse zee. De meeste tijm die hier te koop is, komt uit zuid Europa, dit is de thymus vulgaris, deze tijm heeft kleine witte tot lichte paarse bloemetjes en geeft kleine bruine vruchtjes. Het is een klein bijna kruipend struikje van nauwelijks 30 cm. hoog. De blaadjes van tijm zijn heel erg klein. Bij ons (Nederland en België) komen 3 soorten in het wild voor: de grote tijm, kleine tijm en kruiptijm. Tijm wordt opvallend veel gebruikt in diverse keukens over de hele wereld. Vooral in de Franse keuken is tijm niet weg te denken. De meeste soorten zijn bij matige vorst winterhard. Daardoor perfect te houden in onze tuinen.
Tijm vulgaris
Eeuwen geleden gebruikte de Grieken verbrande tijm als wierook om hun tempels te wijden. De Grieken offerde tijm aan de godin van de vruchtbaarheid en liefde. Ook werden de plantjes verwerkt in zeep. In lotion om het lichaam te parfumeren. In de middeleeuwen werd tijm gezien als een symbool van moed en kracht omdat je van tijm energie krijgt. Voordat de ridders ten strijden trokken, namen ze vaak een bad met veel tijm erin. De vrouwen naaide takjes tijm op de kleding van de ridders om hen kracht te geven tijdens de gevechten. Tijmolie werd In het oude Egypte, als een van de ingrediënten, gebruikt bij het mummificeren van farao’s en ander belangrijke mensen. Bij de Romeinen werd tijm gezien als afweermiddel en gebruikt als antigif.
Tijmolie bevat thymol. Thymol wordt als een natuurlijk conserveermiddel gebruik. Van tijm worden hoestdrankjes en allerlei siropen gemaakt. Veel tijm wordt verwerkt in de zeepindustrie en verschillende cosmetische producten Tijm wordt toegevoegd aan culinaire azijn, in meerderen botersoorten en in sommige soorten kaas. Tijm wordt verwerkt in Provençaalse kruiden mengsel. Ook in diverse likeuren en andere alcoholische dranken wordt tijm verwerkt als smaakmaker. Tijm wordt toegevoegd aan zelfgemaakte stoombaden, ook aan commerciële dampbaden wordt tijm toegevoegd. Tijm wordt verwerkt in keel en allerlei soorten mondspray ’s. In tabak zit het ook, om de smaak van tabak te veraangenamen.
Heeft een sterke anti bacteriële werking, heeft een goede antioxidantwerking (een van de beste van alle kruidensoorten). Zuivert de mond, door er thee van te maken en dit te gebruiken als mondwater. Gaat infecties tegen, vooral huidinfecties zoals acne. Effectief voor het bestrijden van urineweginfectie. Heeft een positieve werking bij maagpijn, voedselvergiftiging en diarree. Gaat luchtweginfecties tegen en lost slijm in de luchtwegen op. Helpt bij ademhalingsproblemen. Wordt gebruikt om verkoudheid, longontsteking, keelpijn (angina) en bronchitis te bestrijden. Schimmelwerend. Kan bijdragen om de bloeddruk in stand te houden of zelfs te verlagen. Helpt aderverkalking tegen te gaan. Verlicht hoofdpijn. Zuivert het bloed. Bestrijdt griep. Heeft een positief effect op de hersenen, nieren en het hart. Thymol zou helpen bij het opruimen van kankercellen.
Tijm heeft een zeer hoge waarde aan vitamine K. Er zit heel veel ijzer in. Heeft een grote hoeveelheid aan vezels. Het bevat mineralen zoals mangaan, calcium, kalium, magnesium en selenium. Het bevat aminozuur en foliumzuur. Verder bevat tijm nog vitamine C, B6 en E.
Gezien de hoge voedingswaarde en het scala aan geneeskrachtige eigenschappen geef ik mijn sijzen tijm. Alleen in de broedperiode. In de rustperiode voer ik wat karig , daarom vind ik het niet nodig om in deze periode ook nog dit hoogwaardig kruidenplantje erbij te geven. Ze moeten het dan doen met doperwtjes en basilicum en een paar keer per week vogelmuur. Ik heb dit kruidenplantje ook niet standaard in de volière en vogelkamer staan, alleen in de tuin vanaf de maand mei in een grote bloembak. De tijmblaadjes zijn heel klein en makkelijk door het ei voer te mengen, in de broedperiode meng ik verse tijmblaadjes 1 of 2 keer per week door het ei voer. De vogels nemen ze graag op en geven het ook aan hun jongen. Aan het einde van de zomer haal ik de takjes er vanaf, bind deze bij elkaar en hang ze op, zodat ze kunnen drogen. Eenmaal gedroogd hussel ik de gedroogde takjes en blaadjes, samen met andere gedroogde kruiden, door elkaar en gebruik ik ze als nestkruiden. Ook doe ik aantal takjes samen met andere kruiden in een emmertje. Dit (kruiden) emmertje zet ik op de vogelkamer. Dit was idee/advies van Aswin Lemmens in en van zijn artikelen.