Spaanse aak

Door: A. Lemmens.

Deze boom/struik heeft voor de vogelliefhebber een aantal voordelen in het gebruik er van. Dit gebruik bij vogels heeft enerzijds een functie bij de voeding en anderzijds bij de verzorging. In de mensenwereld heeft de plant meerdere functies, in het verleden als brandstof, van het hout maakt men gereedschapsstelen en speren. Het loof wordt gebruikt als bodemverbeteraar. Een andere gebruikte naam voor de Spaanse aak is Veldesdoorn.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Acer campestre.
Duitse naam: Feldahorn.
Engelse naam: Field maple.
Franse naam: Erable champêtre.
Geslacht: Esdoorn.

Acer betekent scherp. Campestre betekent van het vlakke veld.

spaanse aak 1

Beschrijving:
Kan een hoogte bereiken van 3 tot 20 meter. De vorm is heester of boom. De winterknoppen bevinden zich ongeveer zo’n 50 cm boven de grond. De bloeitijd ligt in mei en juni. De schors van de stam is grijs van kleur en bij jonge bomen of struiken glad van oppervlak en later als de plant ouder wordt gebarsten. De jonge takken hebben een donslaag. De bladeren zijn lichtgroen van kleur en klein van vorm vergeleken met andere esdoorn soorten. Ze zijn 5 tot 8 cm groot. Ze hebben 3 tot 5 inkepingen. De onderkant van de bladeren zijn zacht behaard. De bladsteel bevat melksap. De bloemen hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen, maar er zijn ook bloemen die alleen vrouwelijke of mannelijke geslachtsorganen hebben. De bloemen vormen rechtopstaande schermachtige pluimen. De bloem is 5 tot 6 mm groot en verschijnen tegen gelijk met de bladeren. De kleur is groengeel. De bloem staat rechtop en zijn behaard. De vrucht is een splitvrucht. Ook de vruchten zijn behaard. Ze hebben twee vleugels die voor de verspreiding zorgen van het zaad. De zaden ontwikkelen zich in september tot en met november. Deze boom/struik komt hoofdzakelijk voor in het rivierenlandschap.

spaanse aak 2

Er bestaan 5 varianten:
Acer campestre.
Acer campestre nanum.
Acer campestre elsrijk.
Acer campestre queen.
Acer campestre royal.

Waar vinden we de Spaanse aak:
Het tweede gedeelte van de wetenschappelijke naam campestre verwijst naar de plaats waar deze esdoorn te vinden is, namelijk in het veld. In en bij bossenranden is deze boom of struik te vinden.

Medische aspecten:
Verhoogt de lichaamsafweer. Samentrekkend. Aftreksel helpt oogaandoeningen helen. In combinatie met andere planten, zoals de Olijf, Es en Zilver linde kent de plant nog enkele medicinale werking. Zoals, gecombineerd met zilverlinde vermindert stress, bijvoorbeeld als vogels getraind moeten worden voor een TT. Aan de vogels te verstrekken in de vorm van thee.

Naast veel suiker bevat Spaanse aak ook een aantal mineralen en antioxidanten.
De mineralen zijn;
– Calcium
– Kalium
– IJzer
– Zink
– Mangaan

Hoe en wat kunnen we voor de vogels gebruiken van deze boom of struik: Het blad kunnen we drogen en gebruiken als insectenafweer. We kunnen het gedroogde blad in de emmers doen die we in de vogelverblijven hebben staan. Vogels gebruiken de takken, bladeren en bloemen in hun nesten om insecten/ongedierte af te weren. Regelmatig worden deze in de nesten vervangen in de broedtijd. Verse bladeren, takken en bloemen werken het beste. De knoppen worden graag gegeten door de vogels. Het is dan tevens een stimulans bij het broedrijp worden van de vogels. Ze bevatten veel werkzame stoffen. De vruchten, het zaad, worden door grote vinken, zoals de Appelvink en de Groenling, graag gegeten. Het schors blijft om het hout zitten, ook nadat het hout gedroogd is. Deze eigenschap van de Spaanse aak wordt gebruikt bij hoenderliefhebbers. Ze maken zitstokken van het hout van de Spaanse aak. Doordat de schors om het hout blijft zitten hebben de hoenders meer grip op deze zitstokken.