Yarrelsijs

Spinus yarrellii

Beschrijving
Dit is een kleine gele sijs uit Noord Brazilië. De ringmaat van deze sijs is 2.5mm, het gewicht is 11,6 gram en de lengte 10cm.

Man
De kop is zwart, wat doorloopt tot boven hoog in een hoekige vorm tot op de achterkop. De nek is licht olijfgroen geel en de rug tot aan de stuit licht olijfgroen geel. De stuit is helder geel, vergaande in licht olijfgroengeel bij de basis van de staart. De staart is zwart, de buitenste staartpennen zijn vanuit de basis tot halverwege heldergeel omzoomd en vormen samen de staartvlaggen. Om het oog is de wang helder geel met een heel lichte wang aftekening, de kin, hals borst en buik zijn helder geel, overgaand in licht olijfgroengeel bij de stuit. De eerste rij vleugeldekveren zijn lichtolijfgroen met een meer donkere schubtekening. De tweede rij vleugeldekveren zijn aan het uiteinde geel omzoomd en vormen samen een raster. De derde rij vleugeldekveren zijn aan het uiteinde geel omzoomd en vormen samen de bovenste boog van de vleugelspiegel. De vleugelpennen ( uiterste op twee na) zijn halverwege geel omzoomd en vormen samen het buitenste deel van de pijlvormige spiegel. De binnenste vleugelpennen zijn licht witgeel omzoomd. De poten zijn donker, de snavel is huidkleurig.

Pop
De kop is licht olijfgroen, evenals de nek en rug. De rug heeft een donkerder schubtekening. De stuit is helder geel, de staart zwart met geelwitte vlaggen, qua tekening eender als bij de man. Ronde de ogen okergeel met een olijfgroene wang aftekening. De kin, borst buik en onderbuik zijn okergeel met langs de vleugels meer olijfgroen. De eerste zij vleugeldekveren zijn licht olijfgroen met een donkerder schubtekening. De vleugels zijn in het donkere gedeelte wat olijfgroenig in vergelijking met de man. De spiegeltekening aan de vleugels is iets smaller dan bij de man. De kleur is eender als bij de man. De poten zijn donker, de snavel is huidkleurig.

Juvenielen
De kleur is valer dan van de pop. De geeltekening is bruiner dan bij de pop. De boven- en onderkant zijn lichter van kleur.

Verspreidingsgebied
Deze sijs komt voor in Noordoost Brazilië.

Leefomstandigheid
Over deze vogel zijn weinig gegevens bekend. Ze leven aan de rand van vochtige bossen tot op een hoogte van 500 meter, ook komen ze voor op gecultiveerde akkergronden, zoals koffieplantages. Wat ze precies eten is niet zo duidelijk, waarnemingen van foeragerende vogels zijn er weinig, men vermoedt zaad en bessensoorten. Ook over de zang en trek zijn geen gegevens bekend. Er zijn geen ondersoorten.

Soortgerichte informatie
Waar we bij deze vogel vooral op moeten letten is dat het masker boven de ogen moet stoppen. In de jaren negentig zijn in Duitsland nogal eens wat vogels opgedoken met een veel groter masker, wel tot onder de ogen. Dit kunnen niet anders dan hybriden zijn. Men moet daar dus goed opletten bij een eventuele aanschaf.

Terug naar Soorten index >>