Treursijs

Spinus tristis

Beschrijving
Het is een vogel met een duidelijk winter- en zomerkleed. Het zomerkleed bestaat grotendeels uit een prachtig geel met contrasterend zwart. Het gewicht van de treursijs is 11-16 gram en de lengte 11,5-14 cm. De ringmaat is 2,7mm.

Man
Zomerkleed – De kop is gitzwart tot boven de ogen, licht golvend naar halverwege de achterkop en strak afgetekend. De nek, rug, wang, keel, borst en buik zijn helder geel. De wang is donkerder afgetekend. De boven- en onderstuit zijn helder wit, evenzo de dijen en de onderbuik. De eerste rij vleugeldekveren zijn geel met aan de uiteinde wit, zij vormen een witte band. De tweede rij veren zijn zwart, aan de uiteinden zijn ze wit omzoomd en vormen samen een golvende band. De buitenste korte vleugelpennen zijn wit omzoomd en vormen een wit raster. De binnenste korte lange vleugelpennen zijn wit omzoomd. Er zijn geen spiegels gevormd. De staartpennen zijn eveneens wit omzoomd en zij vormen samen geen staartvlaggen. De poten zijn huidkleurig. De snavel is ook huidkleurig met een iets donkerdere punt.

Winterkleed – De zwarte koptekening is gereduceerd tot wat zwarte vlekjes boven de snavel. Rondom de wang is tot op de borst een lichtgeel te zien. De wang is olijfgroen. De nek is donker chocolade bruin, net als de rug, de stuit is grijswit. De staart is eender met het zomerkleed, alleen wat doffer. Het lichtgeel van de kin en een stukje van de borst gaan boven de vleugelschouder over in asgrijs. Dit asgrijs vormt een grote vlek aan de zijkant van de borst. Onder de vleugel, op buikhoogte, is een licht chocolade bruine vlek overgaande in de onderstuit, die vuilwit is. Tussen de bruine vlekken op de borst is de borst wetgrijs. De vleugeltekening is gelijk aan die van het zomerkleed, alleen veel geler van kleur. De poten zijn huidkleurig en de snavel hoornkleurig met een donkerder punt.

Pop
Zomerkleed – De kop is licht olijfgroen net als de rug en wangen. De stuit is licht olijfgroen overgaand in vuilwit. De staart is dezelfde kleur als van de man. Onder de snavel is een donker olijfgroen wazige tekening te zien. Verder is de keel, borst en buik heel licht olijfgroen-gelig. De onderstuit en dijen zijn vuilwit. De tekening van de eerste rij vleugeldekveren is kleiner en vormen samen een wit raster. De tekening die gevormd wordt door de uiteinden van de tweede rij vleugeldekveren is breder en iets minder wit. De buitenste vleugelpennen zijn wit omzoomd aan de uiteinden. De buitenste korte vleugelpennen zijn geel omzoomd en vormen samen een geel raster.
De poten zij huidskleurig. De snavel is hoornkleurig met een donkerder punt.

Winterkleed – De kop is licht olijfgroen net als de rug en wangen. De stuit is licht olijfgroen overgaand in vuilwit. De staart is dezelfde kleur als van de man. Onder de snavel is een donker olijfgroen wazige tekening te zien. Verder is de keel, borst en buik heel licht olijfgroen-gelig. De onderstuit en dijen zijn vuilwit. De tekening van de eerste rij vleugeldekveren is kleiner en vormen samen een wit raster. De tekening die gevormd wordt door de uiteinden van de tweede rij vleugeldekveren is breder en iets minder wit. De buitenste vleugelpennen zijn wit omzoomd aan de uiteinden. De buitenste korte vleugelpennen zijn geel omzoomd en vormen samen een geel raster. De poten zijn huidkleurig. De bovensnavel is donker een de ondersnavel huidkleurig.

Ondersoorten
Spinus tristis jewetti.
Spinus tristis pallidus.
Spinus tristis salicamans.
Spinus tristis tristis.

Verspreidingsgebied
De treursijs komt voor in Oost Canada en Centraal Oost Amerika.

Terug naar Soorten index >>