Door: A. Lemmens.
2021.
Deze groente is bij ons minder bekend. Deze plant komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten. Het is een groente die in de meeste continenten al langer gegeten wordt. Wat deze groente betekent voor onze vogels en hoe gebruiken we ze bij onze vogels.
Wetenschappelijke naam: Portulaca oleracea.
Engelse naam: Purslane.
Duitse naam: Portulak.
Franse naam: Pourpier.
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Portulaca, betekent in het Latijn porto wat deur is, dit van de afvoerende werking en lac wat melk is in het Latijn vanwege het melksap van de plant. Er zijn meerdere uitleggen. Oleracea betekent als groente te gebruiken of in de moestuin groeiend.
Het is een eenjarige plant. De bloeitijd liggen in de maanden juni tot en met september. De plant kan een hoogte bereiken tussen de 5 en 50 cm. De wortels kunnen een diepte bereiken van 20 cm. De stengels zijn sterk vertakt en vormen meestal een mat op de grond, soms staan ze recht overeind. Ze zijn donkergroen van kleur of met rode schijn. Afgebroken stengels gaan makkelijk wortelen. De verspreid staande bladeren zijn spatelvorming, kaal en vlezig. Bovenaan staan ze dicht bij elkaar waardoor het lijkt of ze een krans vormen. De bloem is tweeslachtig en groeit met een tot drie bij elkaar aan de toppen en de vertakkingen van de stengels. Ze hebben vijf gele kroonbladeren van 0,6 tot 1 cm en hebben acht tot tien meeldraden. De vruchten zijn doosvruchten. Ze springen met een dekseltje open om het zaad te verspreiden. De zaden zijn langlevend tot meer dan vijf jaar. Tweezaadlobbig. Er is een zomerpostelein en een winterpostelein. De winter soort heeft iets minder werkzame stoffen.
– Koortswerend.
– Maagklachten.
– Wond helend.
– Verhoogt het gezichtsvermogen.
– Goed functioneren van de hersenen.
– Werking lever bevorderend.
– Ontstekingsremmend.
– Heeft een goed effect op de slijmvliezen.
– Bloedzuiverend.
– Worm verdrijvend.
– Goed voor het zenuwstelsel.
– Goed voor het immuunsysteem.
– Goed voor de huid.
– Wond hellend.
– Werkt verstoppingen tegen.
– Vitamine A.
– Vitamine B1.
– Vitamine B2.
– Vitamine B11.
– Vitamine C.
– IJzer.
– Magnesium.
– Mangaan.
– Koper.
– Kalium.
– Caroteen.
– Calcium.
– Fosfor.
– Zout.
– Omgega3 vetten.
– Aminozuur Tryptofaan, Phenylalaline, Cysteïne en Glutaminezuur.
– Glutathion.
– Slijmstoffen.
Postelein is een bladgroente. We kunnen deze groente op de zelfde wijze aan onze vogels geven als spinazie of kropsla. Een maal per week een aantal blaadjes geven. Geef zoveel zodat het snel wordt opgegeten, ze verpieteren snel. Het is zeker de moeite waard om het aan onze vogels te geven.