Door A. Lemmens.
Wetenschappelijke naam: Petroselinum crispum.
Duitse – Petersilie
Engels – Parsley
Frans – Persil
Peterselie is een tweejarige kruidachtige plant die winterhard is en behoort tot de familie der schermbloemige. De plant wordt 20 tot 60 cm hoog en houdt van een zonnige of half schaduw vochtige plek.De wortelpen, die ook voor consumptie wordt gebruikt, is 15 cm lang. De werkzame stoffen bevinden zich in elk deel van de plant, maar zijn het sterks geconsenteerd in de etherische olie van de zaden. Het tweede jaar gaat de plant bloeien waarna de zaadjes ontstaan. De plant is door de Romeinen verspreid over west Europa. Het was voor de Romeinen het kruid van de vreugde.
Peterselie kent drie soorten:
– Krulpeterselie, P. crispum.
– Blaspeterselie of platte peterselie, P. crispum neapolitanum.
– Wortelpeterselie, P. crispum tuberosum. Dit is de enigste soort die nog in het wild voorkomt.
Bevordert de uitscheiding van water en natrium via de nieren, wat weer de absorptie van kalium bevordert. De nieren worden door peterselie versterkt en gereinigd. De twee meest werkzame stoffen zijn myristicine en apiol. Myristicine is een rustgevende stof. Apiol is een geur- en smaakstof. Het gehalte vitamine C is uitzonderlijk hoog. Het gehalte vitaminen daalt sterk als peterselie gedroogd wordt. Dit is te voorkomen door delen van de plant in te vriezen. Door het hoog gehalte aan ijzer geneest peterselie bloedarmoede. De plant bevordert de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Ook bevordert de plant de aanmaak van vitamine B12 in het lichaam. Tevens reinigt peterselie het bloed en houdt de aderen elastisch. Bevordert de spijsvertering, brengt de darmflora in balans en is bacterie dodend. Door het hoge gehalte vitamine C werkt het positief op gezond houden van de slijmvliezen. Peterselie heeft ook een reinigend vermogen ten opzichte van blaas en urinewegen.
Omwille van de frisse geur kunnen we het gebruiken in de kruidenemmer in onze vogelhokken. Als voeding moeten we het eens per week vers geven aan de vogels. Ook hier geldt, niet te lang laten liggen in de hokken. Als het gaat rotten ontstaan er schimmels die schadelijk zijn voor de vogels. We kunnen er ook kruidenthee van maken en dit aan onze vogels geven. Een makkelijkere oplossing is, gedroogde peterselie onderdeel te laten zijn van het theemengsel dat we verstrekken. Peterseliezaad is in de handel verkrijgbaar. Het is raadzaam deze zaden onderdeel te laten zijn van ons zadenmengsel dat we aan de vogels verstekken. De plant bezit ook caroteen wat voor de vogels van belang is voor de kleuropbouw in de bevedering.
Een kruid dat zeker de moeite waard is om geregeld aan onze vogels te verstrekken als voeding. Naast de vele medische voordelen, kan het ook, door zijn aantrekkelijk geur, helpen om lucht in de hokken fris te houden.
Per 100 gram/ml.