Door: A. Lemmens.
Nigellazaad, wordt ook wel zwarte komijn genoemd, wat eigenlijk niet de goede benaming is, want wij kennen ook zwarte komijn als keukenkruid, wat weer een heel ander komijn soort is. Daarom kunnen we beter de wetenschappelijke naam hanteren “Nigella sativa”, dan weten we dat we het hebben over het oud Egyptisch zaad met zijn meer dan 100 bioactieve stoffen. Wat weer ten gevolg heeft dat het nogal wat medische toepassingen kent. Een zaad dus dat we onze vogels niet moeten onthouden.
Wetenschappelijke naam: Nigella sativa.
Engelse naam: Black cumin
Duitse naam: Schwarzkümmel.
Franse naam: Cumin noir.
In Nederland wordt zwarte komijnzaad ook wel narduszaad genoemd. Van oorsprong komt deze plant uit Noord Afrika, Centraal Azië en Zuid Europa. Het is een eenjarige plant. Het geslacht zwarte komijn of narduszaad bestaat uit drie soorten; de tamme vorm, de wilde vorm en de Damascus vorm.
Deze groeit rechtop als kleine heester met dunne kruidachtige stelen met vele zijtakken en wordt zo’n 20 cm hoog. De bladeren zijn klein smal en langwerpig, ze lijken veel op de bladeren van de koriander. Ze zijn veervormig. Aan de top van de stelen komen witte klein bloempjes met veel meeldraadjes. Uit de bloempjes komen de welriekende (ruiken naar aardbeien) kantige zwarte zaadjes. De smaak van de zaden is nootmuskaatachtig.
De stelen van deze vorm zijn gestreept. De bladeren zijn lichter van kleur kleiner van vorm en gekarteld in vergelijking met de tamme vorm. De bloemepjes zijn lichtblauw van kleur, de vijf bloempjes vormen een schermpje. Het zaad is te vergelijken met de tamme vorm. Dit is de vorm die wij moeten gebruiken voor onze doeleinden.
Deze vorm groeit weelderig met veel steeltjes en zijtakken, die veel langer zijn dan van beide andere vormen. De bladeren zijn ook klein en ingesneden. De bloempjes zijn blauw van kleur en worden gevormd door vijf bloemblaadjes. Het zaad is vergelijkbaar met de andere twee soorten. Het verschil dat het geen reuk heeft.
De zaden van alle drie de soorten zijn rijp in de maande juli en augustus.
De zwarte komijnolie is wetenschappelijk onderzocht en heeft de volgende medische aspecten opgeleverd waarop zwarte komijn een positieve werking heeft. Aan te nemen is dat deze medische aspecten ook gelden voor het zaad van de zwarte komijn.
– Gewrichtsaandoeningen, m.b.t. vogels: jicht.
– Immuunsysteem, m.b.t. vogels: algehele conditie.
– Huidaandoeningen, m.b.t. vogels: schilferige poten.
– Longaandoeningen, m.b.t. vogels: het piepen bij de ademhaling.
– Schimmelaandoeningen, m.b.t. vogels: snavelrot.
– Spijsvertering, m.b.t. vogels: onverteerd zaad in de ontlasting.
– Bloedsomloop, m.b.t. vogels: bleke slijmvliezen.
– Diarree, m.b.t. vogels: dunne ontlasting.
– Pijn, m.b.t. vogels: bij verwondingen.
– Antioxidant, m.b.t. vogels: gifstof verwerking.
Analyse:
Per 100 gram.
Vet:
Verzadigd vet 0,5 gram.
Meervoudig onverzadigd vet 1,7 gram.
Enkelvoudig onverzadigd vet 10 gram.
Omega 3, 6 en 9.
Natrium 88 milligram.
Kalium 1694 milligram.
Calcium 1196 milligram.
IJzer 18,5 milligram.
Magnesium 385 milligram.
Koolhydraten 52 gram
Voedingsvezels 40 gram.
Eiwitten 16 gram.
Vitamine A 135 IU (400 IE (IU) = 10 microgram (of 0,01 milligram)
Vitamine B6 0,5 milligram
Vitamine C: Ascorbinezuur 21 milligram.
Boiflavonoïden.
Fytonutriënten.
Aminozuren.
Proteïen.
Vaste en vluchtige oliën.
Vetzuren:
Palmitinezuur 11 %.
Stearinezuur 2%.
Oliezuur 25,5 %.
Linolzuur 58,5 %.
Alfa-linoleenzuur 1 %.
Overige vetzuren 2 %.
Zoals al is opgemerkt bij medische werking heeft dit zaad voor onze vogels nogal wat positieve werking op de gezondheid van de vogels. Daarbij is het weer een uitbreiding van het assortiment zaden dat we ter beschikking kunnen stellen aan onze vogels. Hoe groter de verscheidenheid aan zaden die de vogels ter beschikking hebben, des te meer kunnen de vogels kiezen wat ze op dat moment nodig hebben om hun gezondheid op peil te houden. Om de vogels het mogelijk te maken deze keuze te hebben, is de verantwoordelijkheid van de houders/kwekers.