Mosterdblad

Door: A. Lemmens.

2016.

Een slasoort waar van je met zekerheid kunt zeggen, dat zaadetende vogels het zullen eten. Dat is zo voor alle bladgroenten. Medisch gezien, zeker ook een voedingsproduct wat aan te raden valt voor onze vogels. Dit laatste zullen we zien verderop in dit artikel.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Brassica juncea
Duitse naam: Senf Blatt.
Engelse naam: Mustard Leaf.
Franse naam: Moutarde Leaf.

Mosterdblad wordt ook wel Mosterdsla en bladmosterd genoemd.

Beschrijving:
Het is een eenjarige plant, lid van de koolfamilie. Een broertje van de witte mosterdplant. Er bestaan drie soorten, die uit gele, bruine of zwarte zaden worden geteeld.

Medische aspecten:
– Pijnstillend, de olie.
– Bevordert de waterafvoer door de nieren.
– Stimulerend, de olie.
– Positieve invloed op reuma.
– Afweermiddel tegen muggen, gewreven blad op de huid.
– De zaden, tegen ontstekingen, verkoudheid en maagklachten.
– Olie, huidaandoeningen.

Analyse:
Per 100 gram.
Koolhydraten 4,67 gram.
Eiwit 2,86 gram.
Vetten 0,42 gram.
Vezels 3,2 gram.

Vitaminen:
Foliumzuur (vitamine B12) 12 microgram, is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Nicotinezuur (vitamine B3) 0,8 milligram, is belangrijk voor de energievoorziening en de aanmaak van vetzuren in het lichaam. Pantotheenzuur (vitamine B5) 0,21 milligram, is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Pyridoxine (vitamine B6) 0,18 milligram, speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen, energievoorziening en goede werking van het zenuwstelsel. Riboflavine (vitamine B2) 0,11 milligram, is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Thiamine (vitamine B1 0,08 milligram, is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Retinol (Vitamine A), is goed voor de huid, ogen, de groei en de weerstand. Komt veel voor in Paardenbloemen. Ascorbinezuur (vitamine C) 70 milligram, heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Fylochinon (vitamine K) 257,5 microgram, is nodig voor een goede bloedstolling en ook voor de aanmaak van botten.

Mineralen:
Natrium 20 milligram, Natrium is nodig voor de vochtbalans van je lichaam en vervult een belangrijke rol bij het regelen van je bloeddruk. Kalium 384 milligram, dat samen met chloor en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft daarbij een gunstig effect op de bloeddruk omdat het bloedrukverhogend effect van natrium tegenwerkt. Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Calcium 115 milligram, is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Koper 0,165 milligram, is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem. IJzer 1,64 milligram, is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling . Magnesium 32 milligram, is nodig voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier. Magnesium is nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen en heeft een belangrijke rol in het metabolisme oftewel enzymreacties.

Sporeelementen:
Mangaan 0,48 milligram, is een spoorelement dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de energiestofwisseling.
Selenium 0,9 milligram, is een spoorelement dat ook als antioxidant functioneert en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging.
Zink 0,25 milligram, is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Zink is ondermeer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem.

Plantaardig stoffen met gezondheid en kleur bevedering bevorderen:
Beta-caroteen 1790 microgram.
Beta-cryptoxanthin 40 microgram.
Luteïne-zeaxanthine 3730 microgram.
Deze carotenoïden bevorderen de kleuren in de bevedering van citroengeel tot tomaatrood. In voedingsproducten komen 275 van deze carotenoïden voor. Ze worden ook wel natuurlijke kleurstoffen genoemd.

Bestanddelen van de plant met medicinale werking:
Het blad en de wortels van de plant kunnen we aan de vogels geven. Ook is er een olie in de handel die we kunnen gebruiken in het eivoer.

Redenen genoeg om deze plant als voedingsmiddel te gebruiken bij onze vogels. Buiten de medicinale werking van de plant, is het ook weer een extra variatie in het voedingsschema van onze vogels.