Moederkruid.

Door: A. Lemmens.

2023.

Dit kruid komt oorspronkelijk uit de Balkan en is verspreid naar Azië, Australië, Europa en delen van noord Amerika. De jonge bladeren en het zaad zijn voor de vogels eetbaar.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Tanacetum parthenium.
Engelse naam: Feverfew.
Duitse naam: Mutterkraut.
Franse naam: Grande Camomille.

Tanacetum is afgeleid (vermoedelijk) van het Oudgriekse woord athanasia wat onsterfelijk betekent. De betekenis heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de bloemen niet snel verwelken en lang geel van kleur blijven. Parthenium betekent maagd of jonkvrouw.

Beschrijving:

Dit kruid is een overblijvende plant. Winterknoppen overwinteren vlak onder de grond waar ze beschermd worden door het strooisel. De bloei is van juni tot en met september. De plant kan een hoogte bereiken van 30 tot 60 cm. De stengels staan recht omhoog of lichtelijk schuin omhoog. Ze zijn geribd en bovenaan vertakt. Ze zijn lichtbehaard en verspreiden een sterke geur. De bladeren staan verspreid. De geelgroene bladeren zijn driehoekig-eirond en enkel of dubbel geveerd. De bladslippen zijn gekarteld en min of meer afgerond. De bovenste bladeren zijn gesteeld. Als je de bladeren in je handen wrijft ruik je een duidelijke geur. De bloemen zijn zowel vrouwelijk als mannelijk. De bloemhoofdjes zitten in losse, rijkbloeiende, iets schermvormig pluimen. De bloemhoofdjes zijn 1,5 tot 2,5 cm groot. De lintbloemen zijn wit van kleur en omgekeerd eirond. De buisbloemen, het hart van de bloem, zijn geel van kleur. De bloemhoofdjesbodem heeft geen stroschubben, kleine schubvormige blaadjes. Het vruchtbeginsel is onderstandig met een stijl en twee stempels. De vruchten zijn tienkantige nootjes. Het zaad is tweelobbig, na het ontkiemen heeft het plantje twee blaadjes.

Medische aspecten:
– Verruimt bloedvaten.
– Bevordert korstvorming bij letsel.
– Verhelpt bloedsomloopstoornissen.
– Vermindert overgevoeligheid van licht en lawaai.
– Ontstekingsremmend.
– Bestrijdt reumatische aandoeningen.
– Pijn bestrijdend.
– Bestrijdt huidaandoeningen.
– Houdt bloed gezond.
– Natuurlijke bloedverdunner.
– Stimulans spijsvertering.
– Bestrijdt darmparasieten.
– Verhelpt kneuzingen en zwellingen.
– Verhelpt insecten beten.
– Verdrijft insecten.

Werkzame stoffen:
– Bitterstoffen: waaronder, 30 soorten sesquiterpeenlactonen.
– 23 soorten etherische oliën.
– 17 soorten flavonoïden, waaronder quercetine, apigenine, santine en luteoline.
– Polyacetylenen.
– Melatonine-tannies.
– Vitamine C.
– Vitamine B1.
– Betacaroteen.
– Mineralen: calcium, Chroom, zink, mangaan en ijzer.

Voor vogels:

In de handel zijn tinctuur en thee te verkrijgen van Moederkruid. De tinctuur kunnen we mengen door het drinkwater. Dosering zie de aanwijzingen op het product. Eén maal per week verstrekken. De getrokken thee kunnen we koud verstrekken aan de vogels drinkwater. Eén maal per week verstrekken. De jonge blaadjes kunnen we vers verstrekken aan de vogels. Dit geldt ook voor het zaad van de plant.