Mijn kweek met Amerikaanse sijzen 2 | Arie Stam.

Ingezonden door: Arie Stam, Egmond aan Zee
Lid van: Vogel vereniging de WAS, BEC, Kleuren Pracht en Onze Vogels
Datum: Januari 2019

Vogel gekte:
Zo ver ik mij kan herinneren heb ik mijn hele leven al vogels gehad. Ik ben geen kweker, maar een vogel liefhebber in hart en nieren, met groene vogel vingers. Thuis geniet ik van wat ik heb en niet van wat ik nog niet heb. Al mijn vogels zijn on verwant en verworven soms wel 700km verder weg. Alle vogels zijn Nederlands X Duits. Ik ben heel vaak bij de vogels. Zelfs zo vaak dat wanneer de ouders jongen hebben, 4x per dag voeren absoluut geen luxe is. Ik ken ze daarom dan ook allemaal op een prikkie. Zij trouwens mij ook. Ik heb vier stellen Colombia sijzen, die bivakkeren allemaal in vluchten van 80x100x150cm. Vroeg broeden is bij mij niet aan de orde. Mede daarom zijn de vogels in top conditie. Geen rui en zingen zo mooi als een lijster. Daar komt bij dat ik zelfs nog laat in de herfst bijvoet, teunis bloem en brandnetels kon plukken met zaden en dat eten ze graag. Het resultaat is 14 jonge Colombiasijzen. Bij de Colombiasijzen kun je pas na 5 dagen zien of de eieren al dan niet bevrucht zijn, dus ik laat de pop zeker 6 dagen zitten alvorens ik ga controleren. De vogels zijn allemaal goede ouders en niet schuw. Wanneer de jongen uit zijn gekomen kunnen de ouder vogels nauwelijks wachten tot ik de voerbakjes gevuld heb met een mix van o.a. eivoer. Het vullen van de bakjes doe ik 2x per dag aan de buiten kant van het gaas, maar zelfs tijdens het vullen pikken ze het door de tralies heen!

Mijn vrouw ringt alle vogels. Met een druppeltje Tarwekiemolie op het pootje wordt er geringd met 2,5 mm. Helaas met “oude” ringen van 2018, want ik had nog geen ringen ontvangen voor 2019. Zie de foto mocht dit worden gepubliceerd.

Vooralsnog heb ik 7 stellen Kapoetsen sijzen. Deze houd ik in “Van Keulen” kooien met een afmeting van 80x40x50cm en 120x40x50cm. Deze uitgaven gebeurden stapsgewijs maar dan is het ook wel goed. De kooien zijn zo ingedeeld dat er een schuif van gaas tussen kan zodat man en pop met jongen van elkaar kunnen worden gescheiden. Ook kan de pop weer rustig op het nest zitten. Bovendien, kunnen ze elkaar evengoed voeren. Super functioneel, niet gammel en gaat waarschijnlijk een leven lang mee. Gezien en verteld door een timmerman en dat ben ik! Dit alles bevindt zich op zolder, op een kamer met dakkapel. Hier heerst rust zodat de vogels zich zelf kunnen zijn. Bovendien reinheid en geen ongedierte. En jawel regelmaat zodat de vogels weten wat er komen gaat. In de lades ligt duinzand dus met veel mineralen. Dit komt natuurlijk omdat ik “midden” in de duinen en dicht bij strand woon. Verlichting is er ruim voldoende. TL-Type Arcadia, Birdlamp 36Wt, gestuurd door een tijdklok met dimmer type Rimo-2000, verkrijgbaar bij de Birdshop te Eindhoven. Aangaande het vogelzaad gebruik ik Blattner Type A1. Hier meng ik 10% Negerzaad bij. Kiemzaad gebruik ik ook van Blattner. Naar mijn gevoel is er geen betere. Wat betreft het eivoer voldoet “De witte Molen”. In iedere kooi hangt een sepia, een klein schaaltje mineralen op de grond en maagkiezel in een bakje hangt aan het gaas. Deze drie vooral niet vergeten. Verder heb ik in mijn achtertuintje een volière van 400x180x100cm, hier gaan de jonge vogels in. Geen gaas, wel isolatieglas en iets verwarmd. Met badwater is dit een lust voor het oog. Tot zover de huisvesting en de huishouding van mijn Amerikaanse sijzen.

Mijn vogelgekte verder toegelicht:
In de duinen heb ik een volkstuin en daar verzamel ik wekelijks planten die vol met zaad zitten. De vogels zijn hier verzot op. Thuis gekomen zet ik de planten in een vaas. Ik wil graag vijf soorten toelichten. Bijvoet: Geneeskrachtig kruid, bevordert de geslachtsdrift en is heerlijk geurend. Hanepoot, originele naam , dit is een lekkernij. Perzikkruid, is zeer goed voor de zogenaamde roodfactor van de Kapoetsen sijzen. Ook een grote rol in de roodfactor is Varkensgras. Varkensgras heeft een peen als wortel. Snijd hem bij de grond af en hang het aan een haak. De meeste hebben een doorsnee van ca. 80cm en
witte en rode bloementjes. De vogels rusten niet eerder of er moet geen bloem en blad maar aan zitten. Echter, de plant met stip is voor mij de grove Brandnetel. Van voorjaar tot en met laat in de herfst te verkrijgen. Niets uit een potje, maar zo lang mogelijk puur uit de natuur. Maar dat is nu eenmaal het type mens dat ik ben. Ten tijde van dit schrijven is het december 2018. Het merendeel zit nu al te broeden en voer ik gedroogde zaden die ik met mate door het eivoer mix. Deze zaden heb ik afgelopen zomer gedroogd en voer ik nu dus wel uit een potje. Nu hoor ik menig vogelliefhebber al zeggen: “Die man kan mooi praten”, “ik zit hier vier hoog in de stad en kan niet aan die zaden komen”. Dit hoeft in principe ook niet, want er is een heel scala aan zaden te koop, ook de Brandnetel. Een schepje door het eivoer werkt super. Ga maar eens na wat er in de gedroogde of een verse brandnetel zit. Het is vaak ook een kwestie van iets meer moeite doen en een kwartje extra er voor over hebben. Wij mensen eten ook niet alleen brood. Andere kleine zaden zoals Chia, Cichorei, Teunis en Brandnetel bij elkaar in een bakje aan het gaas. Want door het voer vinden ze het niet terug.

Ik hoef niet over de vogels uit te waaieren, dit moet je willen zien en worden ervaren. Wanneer je met je hond iets onderneemt of je geeft hem iets extra’s en je ziet dat hij blij is, zo werkt het voor mij precies met mijn vogels. Wanneer ik wat muur geef in een korfje of middels een klemmetje aan het gaas en ik zie de vogels elkaar voeren dan denk ik, jullie passen en houden van elkaar!. Dat heb je weer goed gekoppeld. En het resultaat laat zich raden. ! Wie goed doet , goed ontmoet!!

Groot Amerikaanse sijzen liefhebber
Arie Stam
Foto’s:
Vogels in het verblijf
Vogels op Brandnetel (Varkensgras), Colombia kan niet wachten
Mijn vrouw aan het ringen