Meesterwortel.

Door: A. Lemmens.

2023.

Meesterwortel of ook wel zweetblad genoemd, is een lekker ruikende plant. Naast de medische eigenschappen van de plant is bij de vogels nog een eigenschap die we kunnen gebruiken, namelijk, het feit dat de plantendelen lekker ruiken. Gedroogd kunnen we de plantendelen in de kruidenemmer doen om in de ruimte waar de vogels verblijven de luchtkwaliteit te verbeteren.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Peucedanum.
Engelse naam: Masterwort.
Duitse naam: Meisterwurz.
Franse naam: Peucédan Impératoire.

De wetenschappelijke naam komt uit het Latijn, Peucedanum komt van Peuke wat spar betekent. Het slaat op de bladslipjes, die wel lijken op dennennaalden. Bladslips zijn afzonderlijke onderdelen van een vergroeid blad.

Beschrijving:

Het is een overblijvende plant. De knoppen zitten vlak onder de grond waar ze in de wintermaanden beschermd worden tegen de vorst door het strooisel. De hoofdbloei ligt in de maanden juni tot en met augustus. De plant kan een hoogte bereiken tussen de 40 en 100 cm. De wortels hebben uitlopers. De stengels zijn gegroefd, rond, behaard en meestal hol. De bladeren zijn 10 tot 30 cm lang en enkel- of drietallig. De bladslippen zijn 2 tot 7 cm breed, eirond, onregelmatig getand of ingesneden. Aan de onderkant zijn ze behaard en bleekgroen. De stengelbladen zijn nogal dik. De bloemen zijn kaal en zijn wit of roze van kleur. Ze zijn zo’n 2 mm groot, vormen samen schermen van twintig tot zestig stralen. Ze kunnen geen, één of twee omwindselbladen hebben. De vruchten zijn splitvruchten, bijna bolvormig en 3,5 tot 6 mm groot. Ze bezitten brede vleugels. Tweezaadlobbig.

Medische aspecten:
– Zuivert de luchtwegen.
– Lost slijm op.
– Lost diarree op.
– Helpt bij gebrek aan eetlust.
– Helpt de spijsvertering.
– Helpt bij buikpijn.
– Helpt bij insecten beten.
– Is vocht afdrijvend.
– Helpt bij jicht.
– helpt bij reuma.

Werkzame stoffen:
– Allantoïne.
– Looistoffen.
– Triterpeensaponinen.
– Rozemarijnzuur.
– Choline.
– Phytosterine.
– Vitamine B12.
– Kiezelzuur.
– Pyrrolizidine Alkaloïde.

Voor vogels:

In de handel is gesneden en gedroogde Meesterwortel te verkrijgen. Hiervan is thee te trekken. Eén theelepel op één liter water koken, 15 minuten laten trekken. Treksel laten afkoelen. Eén maal per week aan de vogels verstreken. Werkt bij aandoeningen aan de luchtwegen, het piepen en rochelen bij het ademhalen. Bij diarree kunnen we de gedroogde en gesneden Meesterwortel fijn malen en door het eivoer mengen. Aan de vogels geven tot de diarree over is.