Luzerne.

Door: A. Lemmens.

2023.

Luzerne is een plant uit de klaverfamilie. De plant kan op vele manieren gebruikt worden als voeding voor dier en mens. Medisch gezien is het ook een plant met de nodige eigenschappen. De gehele plant wordt gebruikt als voeding voor mens en dier.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Medicago sativa.
Engelse naam: Lucerne.
Duitse naam: Luzerne.
Franse naam: Luzerne.

Er zijn vele uitleggen voor de Wetenschappelijke naam van Luzerne. Een daarvan is, Medicago kruid van media, een stad waar de Meden vandaan komen. Sativa betekent, mentaal stimulerend en energiek.

Het zaad staat bekend onder de naam Alfalfa. Een zaad dat we goed kunnen gebruiken, zowel als gewoon zaad en als kiemzaad. De naam Alfalfa komt uit het Spaans en betekent vader van alle voedsel.

Beschrijving:

Het is een overblijvende plant. De winterknoppen zitten vlak onder de grond waar ze ’s winters beschermd worden door het strooisel. De hoofdbloei ligt tussen juni en oktober. De plant kan een hoogte bereiken van 30 tot 80 cm. De wortels bestaat uit een penwortel. De stengels zijn gevuld en rechtopstaande of opstijgend. Ze zijn maar weinig behaard. Vaak sterk vertakt. De bladeren staan verspreid. Ze zijn vrijwel kaal en staan met drieën bij elkaar. De deelblaadjes zijn 2 tot 3 cm lang en zijn langwerpig met het breeds in het midden en bovenaan. De randen zijn gaaf, aan de top getand. De steunblaadjes zijn smal met aan de voet één tandje. De bloemen zijn tweeslachtig. Ze groeien in langwerpige eivormige tot cilindervormige rijkbloemige trossen. Ze zijn blauwachtig wit tot diep paarsblauw van kleur en worden 0,6 tot 1,2 cm groot. Het vruchtbeginsel staat boven aan met een stijl en twee stempels. De stijl is het stuk tussen het vruchtbeginsel en de stempel. De vrucht is een doosvrucht. Ze zijn rechte of sikkelvormige peulen die 1 tot 1,5 cm lang zijn. Ze hebben één tot drie schroefvormige windingen met het gat in het midden, zijn kaal of behaard, bruin zwart van kleur en hebben meestal meerdere zaden. De zaden zijn lang levend, langer dan vijf jaar. Tweezaadlobbig.

Medische aspecten:
– Versterkend middel.
– Laat de hypofyse, deel van de hersenen, beter werken.
– Laat de schildklier beter werken, aanmaak hormonen.
– Bevordert de werken van de lichaamscellen.
– Bevordert de groei van de veren en hoorndelen.
– Bevordert de lichaamsgroei.
– Bevorderlijk voor de huid.
– Geneest wonden.
– Bevordert de bot groei.
– Voorkomt dichtslippen van de aders.
– Bloedsuikerverlagend.
– Stimuleert het immuunsysteem.
– Schimmelwerend.

Werkzame stoffen:
– Alkaloïden: asparagine, trigonelline.
– Cumarine.
– Fyto-oestrogenen: forometer, coumometin, gentiseïne en bio canine.
– Proteïnen.
– Canaranine: amino en acid.
– Enzymen.
Vitaminen:
– Vitamine A (betacaroteen).
– Vitamine B1 (thiamine).
– Vitamine B2 (riboflavin).
– Vitamine B3 (panthotheenzuur).
Mineralen:
– Calcium.
– Chloor.
– Fosfor.
– Kalium.
– Magnesium.
– Natrium.
Sporenelementen:
– Fluor.
– Kobalt.
– Mangaan.
– Molybdeen.
– Nikkel.
– Selenium.
– IJzer.
– Zink.
– Zwavel.

Voor vogels:

In de handel zijn een aantal producten te verkrijgen: het gedroogde groene deel van de plant is voor de vogels te gebruiken als voeding. Het lijkt mij het handigst om de gedroogde groene delen te malen en door het eivoer te mengen. Dit eivoer en gemalen poeder één maal per week aan de vogels verstrekken. Eén eetlepel per kilogram eivoer is de verhouding. De Alfalfa zaden zijn ook in de handel verkrijgbaar. Deze zaden kunnen we zo geven of de zaden kiemen en door het eivoer mengen. Het zo verstrekken aan de vogels zoals we gewend zijn. Ook kunnen de zaden, als ze geheel niet worden opgenomen, malen en door het eivoer mengen. Eén eetlepel mengen door één kilogram eivoer. Eén maal per week verstrekken. Luzerne is een plant voor onze vogels die zeker de moeite waard is om in het voedingsschema op te nemen.