Laurierboom een edel kruid:
Door: Heidi Saes.
2019.
Deze groen blijvende heesterachtige boom komt hoofdzakelijk voor in Turkije en Griekenland. In onze landen wordt deze boom gekweekt. Bij een matige winter kunnen ze in onze tuin overleven, zeker als hij op een beschutte plaats staat. De boom heeft geelgroene wat witachtige bloemetjes en kleine zwart paarse vruchtjes. Je kunt een boompje ook goed houden in een grote bloempot of kuip, je kunt deze dan makkelijk in de winter binnen of in een serre zetten ter bescherming tegen te koude nachten. Er zijn vele vormen van laurier. Er zijn bomen, struiken, heesters en tegenwoordig zie je struikjes geënt op een stam. Je ziet laurier ook vaak als een haag, als afscheiding tussen 2 tuinen staan. Een laurierboom/struik/heester in je tuin trekt vogels en vlinders aan.
De stugge bladeren van de Laurus nobilis wordt gebruikt als keukenkruid. Laurier vers of gedroogd, is het meest gebruikte kruid in onze keuken. Vooral in stoofpotten en soepen. Vaak zijn het recepten uit grootmoeders tijd. Ook in allerlei sauzen en groenteschotels wordt laurier toegevoegd. Voor het opdienen worden de blaadjes verwijderd omdat ze niet eetbaar zijn voor ons. Ze blijven, ook nadat ze uren hebben meegekookt of gestoofd, veel te hard. Verder worden de blaadjes ook verwerkt in vele “groenten in zuur” (geconserveerd) die lang bewaard kunnen worden in bv. weckflessen. Ook wordt er laurierdrop van gemaakt. Laurierdrop verzacht de keel bij een keelontsteking of bij een flinke verkoudheid. Vroeger toen wij nog kind waren, maakte onze ouders “poeliepek” van zoethout en laurier. Er werd een fles gevuld met water en daarin een paar blaadjes laurier en een staafje zoethout. Afgesloten werd deze fles enkele dagen in de kelder gezet? Koud en donker. Het was een heerlijk drankje en nog gezond ook. Tegenwoordig wordt dit drankje bijna niet meer gemaakt door ouders en kinderen.
Laurier was een symbool van overwinning. In Griekenland werden winnaars van atletiek wedstrijden en van de Olympische spelen, na de wedstrijden vaak getooid met een laurierkrans om hun prestaties te eren. De Romeinen maakte kransen van laurier om na het overwinnen van de vijand de overwinnende bevelhebbers te eren. Trots toonde de bevelhebbers deze kransen dan aan het volk. Ook bij andere prestaties werden mensen beloond met een laurierkrans. Ook helden zoals o.a. Julius Caesar werden geëerd met laurier kransen. Er zijn vele afbeeldingen van Julius Caesar te vinden. Op de meeste afbeeldingen staat hij, fier met een hoofdtooi, gemaakt van laurierbladeren. Enkele landen gaven leerlingen die afgestudeerd waren, als beloning een laurierkrans als teken van volharding. Verder symboliseerde het laurierblad wijsheid, vrede en bescherming.
Vitaminen: A en C
Mineralen zoals: koper, kalium, calcium, magnesium, zink, ijzer, selenium en mangaan
vele essentiële vluchtige oliën.
Foliumzuur
antioxidanten
Waardenvolle verbindingen zoals rutine, salicylaten, cafeïnezuur en fytonutrienten die hart en vaten gezond houden.
– Goed tegen luchtweginfecties, griep en verkoudheid
– Het verzacht tandpijn en aften
– is een verademing bij keelpijn en bronchitis
– geeft verlichting bij sinusitis
– pakt darmproblemen aan en gaat diarree tegen
– bevordert de spijsvertering
– als kompres geeft het verlichting bij gewrichtspijnen
– het verlaagt de bloedsuiker wat gunstig is voor mensen met diabetisch
Van de vruchten van de laurierplant wordt olie gemaakt. Deze olie wordt gebruikt voor allerlei massages. Z’n massage doet goed bij spierpijn, verstuiking, verrekkingen, sportblessures en ook bij pijnlijke gewrichtsklachten. De olie wordt ook gebruikt in de dierengeneeskunde bv. bij ontstoken koeien uiers. Verstuikingen en hoefaandoeningen bij paarden. Laurierolie wordt verwerkt in uierzalf en uier crème.
Laurier bevat laurinezuur en is daardoor een uitstekende bestrijder tegen “ongedierte”, wat een groot voordeel is bij onze vogelhobby. Muizen: De geur van laurier verjaagt muizen. De geur is voor deze diertjes veel te sterk en daar hebben ze een hekel aan. Laurier blaadjes in de keuken of in de keukenkasten en weg zijn deze kleine knaagdiertjes. Een diervriendelijke manier om muizen weg te houden uit je huis. Deze manier kan ook goed werken in vogelverblijven zowel binnen in huis als in een volière buiten. Een laurierboom in je volière en laurier takken, of kleine plantjes op je vogelkamer of in de kooien en de muizen verdwijnen. Het is niet bekend of andere knaagdieren ook op een afstand blijven. Luizen: In Spanje worden de essentiële oliën gebruikt om luizen te verdrijven. Of dit ook werkt bij bloedluizen is niets over bekend. Maar proberen kan natuurlijk altijd. Verder verjaagt laurier: muggen, vliegen, motten, kakkerlakken en andere kleine kruipende diertjes.
Jaren geleden had ik in mijn binnen volières en andere vogelkamer, altijd een laurierboompje of plantje in een pot staan. Niet om muizen te verjagen, omdat ik toen nog niet wist dat z’n laurierboompje daar voor kon zorgen, maar vanwege de vitaminen en mineralen. Wekenlang stond z’n boompje onaangeroerd om dan ineens van de ene op de andere dag helemaal aangevreten te worden. Ik zag, vooral de kapoetsensijsjes, er flink aan knagen. Als het boompje helemaal kaalgevreten was haalde ik het uit de volière en plaatste ik een nieuw boompje. Omdat een laurierboompje niet goedkoop is, had ik er afgelopen jaren geen meer staan. Dit jaar (2019) heb ik er weer neergezet omdat ik vriend muis vrolijk over de bodem zag scharrelen en ik inmiddels had gelezen dat laurier muizen verjaagt. Ook op de vogelkamer heb ik inmiddels lauriertakken opgehangen. Muizen en vogels dat gaat niet samen, tenminste vogels kunnen ziek worden van de uitwerpselen van muizen. Doe er je voordeel mee.