2016.
Door: A. Lemmens.
Landkers is een klein bladerige sla achtige plant, die door vogels graag wordt opgenomen. Zoals we zullen zien, ook een groenvoersoort waar de vogels iets aan hebben gezien gezondheid en bevedering. Tevens breid je met deze plant de variatie op de voeding weer uit.
Wetenschappelijke naam Barbarea verna (Vroeg barbarakruid).
Nederlandse naam: Vroeg barbarakruid. Andere Nederlandse namen zijn; Veldkers en Winterkers.
Duitse naam: Frühes Barbarakraut.
Engelse naam: Land Cress.
Franse naam: Barbarée printaniére.
De Nederlandse naam, Barbarakruid, is aan de plant gegeven in de Middeleeuwen. Planten waren toen nog niet beschreven, ze kregen vaak de naam van een heilige, in dit geval de heilige Sint Barbara.
De tweede naam, van de wetenschappelijke naam Verna, betekent “van de lente”. In de Nederlandse naam is dit vertaald in “Vroeg”.
Landkers is nauw verwant aan de Waterkers.
Van Landkers bestaan 22 soorten. De plant is inheems in de gematigde gebieden op het Noordelijk halfrond. De meeste soorten groeien in Zuid Europa en Zuidwest Azië.
Behoort tot de familie van de kruisbloemigen.
De plant bereikt een hoogte van 10 tot 60 cm.
Een kleine kruidachtige tweejarige plant, winterknoppen net onder de grond. Met deze winterknoppen overleeft de plant de winter.
De bloeitijd valt in april tot en met juni. De bloemen zijn geel.
De bladeren zijn dondergroen of bont en ovaal rond gekarteld.
De bloemen zijn tweeslachtig. De kleur is bleekgeel en zo’n 1 cm groot.
De vrucht is een doosvrucht.
Het zaad is tweezaadlobbig, kiemend met twee kiemblaadjes.
In het tweede jaar, maart april, gaat de plant doorschieten en komen er gele bloemen in. Deze bloemen zijn eetbaar en smaken koolachtig.
Na het doorschieten zijn de bladeren een stuk minder smakelijk. Bloeit de plant eenmaal, dan smaken de bladeren bitter.
Na de bloei is de plant zo’n 70 cm hoog en sterft snel af.
– Bevordert de zaadcellen productie. En de broeddrift.
– Is vocht afdrijvend.
– Bevordert de werking van de nieren.
– Is conditie bevorderend.
– Door de aanwezigheid in de plant van carotenoïden, bevordert het de kleur van de bevedering.
Per 100 gram.
– Vet 0,2 gram.
– Verzadigd vet 0,1 gram.
– Meervoudig onverzadigd vet 0,1 gram.
– Koolhydraten 1,5 gram.
– Suiker 1 gram.
– Vezels 2 gram.
– Eiwitten 2,5 gram.
– Vitamine B1, is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspieren het zenuwstelsel.
– Vitamine B2, is nodig voor de energievoorziening van het lichaam.
– Vitamine C, heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.
– Carotenoïden, Deze carotenoïden bevorderen de kleuren in de bevedering van citroengeel tot tomaatrood. In voedingsproducten komen 275 van deze carotenoïden voor. Ze worden ook wel natuurlijke kleurstoffen genoemd.
– Calcium, is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. .
– IJzer, is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling .
– Magnesium, is nodig voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier. Magnesium is nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen en heeft een belangrijke rol in het metabolisme oftewel enzymreacties.
– Mangaan, is een spoorelement dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de energiestofwisseling..
– Mosterdolie, moet met mate gegeven worden, vogels vervetten er snel van.
Zeker een plant om aan je vogels te verstrekken gezien de inhoudsstoffen. Met name de Carotenoïden, zoals al eerder gezegd, deze stoffen bevorderen de kleur van de bevedering van de vogels.