Lamsoor.

Door: A. Lemmens.

2023.

Lamsoor is een kruid dat alleen te vinden is langs de kunst waar vloed en eb voorkomt. Hierdoor is het natuurlijk moeilijk te bemachtigen voor mensen die niet langs de kunst wonen als die het aan de vogels willen geven als voeding. Voor deze mensen is er de mogelijkheid om het gedroogd te kopen in de handel. Doordat het kruid voorkomt langs de kunst is de smaak ziltig, zout smaak.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Limonium vulgare.
Engelse naam: Common sea lavender.
Duitse naam: Gemeiner strandflieder.
Franse naam: Lavande de mer.

Limonium betekent natte weideplant en vulgare gewoon of algemeen voorkomend.

Beschrijving:

Het is een overblijvende plant. De winterknoppen zitten vlak onder de grond en worden door het strooisel beschermd tegen de vorst. De bloeitijd ligt in de maanden juli tot en met oktober. De hoogte van de plant ligt tussen de 10 tot en met 50 cm. De wortels bestaan uit één wortelstok. Lamsoor vormt uitlopers en groeit meestal in grote groepen. De stengels zijn rondkantig. De bloeistengel vertakt zich boven het midden. De korte dicht op en in elkaar staande takken staan af en zijn kaal. De bladeren zijn grauwgroen van kleur, staan omhoog gericht en zijn omgekeerd eirond tot spatelvormig. Ze zijn generfd, stomp, stekelpuntig, leerachtig en kaal. De bladeren zijn in de lange steel versmald. De lengte van de bladeren is 8 tot 10 cm en breed 1,5 tot 3,5 cm. De bloemen zijn tweeslachtig. Ze groeien in schermvormige pluimen en staan naar één kant gericht. Ze staan dicht op elkaar en zijn soms roosachtig maar meestal blauwpaars van kleur. De bloemen zijn 6 tot 8 mm groot. De langste aren zijn 1 tot 2 cm lang. In het onderste deel met vijf tot acht groepjes bloemen per cm. Alle kroonbladen aan de voet vergroeid. De kelkbuis is behaard. De helmknoppen zijn geel van kleur. De schutbladen zijn vlezig, stomp of spits tot toe gespitst. Alleen de bovenste met dicht op elkaar staande bloemen. Het buitenste schutblad van elk groepje is 1,7 tot 3 mm lang. De vruchten bestaat uit één niet openspringende dopvrucht of nootje. De zaden zijn zeer kort levend, korter dan één jaar. Tweezaadlobbig.

Medische aspecten:
– Slijmoplossend.
– Bloedzuiverend.
– Desinfecterend.
– Bevordert de ontwikkeling van de lichaamscellen.
– Bevordert de ontwikkeling van de lichaamsweefsels.
– Antioxidant.
– Bevordert de ontwikkeling van het bindweefsel.
– Weerstand verhogend.

Werkzame stoffen:
– Tannine.
– Calcium.
– IJzer.
– Natrium.
– Plantaardige eiwitten.
– Koolhydraten.
– Voedingsvezels.
– Zout.
– Vitamine A.
– Vitamine B11.
– Vitamine C.
– Kalium.
– Mangaan.

Voor vogels:

Lamsoor is vers te verkrijgen van half maart tot en met augustus. Door de verse bladeren goed te wassen gaat de zilte smaak er vanaf, dat is beter voor de vogels. Zout is, op langere termijn niet zo gezond voor vogels. De verse gewassen bladeren kunnen we zo verstrekken aan de vogels één maal per week. In de handel is ook gedroogd blad te verkrijgen. Deze gedroogde bladeren kunnen we fijnmalen en een eetlepel mengen door één kilogram eivoer.