Kweekgras

Door: A. Lemmens.

Kweekgras is een van de vele grassoorten die we aan onze vogels kunnen geven als voeding. Als we de halmen van de plant plukken en aan de vogels geven, hebben de vogels weer een bezigheid om de zaden uit de halmen te halen. Een goede vervelingsverdrijver en een nuttige variatie in het voedingsaanbod. Daarnaast zijn er veel vogels die grassen gebruiken om hun nesten mee te maken. Het gaat dan om de ruw bouw van het nest, de afwerking wordt meestal gedaan met fijnere en zachtere nestmaterialen zoals planten pluis, dierenharen enz. Medisch gezien is kweekgras ook toepasbaar bij vogels, zoals we zullen zien. Met andere woorden, een plant die we onze vogels zeker niet moeten onthouden.

style=”text-align: justify;”>Omschrijving:
De plant is overblijvend en kan een hoogte bereiken van 30 tot 120 cm. De bloeimaanden zijn juni, juli en augustus. Het wortelstelsel is vertakkend met lange uitlopers. De wortels bereiken een diepte van 50 tot 100 cm. De stengels groeien rechtop maar kunnen ook op de grond liggen. Soms zijn de stengels roodachtig van kleur. De bladeren kunnen zowel behaard als onbehaard zijn. De breedte van de bladeren varieert van 3 tot 8 mm en staan vlak aan de stengels met een halve draaiing. De zwakke ribben of nerven zijn van boven afgerond. De bladranden zijn glad en lopen spitsvormig uit. De bloemen zijn tweeslachtig, de ene bloem heeft mannelijke geslachtsorganen en de andere vrouwelijke. De rechtopstaande aar hangt iets over. De helmknoppen zijn 3 tot 6 mm groot. De vruchten zijn graanvruchten en vormen zaad dat levensvatbaar is tot een jaar. Kweekgras behoord tot het geslacht van de grassen en kent twintig tot veertig soorten. Ze komen voor in Europa en Azië.

De soorten zijn:
Elytrigia = E
E alatavica
E atherica
E bessarabica
E caespitosa
E campestris
E curvifolia
E disticha
E elongate
E gmelinii
E intermedia
E juncea
E lolioides
E pontica
E pungens
E pycnantha
E rechingeri
E repens
E scirpea
E trichophora
E varnensis

Waar groeit de plant:
Het kweekgras groeit op zonnige tot half schaduwrijke, droge en voedingsrijk, onbewerkte plaatsen.

Geschiedenis kweekgras:
Kweekgras is om zijn medische werking al bekend van uit de Oude Grieken en de Romeinen. Veel van de medische aspecten die de Oude Grieken en de Romeinen aanbevolen, zijn heden ten dage wetenschappelijk onderbouwd. Waar is kweekgras, medisch gezien, voor te gebruiken bij onze vogels: Het heeft plantaardige antibioticum werking. Kweekgras heeft een werking die de werking van andere stoffen versterkt. Dit noemt men adjuvans.

Medische werking:
– Urinedrijvend.
– Bloedzuiverend.
– Urineweg infecties helend.
– Heeft een positieve werking op de nieren.
– Bestrijdt jicht.
– Helpt vervetting tegen te gaan.
– Helpt bij huidaandoeningen.
– Helpt bij luchtweg ontstekingen.
– Bevordert de werking van de lever.
– Bevordert de stofwisseling.

Werkzame stoffen:
Urinedrijvend en bloedzuiverend komt door de werkzame stoffen Mannitol, Saponinen, Vanilline en Kaliumzouten. De slijmstoffen in deze grassoort zorgt voor een verzachtend effect op de urinewegen. Polysacchariden zoals tricitine. Fytonutrienten zoals slijmstof, suikeralcoholen, inositol en etherische oliën. De mineralen Kaliumzouten, Silicium, siliumzuur en IJzer. Verder nog Fenolcarboxylzuren en Malonzuur. Vitaminen A en B.

Hoe te gebruiken bij vogels:
Naast het al eerder genoemde voeren van rijpe en halfrijpe zaden die te plukken zijn in de natuur, is het ook mogelijk om de rijpe zaadaren, met halm, te drogen. Dan kunnen we dit kruid ook voeren in de wintermaanden. Het drogen moet wel zorgvuldig gebeuren. Er mogen geen schimmels ontstaan bij het drogen. Het drogen gebeurt in kleine dunne halmbosjes waar de rijpe zaden zich in bevinden. De halmbosjes worden opgehangen in een ruimte die niet vochtig mag zijn. Van de geraspte wortelstok van het kweekgras kunnen we thee trekken. Bij vogels met jicht of huidproblemen een middel dat dit probleem kan helpen te genezen. In de handel is een tinctuur te koop.