Door: A. Lemmens.
2020.
Koningskaars is een kruid met veel medicinale werkingen. Zeker ook een plant die toe te passen is bij vogels met bepaalde klachten. Daarnaast is het ook nog een mooie plant om te zien, zeker als de plant bloeit. In de herfst, als de zaden rijp zijn, is de plant zeker ook het aanschouwen waard.
Wetenschappelijke naam: Verbascum thapsus.
Engelse naam: Mullein.
Duitse naam: Kleinblütige Königskerze.
Franse naam: Bouillon blanc.
Verbascum is een verbastering van Barbascum wat gebaard betekent, de plant is bedekt met vilt en de meeldraden zijn gebaard. Thapsus geeft aan dat de plant oorspronkelijk komt van het eiland Thapsos. Thapsos is een Grieks eiland.
De plant is tweejarig. De knoppen overwinteren in de grond. De bloeitijd valt tussen juli en oktober. De hoogte van de plant ligt tussen de 80 en 200 cm. De wortel is een penwortel. De plant heeft meestal maar een stengel en is niet vertakt. De stengel is zachtgrijs tot wit van kleur en wollig. Het blad is langwerpig eirond en licht gekarteld. De bladeren aan de stengel, die dichter bij de voet zitten, zijn smaller in twee brede lijsten. De lijsten lopen naar beneden en lopen door tot aan het volgende blad. Lijsten zijn de doorlopende vleugels van de aan de stengel zittende bladeren. Ook de bladeren zijn dicht wollig behaard en zijn tot 40 cm groot. De rozetbladeren, blad op de grond waaruit de stengel groeit, hebben een stompe top. De bloemen zijn tweeslachtig en zitten in dicht op elkaar in de vorm van een aar. De aar heeft een korte steel. De trechtervormige bloemen zijn lichtgeel van kleur en zijn 1,2 tot 2,5 cm groot. De bloemen bezitten vijf meeldraden. De onderste bloemen zijn langer dan de anderen en vrijwel niet behaard. De vruchten worden doosvruchten genoemd. De tweezaadlobbige zaden zijn langlevend wel vijf jaar. De medicinale werking van Koningskaars wordt bij voorkeur uit de bloemblaadjes en meeldraden gehaald. De rest van de plant kan ook gebruikt worden maar werkt niet zo sterk om thee van te trekken. Dit doet men van de bladeren en de bloemen. Door de Betacaroteen die de plant bevat, kunnen we er van uit gaat dat de zaden van deze plant een positief effect heeft op de kleur van de bevedering van de vogels. Koningskaars wordt meestal gebruikt in combinatie met andere helende kruiden.
– Luchtweg aandoeningen.
– Zweet uitdrijvend.
– Kramp opheffend.
– Vocht afdrijvend.
– Urinezuur afdrijvend.
– Bloedzuiverend.
– Ontstekingsremmende werking.
– Huidkloven.
– Brandwonden.
– Slijmstoffen.
– Gommen.
– Iridoïden.
– Saponinen.
– Flavonoïden.
– Fenolzuren.
– Glycosidische, gele kleurstof.
– Fenolpropaanglycoside-esters.
– Betacaroteen.
– Vitamine C.
– Tanninen.
– Lignaanglycosiden.
– Koolhydraten.
– Bitterstoffen.
– Etherische olie.
– Sterolen.
– Vrije vetzuren.