Door: A. Lemmens.
2022.
Koninginnekruid is een plant met de geur die enigszins aan salie laat denken. De plant komt in heel Nederland voor behalve op de Waddeneilanden. Verder komt de plant voor in geheel Europa en Azië.
Wetenschappelijke naam: Eupatorium cannabinum.
Engelse naam: Hemp Agrimony.
Duitse naam: Wasserdost.
Franse naam: Eupatoire chanvrine.
Het deel van de wetenschappelijke naam Eupatorium, is genoemd naar Eupator, de bijnaam van Koning Mithridates van Pontus. Cannabinum betekent hennepachtig. Koninginnekruid is een verbastering van de Duitse naam Kunigunden-Kraut.
Het is een overblijvende plant. De winter knoppen zitten vlak onder de grond en worden tegen de vorst beschermd door het strooisel. De bloeitijd ligt tussen juli tot en met september. De wortels bestaan uit een wortelstok. De rechtopstaande stengels kleuren rood en zijn rijk bebladerd. Alleen in de bloeiwijze zijn daar de stengels vertakt. Ze zijn kort en vrij dicht behaard. De tegenover elkaar staande bladen hebben korte stelen. Ze zijn handvormig driedelig of vijfdelig. De middelste zijn lancetvormig, 5 tot 15 cm lang en grof gezaagde slippen. De bovenste bladen zijn niet gedeeld. De bloemen zijn tweeslachtig. De vele bloemhoofdjes groeien in dichte, afgeplatte, schermvormige pluimen. De hoofdjes bestaan uit vier tot zes bloemen en zijn 2 tot 5 mm breed. De kleur van de bloemen is roze wit tot rozerood. Er zijn alleen maar buisbloemen die ongeveer 0,5 cm lang worden. Aan de top zijn ze klokvormig verwijd. De bloemhoofdjes zijn vlak aan de bodem. De bloemen hebben vijf vergroeide meeldraden en een vruchtbeginsel aan de onderkant met een stijl en twee stempels. De vruchten zijn nootjes en zijn 3 mm lang, vijfkantig en met bruin witte vruchtpluisharen. De zaden zijn kort levend, een tot tweejaar. Tweelobbig. Alle delen van de plant, boven- en ondergronds, gebruikt als natuurgeneesmiddel. Dit kruid mag niet dagelijks gegeven worden, ook niet langer dan twee weken met een andere frequentie.
– Bevordert de werking van de lever.
– Vocht afdrijvend.
– Bloedzuiverend.
– Verbetert de vetvertering.
– Vocht afdrijvend.
– Polysacchariden: inuline, flavonoïden, benzofuranen en etherische olie.
– Sesquiterpeenlactonen: eupatoriopicrine en eupacrine.
– Pyrrolizidine: echinatine, intermedine en rinderine.
– Saponine.
– Looistof.
– Hars.
In de wortel zit naast bovenstaande stoffen ook supinine.
In de handel is tinctuur, thee en gemalen kruid te verkrijgen. Tinctuur kunnen we door het eivoer, 10 ml per kilo eivoer, mengen of door het drinkwater, één maal per week zo’n 10 ml per 1liter drinkwater. Thee geven één maal per week 10 gram kruid op één liter water laten trekken, af laten koelen. Gemalen kruid één maal per week door het eivoer mengen, 10 gram kruid mengen door één kilo gram eivoer.