Knoflook

Door: A. Lemmens.

Van knoflook weten we dat het een gezonde voedingsstof is voor de mens. Het heeft alleen een onaangenaam bijverschijnsel, de penetrante geur die het veroorzaakt. Bij onze vogels kunnen we van deze penetrante geur goed gebruik maken bij het bestrijden van luis. Dit naast de velerlei medische aspecten van dit kruid.

Knoflook, Allium sativum
Knoflook, Allium sativum, behoort tot de familie lookachtige. Andere planten uit deze familie zijn:
– Ui, Allium cepa.
– Bieslook, Allium schoenoprasum.
– Eslook, Allium ascalonicum.
– Berglook, Allium carinatum.
– Moeslook, Allium oleraceum.
– Prei, Allium porrum.
– Daslook, Allium ursinum.

Alle Allium soorten zijn knolgewassen. In de winter slaan deze planten hun energie op in de bol zodat ze in het voorjaar snel kunnen groeien. Ze houden van doorlatende grond en veel zon.

Geschiedenis
Knoflook kennen we uit culinaire gebruiken. Zeker in de zuid- Europese keuken is de knoflook overduidelijk aanwezig. Dit aromatisch kruid wordt gebruikt in de vorm van vers, poeder of azijn. Als poeder vorm is het gedroogd en gemalen. Knoflookazijn wordt gemaakt door uitgeperste knoflook in gekookte afgekoelde azijn te doen. Deze twee weken te laten staan en dan te zeven.

Knoflook kent de mensheid al geruime tijd. In de middeleeuwen kom je de lauk, nu look, al in de literatuur tegen. In de joodse bijbel de Talmoed staat de uitspraak “eet regelmatig knoflook, het heldert de geest op, versterkt de mannelijkheid en verdrijft darmparasieten. Ook in de Koran wordt knoflook genoemd. In Egypte werd al 3500 jaar geleden de knoflook vermeld.

Gezondheid
Vers wordt het gebruikt in gerechten door het te persen of te snijden. Knoflook heeft een grote reputatie met betrekking tot de gezondheid van mens en dier. De eigenschappen die aan dit kruid worden toegeschreven zijn: cholesterolverlagend, bloeddrukverlagend, bloedstolling verminderd, slijm oplossend, ontsmettend voor luchtwegen, bloedzuiverend en aderverkalking verkomend. Sommige bacteriële infecties worden door knoflook verkomen of bestreden.

Knoflook bestrijdt ook wormen en andere parasieten in darmen zoals spoelwormen.
De spijsvertering wordt door knoflook gestimuleerd. Slijmvlies ontstekingen wordt door knoflook verkomen en bestreden. Uitwendig heeft knoflook ook medische werking. Het sap van de knoflook doodt bacteriën in wonden waardoor deze sneller genezen. Huidschimmels worden bestreden met geraspte knoflook. Het immuunsysteem wordt door knoflook gesterkt. Virusinfecties als griep, verkoudheid en keelontsteking worden verkomen of bestreden door dit kruid. De zwavelverbindingen zijn de veroorzakers van deze positieve aspecten op de gezondheid. Deze verbindingen worden in het lichaam omgezet in diwaterstofsulfide die de transport middelen zijn voor de vaatverwijders. Een negatieve bijwerking van knoflook is dat de bloedstollingstijd met 20 tot 30 % verlengt bij te veel en te regelmatig gebruik

Geur
Een van de zwavelverbindingen is de oorzaak van de geur die knoflook veroorzaakt in de mond en op de huid. Alle verbindingen worden verteerd door het lichaam behalve de verbinding allylmethylsulfide. Dit is dan ook de veroorzaker van de geur die door het bloed wordt opgenomen. De geur uit de mond kan verkomen worden door op peterselie te kauwen. Uit onderzoek door de Universiteit van Edinburgh is duidelijk geworden dat de geur van knoflook muggen verdrijft. Argentijnse wetenschappers hebben aan getoond dat de geur van knoflook luizen bestrijd.

Chemische analyse
Water 60 % | Eiwit 6,4 % | Koolhydraten 33 % | Mineralen 0,5 %

Knoflook bevat de volgende sporenelementen
Selenium | Germanium | Jodium | Calcium | Magnesium | IJzer | Zink

Vitaminen
Vitamine A, B – complex en C
Knoflook is rijk aan enzymen. Ook bevat knoflook antibiotische stoffen. Verder treffen we nog stoffen aan in knoflook met zowel mannelijke als vrouwelijke hormonale eigenschappen.

Knoflook met betrekking tot onze vogels
De meeste medische aspecten die betrekking hebben op de mens zijn ook van toepassing op onze vogels. Bloedzuiverend, remt de groei van coccidiose, slijmoplossend, spijsvertering bevorderend, remt ziekmakende bacteriën, darmparasieten voorkomt en bestrijdt. Knoflook bevat allicine, organische zwavelverbinding, die je een natuurlijk antibioticum kunt noemen. Een andere, voor de vogels van groot belang zijnde werking, is dat de geur van knoflook insecten verdrijft. Vliegen, muggen, vederluis en bloedluis worden door de geur verdreven. Als wij knoflook hebben gegeten ruiken we niet alleen uit onze mond maar ook onze huid, via het transpiratievocht, ruikt naar knoflook. Dat is ook zo bij onze vogels. Door het toedienen van knoflook, via de voeding, gaat ook de huid van de vogels ruiken naar knoflook. Hierdoor zullen er geen luizen, muggen of vliegen bij de vogels komen. Zoals al eerder genoemd is dat uit onderzoek komen vast te staan; door de Universiteit van Edinburgh is duidelijk geworden dat de geur van knoflook muggen verdrijft. Argentijnse wetenschappers hebben aan getoond dat de geur van knoflook luizen bestrijd.

Hoe knoflook te gebruiken bij onze vogels
Knoflook in de voeding van de vogels kan op verschillende wijzen. Via het drinkwater. Zelf maken van de knoflookwater oplossing is omslachtig. Een liter water met daarin een uitgepest tintje knoflook, een nacht laten trekken en dan zeven. Dagelijks nieuw maken en nieuw geven. Drie dagen per week geven. In de handel is tegenwoordig ook appelazijn met knoflook te krijgen. Zie gebruiksaanwijzing. Ook drie dagen per week. Dagelijks verschonen. Via het voer. In de handel is knoflook ook te verkrijgen in poeder vorm. Dit is gedroogde en gemalen knoflook. Deze vorm van knoflook kunnen we mengen door de zachtvoeders, eivoer/universeel. Vijf theelepels knoflook per kilo voer. Drie maal per week een nieuw bakje voer geven. In het vogelverblijf kunnen we ook gedroogde knoflook uien ophangen om insecten zoals muggen, vliegen, luis enz. te verdrijven.