Klein groenstreepzaad

2016.

Door: A. Lemmens.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Crepis capillaris.
Engelse naam: Smooth Hawksbeard.
Duitse naam: Grüner pippau.
Franse Naam: Crepis á tige capillaire.

Een plant uit de familie van de composieten. De Nederlandse naam is afgeleid van de vele ribben op het zaad. Crepis is afgeleid uit het Grieks, krepis, wat schoenzool betekent, wat weer slaat op de plat op de grond liggende wortelbladen. Capillaris betekent haarachtig.

Beschrijving:
Deze een of twee jarige plant kan 30 tot 90 cm groot worden. De bloeitijd ligt in de maanden juni tot en met november. De wortels zijn penwortels. De stengels zijn dun. De vertakte stengels zijn bladloos en licht behaard en ook weer sterk vertakt. Onder aan zijn de stengel roodachtig. De bladeren zijn glanzend langwerpig rozetvormig en getand. De stengelbladeren zijn kleiner en omvatten de stengel. De bloemen zijn tweeslachtig. De bloemhoofdjes vormen samen de pluim. De bloemhoofdjes zijn 1 tot 2 cm. Ze zijn geel van kleur, onderaan roodachtig. De bloeitijd ligt in de periode juni tot aan de herfst. De zaden zijn strobruin van kleur, het oppervlak van de zaden is glad en hebben tien ribben en de afmeting van de zaden is 1,5 tot 2,5 mm. De top van de zaden loopt spits toe. De zaden kunnen niet lang bewaard worden.

Werkzame stoffen:
Helaas heb ik daar niets over kunnen vinden. Als er iemand is die hier meer over weet, hoor ik dat graag.

Medische aspecten:
De bloem van deze plant heeft een positieve werking op het goed functioneren van de spieren. Ook geven de bloemen energie. De zaden geven rust.

Voor vogels:
Klein groenstreepzaad is verwant aan paardenbloem. Vogels hebben de onrijpe en rijpe zaden van klein streepzaad graag. Dat zal ook te maken hebben met de verwantschap aan de paardenbloem, paardenbloem zaden, in zowel onrijpe als rijpe vorm, eten vogels heel graag. De zaden van klein groenstreepzaad zijn in vergelijking met paardenbloemzaden veel kleiner. Dus zeer geschikt voor kleinere vogels. Veel van de aspecten die paardenbloem hebben voor vogels, heeft klein groenstreepzaad ook. Een aantal van deze aspecten zijn, goed opfokvoer, kleur bevorderend voor de bevedering. Voor meer aspecten, raadpleeg het artikel Paardenbloem.