Door: A. Lemmens.
2022.
Karwij is een kruid dat goed smaakt en wordt al 5000 jaar gebruikt voor zijn medische werking. Het Karwijzaad is in de culinaire wereld een veel gebruikte specerij. Vogels nemen het ook graag op als ze het eenmaal kennen.
Wetenschappelijke naam: Carum carvi.
Engelse naam: Caraway.
Duitse naam: Echter Kümmel.
Franse naam: Carvi.
Het deel van de wetenschappelijke naam Carum kent twee betekenissen, is genoemd naar een provincie Karië in Klein-Azië of is afgeleid van het Griekse kara dat kop betekent en slaat op de bloeiwijze aan de stengeltoppen. Carvi komt uit het Arabische Kerawi of Kerawia wat de naam is voor verschillende schermbloemigen met een aangename geurde vrucht.
Karwij is een tweejarige plant. De plant bloeit van mei tot en met juni. Ze kunnen 30 tot 60 cm groot worden. De wortel is een penwortel in de vorm van een cilinder en kunnen tot 50 cm diep gaan. De stengels staan recht omhoog, zijn kaal, hol en gegroefd. Aan de basis zijn geen vezelige bladresten. De bladsteel is hol. De bladeren zijn langwerpig eirond en twee- tot drievoudig geveerd. De deelblaadjes zijn veerdelig met lijnvormige of langwerpige slippen. De beide onderste paar bladen staan kruisgewijs en zittend. De blaadscheden aan de top hebben steunbladachtige aanhangsels. De bloemen zijn tweeslachtig, ze groeien in onregelmatige schermen met vijf tot zestien stralen. De bloemen zijn wit of roze van kleur en zijn 2 tot 3 mm. Er zijn geen tot vier omwindselblaadjes en omwindselbladen. De vruchten zijn eivormige en langwerpige splitvruchten. Ze zijn 3 tot 4 mm lang met smalle ribben. Als je de vruchten tussen je vingers wrijft geven ze een aromatische geur af. De zaden zijn zeer kortlevend, korter dan een jaar. Ze zijn tweelobbig.
– Spijsvertering bevorderend:
Darmperistaltiek bevorderend, samentrekken van de darmen om de doorvoer van het voedsel te bevorderen.
Eetlust bevorderend.
Maag stimulatie.
Maag kalmerend.
Gal vormend.
Gal afdrijvend.
– Slijm oplossend.
– Infectie bestrijdend.
– Goed voor werking luchtwegen.
– Anti bacteriële werking.
– Etherische oliën, minstens 15 soorten.
– Oleïnezuur.
– Linolzuur.
– Petroselinezuur.
– Palmitinezuur.
– Alfalinoleenzuur.
– Myristicinezuur.
– Palmitoleïnezuur.
– Stearinezuur.
– Proteïnen.
– Koolhydraten.
– Flavonoïde: Quercetine.
– Fytosterolen.
– Vezels.
– Betacaroteen.
– Vitamine B1.
– Vitamine B2.
– Vitamine B3.
– Calcium.
– Kiezelzuur.
– IJzer.
– Chroom.
– Kobalt.
– Koper.
– Mangaan.
– Magnesium.
– Nikkel.
– Kalium.
– Fosfor.
– Natrium.
– Zink.
In de handel zijn zaad te verkrijgen en etherische olie. Het zaad is vrij hard, de kleinere vogels zullen er moeite mee hebben om ze te kunnen openen. Je zou de zaden kunnen kneuzen zodat de vogels bij het binnenste van het zaad kunnen komen. Een andere oplossing is, het zaad fijn malen en door het eivoer mengen. De etherische olie kunnen we op twee manieren gebruiken, de olie door het drinkwater mengen of de olie door het eivoer mengen. De bloemen van de plant en het jonge blaad van de plant, kunnen aan de vogels verstrekt worden. Als de plant zaden ontwikkeld heeft kunnen we die ook aan de vogels geven. De zaden zijn dan nog niet verhard.