Kapoetsensijs | Ge de Beer

Door Ge de Beer.

2015.

Algemeen:
Jarenlang kweekte ik met wisselend succes tropische vogels in de buitenvolière. (6x2x2mtr) Het volière broedseizoen liep meestal van half april tot half oktober. In de winter en het voorjaar was er weinig aan de vogels te beleven aangezien de volière was afgeschermd met plexiglas. In de binnenruimte stonden wel wat broedkooien maar die werden zelden gebruikt. Omdat ik toch wel het hele jaar door met vogels bezig wilde zijn maar ook het hele jaar door wilde broeden zou er wel het een en ander aangepast moeten worden. Dat zou het beste kunnen door de binnenkweekruimte aan te passen/te vergroten. Zo werd er haaks op de binnenruimte een kweekruimte aangebouwd. Er ontstond daardoor een kweekruimte inclusief nachthok van ongeveer 12 m2.

Tijdens het lezen van een vogelboek kreeg ik interesse in de Amerikaanse sijzen. Prachtige vogels maar niet altijd de makkelijkste om te houden en te kweken. Voor beginners werd aanbevolen om te beginnen met de kapoetsensijs. Een prachtig vogeltje met een aangename zang. Ik las dat ze speciaal voer moesten hebben maar ook dat ze van temperaturen rond de 20 graden hielden. Niet direct vogels voor in de volière met kouder weer. Ik kocht bij verschillende kwekers 2 onverwante koppeltjes die bij aanschaf bijna een jaar oud waren. Nadat de koppels enkele maanden bij elkaar zaten en ik zag dat de poppen door de mannen gevoerd werden heb ik in iedere broedkooi een nestkorfje en aan het voorfront 2 nestkastjes gehangen. Omdat ik ook ergens had gelezen dat kwekers zelf een nestje maakten vulde ik die nestjes met sisal en ander nestmateriaal en draaide er een kommetje in. Dat viel niet in goede aarde want binnen een uur was al het nestmateriaal door de poppen uit de nestkorf en kastjes verwijderd. Opnieuw gevuld en weer herhaalde het proces zich. Keer na keer. Wel dan zoek het maar uit!. Ik haalde alle nestmateriaal uit de korfjes en kastjes. De voorgevormde inlegnestjes liet ik zitten. Ik hing aan ieder voorfront een ruifje met nestmateriaal en wachtte af. Na enkele dagen gingen de popjes zelf aan de slag. Het ene popje maakte een nest in het korfje aan de binnenkant van de kooi en de andere pop maakte een nest in het nestkastje aan het voorfront. De mannetjes zongen dat het een lieve lust was maar begonnen ook wat feller achter de poppen te jagen. Af en toe werd het wat heftig maar de poppen weerden zich goed. Mocht het echt te gek worden dan kon ik de broedkooien door een schuif in twee delen. Maar dat was gelukkig niet nodig.

In augustus hadden de poppen ieder een nest gemaakt met 3 eieren in het ene en 4 eieren in het andere nest. Daaruit werden 3 en 2 jongen geboren. Echte scharminkeltjes. Het leek ook of ze niet gevoerd werden. Ik zag geen overvolle kroppen. Heel anders dan de vette goulds. Maar alles ging goed. Ik kon ze na 6 dagen ringen. Dat was nog een heel gedoe met die frummeltjes. Het kostte me bloed zweet en tranen maar het is uiteindelijk gelukt. (zonder bril zie je het toch beter).

Nadat de jongen zelfstandig waren zijn ze in een vlucht van 1,20 breed x 40 diep en 90 cm hoog geplaatst. Die kan door het verwijderen van een schuif verlegd worden tot 2,40 breedte. De vlucht zit achter openslaande ramen. Ze zitten daarmee in volledig daglicht. Het zijn 1 man en 4 poppen.

In november begonnen de beide popjes weer met de nestbouw. Zo’n 5 dagen na het begin van de nestbouw had de ene pop 4 en de andere pop 5 eieren gelegd. De poppen zaten onverstoorbaar op het nest en werden soms door de mannen gevoerd. Ik heb de eitjes geraapt en op de dag dat het 4e ei gelegd weer teruggelegd. Helaas bleken alle eitjes onbevrucht. Ik heb de eieren verwijderd en de nestjes/nestkastjes laten hangen.

Na zo’n 6 weken hadden de poppen weer 4 en 5 eieren gelegd. Maar ook deze keer waren alle eieren onbevrucht. Wat zou de oorzaak zijn? Wat mij eerder blijkbaar niet was opgevallen was dat er veertjes in de kooien lagen. Hoogstwaarschijnlijk waren de mannen in de rui geschoten. Omdat beide kooien meteen na binnenkomst rechts van de deur stonden zou tocht wel eens een rol kunnen spelen. (er hangt wel bubbeltjesplastic voor voorste deel kooi) Ik heb daarop beide koppels verplaatst naar broedkooien achter in de kweekruimte. Afmeting van deze kooien is 90 cm breed X 50 cm diep en 90 cm hoog. Ze zijn niet deelbaar).

Een maand later had de ene pop weer een nest gemaakt. Er werden 4 eitjes gelegd waarvan er 3 bevrucht waren. Er werden 3 jongen geboren. Ze groeiden voorspoedig op en zijn enkele weken geleden uitgevlogen. Op dit moment zitten ze nog bij de ouders. De andere pop heeft inmiddels 5 eitjes gelegd en daarvan zijn er 4 bevrucht. Die komen naar verwachting komende week uit.

Omdat ik de vogels alleen voor en na werktijd kan zien heb ik niet gezien dat de mannen de jongen mee voerden. Ik verwacht dat ze dat toch wel hebben gedaan. Ook heb ik tot op heden niet gezien dat de mannen zich tegenover de jongen vervelend gedroegen.

Huisvesting:
Om te broeden zitten de kapoetsensijzen in broedkooien van 1,20 x 40 x 40. Indien nodig kunnen de kooien middels een schuif in tweeën gedeeld worden. De jongen komen na het uitvliegen in vluchtjes van 1,20 x 40 x 90 cm hoog aan de raamzijde. Een verrijdbare radiatorkachel verwarmt de ruimte. De temperatuur is tussen de 15 en 20 graden maar loopt in de zomer op. Bij mooi weer worden de ramen geopend. Het dak is van dubbelwandig polycarbonaatplaat met daarop lichtdoorschijnende golfplaat. Verlichting: eerst 2 peertjes van 60 watt op 3 meter afstand van elkaar. Recentelijk: LED verlichting in de gangpad 3 stuks van 50 cm breed en op het zijgedeelte ook 3 strips van 50 cm. Het gaat s ’ochtends middels een dimmer om 6 uur aan tot 9 uur s ’avonds.

Voeding:
Kapoetsensijzenzaad, eivoer (2 delen Cede eivoer voor tropen en 1 deel Cede proteïnemix met wat spirulina er door. (op 1,5 kg een klein maatschepje spirulina) 2 x per week teunisbloemzaad, 2 x per week chia, 1 x per week een schepje mengeling van onkruidzaad/putter/sijzenzaad, 2 x per week witlof, rode trosgierst, worteltjes, appel. Grit, kiezel, sepia. Het eivoer geef ik s ‘ochtends en s ‘avonds. S’avonds wordt er nog weinig eivoer gegeten.

1 x per week badwater. Iedere dag vers drinkwater. Ik houd goed in de gaten dat de flesjes weer terug geplaatst worden aan de kooi waar ze hingen. Ik heb 2 sets drinkflesjes. Iedere week worden de drinkflesjes maar ook de eivoerbakjes in een bak water met bleekwater gedaan. Dat blijft zo’n 3 uur staan en wordt dan schoongespoeld. In de periode dat er genesteld gaat worden, worden de houtsnippers door zand vervangen om te voorkomen dat de houtsnippers in het nest belanden waardoor de eitjes beschadigd kunnen raken. De kapoetsensijzen krijgen bij mij geen levend voer, geen vitaminen en/of kleurstoffen. Ik heb oranje kapoetsensijzen. Al met al vind ik kapoetsensijzen hele gezellige vogeltjes. De mannen zingen prachtig en bij mij hebben ze geen aanleiding gegeven om ze af te zonderen omdat ze tegen de poppen en/of jongen lastig waren.