Kaneel.

Door: Heidi Saes.

2019.

Kaneel is afkomstig van de, altijd groene, tropische kaneel boom (cinnamonum verum) die wel 7 tot 15 meter hoog kan worden en een warm vochtig klimaat nodig heeft. Er zijn vele varianten, maar de 3 belangrijkste, die het meest in de keuken worden gebruikt, zijn de Ceylon kaneel, de Cassia kaneel en de echte kaneel. Kaneel wordt meestal in stokjes of in poedervorm verkocht.

Een kaneelstokje is de binnenste bast van de boom die zich oprolt als hij is gedroogd. In het Latijn betekent kaneel canella, dit betekent stokje, zo ziet de opgerolde binnen bast van de kaneelboom er ook uit, als een klein stokje. Men denkt dat de oorsprong van de benaming cinnamonum in Maleisië ligt. Daar noemt men kaneel kayu manis, wat zoethout betekent. Kaneel wordt vaak omschreven als een specerij en niet als een kruid. Wat daadwerkelijk het verschil is tussen een specerij en kruid is niet helemaal duidelijk. Beide zijn plantachtig en worden als smaakmaker verwerkt in de keuken of gebruikt om hun medische aspecten. Wat het enige verschil zou kunnen zijn is het volgende: De plant/boom waaruit “specerijen” worden gewonnen is in zijn geheel eetbaar, de bladeren, stengels, bast, enz., zelfs de wortels (denk aan geelwortel ofwel kurkuma). Een kruidenplant of boom, daarvan zijn alleen de bladeren(boom) of de bladeren en stengels (plant) eetbaar. Zowel kruiden als specerijen worden dusdanig in de keuken gebruikt. De Cassia is sterker en scherper van smaak. Deze wordt daarom het meeste verwerkt in de poedervorm. De Ceylon kaneel is de zoetste. De echte kaneel, wordt het meest verkocht in de vorm van de stokjes. Ook wel pijpkaneel genoemd. Kaneel wordt vooral veel gebruikt als smaakmaker in koek met name in speculaas, snoep, koffie, thee, zoete gerechten en gebak en is bijna niet meer weg te denken uit onze keuken. Bijna in elk keukenkastje staat wel een potje kaneel. In Indonesië wordt dit specerij ook veel gebruikt in vlees en visgerechten.

Kaneel is een traditioneel geneesmiddel:
– De Chinezen gebruiken kaneel al eeuwenlang als geneesmiddel. De geneesheren van weleer en nu ook nog, schreven/schrijven het vooral voor bij verkoudheid, pijnlijke menstruatie, winderigheid, diarree, indigestie.

De twijgen werden gebruikt om handen en voeten warm te houden.

Ook vonden de Chinezen dat je meer energie krijgt van kaneel. Of ze dit nu nog vinden is niet duidelijk.

– In India werd kaneel voorgeschreven ter bevordering van de spijsvertering.
Ook werd kaneel, en nu nog steeds, voorgeschreven tegen verkoudheid, bij maagproblemen en tegen misselijkheid.

– De Egyptenaren verwekte kaneel in parfum en met andere ingrediënten in de wikkeling van mummies.

– In Arabië dronk men warme kaneel thee om het koude lichaam te verwarmen.

– De Romeinse Keizer Nero eerde zijn geliefde door grote vuren te maken van kaneelstokjes. Dit gaf een warm gevoel. Men noemde dit een verspilling van het toen kostbare specerij.

Kaneel zit boordenvol belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten zoals:
Vitaminen: A, C, B2 en B6
Mineralen: calcium, kalium, magnesium, zink, mangaan en ijzer
Antioxidanten: polyfenolen

Medische aspecten:
– Ontsteking remmend
– Verlicht keelontsteking en verkoudheid
– Helpt bij darminfecties (o.a. diarree), maag problemen en misselijkheid
– Heeft een gunstige invloed bij hart en vaatziekten
– Houdt de cholesterol in balans
– Remt de groei van bacteriën en schimmels
– Draagt bij aan een langzame werking van koolhydraten waardoor je minder snel weer trek krijgt in iets lekkers, kan daardoor bijdragen aan een gezond gewicht.
– Heeft een gunstige invloed op de suikerspiegel
– Het verbetert je geheugen en concentratievermogen
– Zou de vorming van sommige kankercellen tegengaan
– Geeft verlichting bij artrose
– De olie werkt ontspannend bij harde, stijve of verkramping in de spieren
– Er lopen nog onderzoeken op een gunstige uitwerking bij alzheimer en Parkinson

Weetjes over kaneel:
– 2800 jaar voor Christus werd kaneel al verwerkt in voeding en gebruikt als medicijn
– Kaneel werd in de 17de eeuw ingevoerd naar Europa
– Kaneel wordt verwerkt in sommige dure parfums
– Kaneel niet meekoken, dan wordt het bitter
– Samen met honing is kaneel een goed alternatief voor suiker
– Kaneel is een natuurlijk conserveermiddel
– Kaneel thee geeft rust en een warm gevoel
– Kaneelolie wordt gebruikt om muggen en vliegen af te schrikken en de larven zelfs te doden
– Alle positieve aspecten van kaneel worden nog eens versterkt in combinatie met honing.

Kaneel en onze vogels:
1) In het merk care-plus vogelvoeding van Beaphar dat speciaal is samengesteld voor kromsnavels zit naast een heel gamma aan kruiden, ook kaneel verwerkt.
2) Hesanol Zimtol is een olie op kaneelbasis speciaal ontwikkeld voor duiven en vogels.
Deze olie bevordert de spijsvertering, bevordert de bloedcirculatie, stimuleert de vorming van de veren en verbetert de vruchtbaarheid.
3) Voor een goede darmflora heeft Medpads het merk Verm-X op de markt gebracht. Dit zijn korrels speciaal samengesteld voor volière vogels, naast enkele kruiden zit er ook kaneel in verwerkt.
4) Avidress plus van het merk Rohnfried is een aanvullend product voor duiven. Dit product is bedoeld om het water aan te zuren. Er zitten o.a. kruidenextracten in waaronder kaneel. Dit product doe ikzelf 5x per week door het water van mijn vogels om aan te zuren.

Omdat kaneel een gezond alternatief is voor suiker, is het uitstekend geschikt om toe te voegen aan water. Sommige producten die wij toevoegen aan het water voor de gezondheid van de vogels geven een onaangename smaak aan het water. Om de smaak te verzachten kun je wat kaneel met honing toevoegen. Ook kun je een klein beetje kaneelpoeder door het ei voer mengen om alle gezondheidsaspecten van dit specerij aan onze vogels te geven.