Kaasjeskruid.

Door: A. Lemmens.

2022.

Kaasjeskruid is een mooie sierplant met medicinale werking. De meeste delen van de plant zijn eetbaar, zowel de jonge blaadjes als de bloemen, zaden en zaaddozen. Van oorsprong komt de plant uit Europa en West-Azië. In Noord Amerika is de plant ingevoerd en heeft zich over het hele continent verspreid. Van de plant worden alleen de bladeren en de bloemen gebruikt voor hun medische werking.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Malva sylvestris.
Engelse naam: Common mallow.
Duitse naam: Wilde Malva.
Franse naam: Grande Mauve.

De Nederlandse naam heeft te maken met de vruchten, die lijken op kaasjes. Malva van de wetenschappelijke naam komt van het Grieks malacos wat zacht betekent, verzacht slijm. Sylvestris komt uit het Latijn en betekent in het bos groeiend.

Er bestaat een variant van de plant, var. Mauritiana, die vaak wordt gezaaid in bermen en akkerranden. Van deze variant zijn de bloemen donkerpaars, ook de bladeren zijn minder diep ingesneden.

Beschrijving:

Het is een tweejarige of overblijvende plant. De winterknoppen overwinteren vlak onder de grond, dat noemt men Hemikryptofyt, afgedekt door het strooisel zodat ze niet bevriezen bij vorst. De bloei ligt in de maanden juni tot en met november. De hoogte van de plant kan 30 tot 120 cm zijn. De wortel is een stevige penwortel. De stengels zijn behaard en staan rechtop. De bladstengels zijn ook behaard. De bladeren staan verspreid. De stengelbladeren zijn rond met drie tot zeven gezaagde spitse lobben, eerste blad bij ontkieming.. Er zijn steunblaadjes, blaadjes die aan de voet van de stengel groeien. De bloemen zijn tweeslachtig. Ze staan met twee tot zes bij elkaar in de bladoksels. Kroonbladen, vijf, zijn 1,8 tot 2,5, kan 3 cm lang. Ze zijn diep getand, paarslila tot rozerood van kleur en hebben donkere strepen. Zelden zijn ze wit van kleur. De bloem is drie tot vier maal zo lang als kelkbladen. De kelk is tot op de helft ingesneden. De drie bijkelkbladen zijn elliptisch van vorm, behaard en 4 tot 8 cm lang. Na de bloei blijven de bloemstelen recht over eind staan of licht schuin omhoog. De vruchten zijn splitvruchten en zijn niet of weinig behaard. Op de rugzijde van de vruchten is een mazenpatroon te zien. De vruchtstelen staan recht omhoog of licht schuin. De zaden zijn langlevend, langer dan vijf jaar. Tweezaadlobbig.

Medische aspecten:
– Bevorderlijk voor de luchtwegen.
– Bevorderlijk voor spijsvertering:
Verzachtende werking bij maagdarmslijmvliesontsteking.
Verzachtende werking bij maagwandontsteking.
Verzachtende werking bij slokdarmontsteking.
Verzachtende werking bij slijmirritatie.
Verzachtende werking bij darmontsteking.
Verzachtende werking bij diarree.
Verzachtende werking bij endeldarmontsteking.
Verzachtende werking bij darmverstopping.
– Bevorderlijk voor de huid.
– Samentrekkende werking.
– Verzachtende werking op de huid.
– Verzachtende werking bij insecten beten.
– Verzachtende werking bij zweren en abcessen in de huid.
– ontstekingswerkende remming.

Werkzame stoffen:
In de bladeren zitten de volgende stoffen:
– Slijmstoffen: arabinose, D-galacturonzuur en L-rhamnose.
– Looistoffen.
– Flavonoïdsulfaten.

In de bloemen zitten de volgende stoffen:
– Slijmstoffen.
– Anthocyanen.
– Leucanthocyanen.
– Looistoffen.
– Flavonoïden.
– Etherische oliën.
– Vitamine A.
– Vitamine B.
– Vitamine C.

Voor vogels:

In de handel zijn gedroogde plantendelen, bladeren en bloemen, verkrijgbaar. Hiervan is thee te trekken. Tien gram plantendelen op één liter water, 15 minuten laten trekken en laten afkoelen. Eén per week verstrekken aan de vogels als drinkwater. De huidtonicum die in de handel verkrijgbaar is kunnen we gebruiken om wondjes aan de huid sneller te laten herstellen. Zowel aan de poten als tussen de bevedering. Of het zaad ook te verstrekken valt aan de vogels kan ik niet achter halen, dus maar niet aan de vogels verstrekken.