Kweekervaring met de Magellaansijs
Door: Jordy van Schijndel
2020.
In dit verslag ga ik mijn kweekervaring met mijn Magellaansijzen beschrijven. Heb dit jaar samen met één man en drie poppen gekweekt in een grote vlucht en daar wil ik graag wat over schrijven en delen.
De Magellaansijzen zijn gehuisvest in een grote vlucht van 3,6 m lang, 1,1 m breed en 2,4 m hoog. (Zie voor verdere beschrijving van mijn vluchten het verslag “bouw volière” op de site van de WAS). De vogels zitten vanaf het moment dat ik het besluit genomen had om dit te gaan proberen, in november, bij elkaar in de vlucht. Het gaat om moeder vogel (2018) met haar twee dochters (2019) en een man van 2018, zie afbeelding 1. De man is onverwant aan de drie poppen. Ik vind het belangrijk dat de vogels in een vroeg stadium bij elkaar worden geplaatst zodat ze aan elkaar kunnen wennen. Je ziet dan al snel genoeg of het klikt. Daarnaast zie en leer je meer over de vogels omdat zij zich anders gedragen, gedurende het jaar, dan dat zij gescheiden zitten van elkaar.
De vogels krijgen een zaadmengeling van Koenings; nr. 3 en Amerikaanse sijzen. Daar is 1/5 deel van verschillende soorten (wilde) zaden aan toegevoegd omdat het kouder wordt en de vogels extra mogen aansterken. (Dit voeg ik alleen gedurende de wintermaanden toe). Daarnaast hebben de Magellaansijzen een goede mineralenmengeling tot hun beschikking die wekelijks wordt ververst en hangt er Sepia aan het gaas. Verder krijgen ze van mij één keer per week een klein beetje eivoer met hierin spirulina, breedmax, multi-vitamine en stuifmeelkorrels. Natuurlijk niet te vergeten dagelijks vers water en eenmaal per week, op zaterdag, een bad.
De Magellaansijzen zitten, net als de andere vogels, in een garage waarin voldoende daglicht binnenkomt en er verder kunstmatige verlichting aanwezig is. Echter wordt er niet extra verlengt m.b.t. lichturen. Alsook geen extra warmte. Ik houd het normale dag -en nachtritme aan.
Gedurende de weken verstrijken, begint de man uit volle borst te zingen en de poppen kwetteren en tjilpen gezellig mee. Een aardigheid om te zien en te horen.
Waarom ik gekozen had voor deze samenstelling was omdat de pop een rustige vogel is, die goed broed en zorgt voor haar jongen. De man en vader van de jongen is een voorbeeldige vader, laat zijn kroost met rust, voert goed, dus ja, qua erfelijke eigenschappen moest dan wel goed zitten om hier verder mee te kweken. Ik vind dit namelijk ontzettend belangrijk en selecteer hier streng op. Alsook geldt dit voor de man die gekoppeld is aan deze poppen.
De Magellaansijzen worden met de week mooier en komen beter en beter in conditie. Alles is strak, geen enkel veertje verkeerd. Dat is ook te verklaren. Het duurt namelijk geen drie voordat ze zichzelf gaan wassen. De vogels wachten mij al op de lege schaal op, als ik met mijn gieter kom aanlopen. Tijdens het vullen neemt de oudere pop, moeder, al een duik tijdens het vullen van het bad. Dit doet zij altijd. De oudste pop staat het hoogste in de pikorde zoals dat heet. Hierna volgen de anderen. Kan hieruit wel opmaken dat ik tamme vogels heb. Wat mij in die weken opgevallen was, was dat het er eigenlijk allemaal wel rustig aan toe ging. De vogels accepteerden elkaar en wat ik eerder al schreef, iedere Magellaan kent zijn plek op bepaalde momenten, zoals bij het badderen. Daarentegen is dit tijdens etenstijd weer niet het geval. Dan gaan ze met zijn allen tegelijk naar het voerplateau toe. Het is en blijft bijzonder hoe vogels zich (onderling) kunnen gedragen.
Naarmate het voorjaar in zicht kwam werden de vogels levendiger. Ze vlogen fanatiek op en neer en bleven lekker kwetteren en tsjilpen. Vroeg beginnen met kweken, zoals bij de Baardsijzen en Himalaya groenlingen, wilde ik niet omdat de twee jonge poppen pas eind mei geboren waren.
Halverwege april, meivakantie, ben ik de nestkasten in orde gaan maken. Insectosec (biologisch) tegen de eventuele beestjes en een inlegviltje vormen de basis. Nestmateriaal werd in overvloed aangeboden, Magellaansijzen zijn echte bouwers, in plastic korven aan de binnenkant tegen het gaas en aan de buitenkant in de metalen houders. Dit in de vorm van een mix van divers nestmateriaal.
De nestkasten hingen en niet veel later ging de oudere pop aan de slag met het nestmateriaal. Tot op dat moment had ik de man haar niet zien voeren. Dit stond mij niet aan, maar goed dacht ik, niet iedereen doet alles in het zicht. De oudere pop bouwde fanatiek door aan haar nest. Echter zat de man plots dik in de veren. De pop was nu halverwege met haar nest. Ik kon niet achterhalen wat het was. Zag niets met het blote op de borst enz., man at goed, maar was niet fit. Enkele dagen later ging het beter, ik ook weer blij. Het nest was inmiddels af. Het was een hele toren geworden die de oude pop gebouwd had. Beter gezind werd ik nog toen ik een ei had. Het was van korte duur omdat de man nog dezelfde dag gestorven was. Gelukkig kon ik bij een collega kweker een nieuwe man halen. Zo gezegd, zo gedaan. Nadat de pop even had gezeten op haar drie eieren had ik de eieren geschouwd. Inderdaad alle drie onbevrucht, wat ik al dacht. De nieuwe man, van 2018, was gelukkig een ervaren vader en werd goed opgenomen door zijn medebewoonsters. Had goede kijk en moest alleen even geduld hebben. Na een week begon de oude pop hier en daar haar nest te verstevigen en zag ik dat de man de één van de jonge poppen voerde. Ik had er weer alle vertrouwen in! Niet veel later had de oude pop weer eieren. Ze had in totaal drie eieren gelegd, waarvan twee bevrucht, zie afbeelding 2. Enkele dagen later ging ook één van de jonge poppen een nestje bouwen, tegenover de oude pop, wat resulteerde in drie eieren en alle drie bevrucht, zie afbeelding 3. Gedurende het broeden werden de twee poppen wel feller. De vogels dulden elkaar niet in de buurt. Er kwamen al wat vragen in mij op… Was dit een goed idee? Zouden ze wel vast genoeg broeden? Naarmate de dagen verstreken ging het verder goed. De poppen bleven fel. Inmiddels ging ook de derde pop een nest maken. Wat opviel was dat de man daadwerkelijk maar met één pop een duidelijke klik had. Deze pop, de eerste van de jonge, bleef de man voeren. Dit zag ik bij de andere poppen niet terug. Magellaansijzen broeden dertien dagen en hierna had ik vijf mooie jongen, zie afbeeldingen 4 en 5.
De samenstelling van de voeding is niet veel veranderd tijdens de kweek. De toevoeging van de zaden is er niet meer. Nu krijgen de Magellaansijzen elke dag twee keer per dag voer op maat. Aan het eivoer is perle morbide toegevoegd. ’s Ochtens en ’s middags worden de vogels gevoerd. (Voordeel van de intelligente lockdown). Liever twee keer vers dan alles ineens. Hierdoor blijf je de ouders ook stimuleren en uitdagen om te voeren. Dat deden ze voortreffelijk. De felheid die in het begin er was, was naarmate de jongen ouder werden vervangen door harmonieus ouderschap. Op een gegeven moment voerde zowel vader als de twee poppen elkaars jongen. Dit ging verder toen de jongen uitgevlogen waren. Ook buiten het nest bleven de jongen door beide poppen en vader gevoerd worden. De jongen Magellaansijzen zijn een stukje kleiner dan de geboren baardsijzen. Het zijn wel echt acrobaten als ze uitgelogen zijn. Het hangen aan het gaas en klauteren richting de takken. Na ongeveer twintig dagen, vanaf de geboorte, kunnen ze redelijk goed vliegen.
De derde pop had inmiddels een nest en zat te broeden op vier eieren. Dit was uiteindelijk niets geworden. Jongen waren afgestorven in het ei.
Hierna hebben de vogels nog twee keer gebroed. De tweede ronde had de oude pop twee eieren en twee jongen en de jonge pop had drie eieren en twee jongen. Zie afbeeldingen 6 en 7. Ook deze jongen werden wederom keurig gevoerd en groeide goed. Ook hier werden weer alle jongen door elkaar gevoerd. Dit had ik nog nooit gezien, maar het was een aardigheid om naar te kijken.
De derde pop had inmiddels uit de vlucht gevangen omdat ik vond dat zij nog te onervaren was. Zij krijgt, misschien, later nog de kans alleen met een man.
Op het moment dat ik dit schrijf, is de oude pop aan de derde ronde begonnen. Ze was sneller met leggen dan de jongen met uitvliegen. Dan maar de andere nestkasten verwijderd zodat het hierna echt klaar is. Ik zie namelijk door de sijzen de takken niet meer. Mag zeker niet klagen wat betreft de kweek. Was een goede en leuke ervaring. Zie afbeeldingen 8 t/m 10 voor verdere afbeeldingen van de Magellaansijzen.
Volgend seizoen wil ik graag verder gaan uitbreiden met de Magellanen. Zou graag wat mutanten, zoals topaas en bruin willen gaan (proberen te) kweken. Hopelijk kan ik wat van deze vogels aanschaffen in het najaar.
Sowieso een paar mooie wildkleuren gereserveerd voor het onverwant maken van de eigen gekweekte vogels. Al met al blijven het leuke vogels die Magellaansijzen. Indien er vragen zijn, kan en mag je mij altijd benaderen via ajlvanschijndel@outlook.com
Afbeelding 1: man en poppen.
Afbeelding 2: twee bevruchte eieren.
Afbeelding 3: nestje twee met drie bevruchte eieren.
Afbeelding 4: twee pasgeboren jongen.
Afbeelding 5: drie jongen van negen dagen.
Afbeelding 6: oude pop voert twee jongen van afbeelding 7, de jonge pop op het nest en jongen van de eerste ronde in de vlucht.
Afbeelding 7: twee jongen van de oude pop.
Afbeelding 8: laatste ronde en de uitgevlogen jongen.
Afbeelding 9: staat op het punt om uit te vliegen.
Afbeelding 10: de eerste ronde is al helemaal zelfstandig