Hondsdraf.

Door: A. Lemmens.

2022.

Hondsdraf is een bodem bedekkend kruid dat groeit op schaduwrijke plaatsen. Ook een kruid dat we bij de vogels kunnen gebruiken om medische problemen te voorkomen of te genezen. Om te zien is het een indrukwekkende plant.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Glechoma hederacea.
Engelse naam: Ground-ivy.
Duitse naam: Gundermann.
Franse naam: Lierre terrestre.

Waar de wetenschappelijke naam vandaan komt is niet echt duidelijk. Er zijn meerdere verklaringen.

Beschrijving:

Hondsdraf is een overblijvende plant. De winterknoppen verblijven in de wintermaanden vlak onder grond zodat ze beschermd worden door het strooisel tegen de vorst. De bloeitijd ligt tussen april tot en met juni. De plant kan een hoogte bereiken van 15 tot 60 cm. De wortels kunnen een diepte hebben tot 20 cm. De vierkante stengels kruipen over de grond en wortelen bij de knopen. Op deze wijze vormen ze uitlopers. De bloeistengels gaan recht ophoog en zijn behaard. De plant vormt zoden. De tegenoverstaande bladeren blijven ’s winters groen. Vaak zijn ze aan de randen wat paarser van kleur. Van vorm zijn ze niervormig of rondachtig, gekarteld en gesteld met een hartvormige voet. De plant heeft een sterke geur. De plant heeft vrouwelijke en mannelijke, polygaam, bloemen. De bloemen zitten in de bladoksels als schijnkransen. Iedere krans bestaat uit één tot zes bloemen. De kleur van de bloemen is blauwpaars, zelden wit of roze. Ze zijn 1 tot 2 cm groot. De bovenlip van de bloem is licht gegolft. De onderlip is drielobbig met afgeronde slippen. De tweelobbige middenslip is even groot als de bovenlip. De stijltop steekt boven de kroon uit. De vrucht is een splitvrucht. De zaden zijn zeer kort levend, korter dan een jaar en zijn tweelobbig.

Medische aspecten:
– Bevordert de werking van de ademhalingsorganen.
– Verhelpt het kuchen bij vogels.
– Helpt bij geelzucht.
– Helpt bij maagproblemen.
– Verhoogt de nierfunctie.
– Helpt bij diarree.
– Slijm oplossend.
– Ontstekingsremmende werking.
– Schakelt vrije radicalen uit.
– Antioxidanten werking.
– Versterkt de werking van de zenuwen.
– versterkt de werking van de slijmvliezen.
– Beschermt de organen.

Werkzame stoffen:
– Looizuur.
– Kalk.
– Silicium.
– Bitterstoffen; glechomine.
– Etherische olie.
– Organische zuren.
– Saponinen.
– Vitamine B.
– Vitamine B4; choline.
– Vitamine C.
– Kalium.
– Calcium.
– IJzer.
– Hars.

Voor vogels:

Alleen de heel jonge blaadjes van de plant zijn te gebruiken voor medische aspecten. In de handel is tinctuur en gedroogd blad van Hondsdraf te verkrijgen. De tinctuur kan door het drinkwater, één maal per week, mengen, één druppel op een liter water. Van het gedroogde blaad kunnen we thee trekken, één theelepel op één liter water, één maal per week geven aan de vogels. De getrokken thee moet goed koud zijn voor we het aan de vogels geven.