Door: A. Lemmens.
2022.
De Griekse Alant is een medicinale- en een sierplant. Daarnaast ook een mooie plant om te zien zodat het al snel ook een sierplant werd. De plant heeft een rijke medicinale werking. Zeker een plant die we bij de vogels kunnen gebruiken. Zowel de bladeren als de wortel worden medicinaal gebruikt.
Wetenschappelijke naam: Inula helenium.
Engelse naam: Elecampane.
Franse naam: Grande Aunée.
Duitse naam: Echter Alant of Helenenkraut.
Het eerste gedeelte van de wetenschappelijke naam, Inula, is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse woord helen wat korf betekent, wat weer slaat op het ruime omwindsel van het hoofdje van de bloem. Er bestaan meerdere uitleggen. Het kan ook zijn dat de hele wetenschappelijke naam een verbastering is van de naam Helena van Troje. Helenium is afgeleid van het Griekse woord Helenoin wat stralend betekent of schitterend.
Het is een overblijvende plant die onder de kruiden wordt gerekend. De wortels verblijven in de winter maanden vlak onder de grond zodat ze beschermd door het strooisel tegen de vorst, dat noemt men Hemikryptofyt. De bloeitijd ligt tussen juli en augustus. De plant kan een hoogte bereiken tussen de 90 en 200 cm. De wortels bestaan uit een dikke knolvormige vertakte aromatisch ruikende wortelstok. De stevige stengel groeit rechtopstaande, is gegroefd ruig behaard bovenaan iets viltig en naar de top vertakt en los bebladerd. De bladeren zijn eivormig, elliptisch tot lancetvormig. Ze hebben ongelijke kartelranden. Aan de bovenzijde zijn ze groen van kleur en ruw van oppervlak. De onderkant is viltig. De wortelbladen zijn groot, 50 tot 80 cm. Deze bladen zijn langwerpig elliptisch van vorm en lopen spits toe en aan de bladstengel smal tot lopend. De hoge stengelbladen zijn hartvormig tot eirond en stengel omvattend en lopen spits toe. Naar boven worden de bladen steeds kleiner. De bloemen zijn tweeslachtig. De gele bloemen vormen samen tuilvormige bloeiwijze. De vaak 6 cm grote bloemhoofden zijn lang gesteeld. De 3 tot 4 cm lange gele lintbloemen zijn langer dan het omwindsel. De goudgele buisbloemen zijn vijfledig. De groene omwindselbladen overlappen elkaar dakpansgewijs en zijn lancetvormig. De 3 tot 5 mm vruchten zijn lange nootjes die lichtbruin zijn van kleur. Ze zijn bijna vierhoekig glad van oppervlak. Tweezaadlobbig.
– Bevordert de spijsvertering.
– Helpt bij luchtwegaandoeningen.
– Bevordert de werking van de urinewegen.
– Ontgift het lichaam.
– Ontsteking werend.
– Ontsmettend.
– Helpt de lever te functioneren.
– Weert darmparasieten.
– Helpt jicht te genezen.
– Is bloedzuiverend.
– Helpt bij nierontsteking.
– Helpt huidaandoeningen te genezen.
– Eetlust bevorderd.
– Gal drijvend.
– Darmgas drijvend.
– Inuline.
– Etherische olie.
– Sesquiterpeenlactonen.
– Friedeline: Triterpene saponine.
– Sterolen.
– Slijmstoffen.
– Polyacetylenen.
– Alifatische koolstoffen.
– Germacranolide.
– Hispiduline.
– Pectine.
– Hars.
– Kalium.
– Calcium.
– Magnesium.
– Vitamine B1.
– Vitamine B3.
– Vitamine C.
– Saponinen.
– Alantolactone.
– Fytonutriënten.
Van deze plant worden de bladeren en de wortel gebruikt als medicinaal middel. Er zijn in de handel twee producten die van Griekse Alant zijn gemaakt. Tonicum en gedroogde wortel. Het tonicum kunnen we gebruiken bij de vogels op twee manieren; het tonicum door het eivoer mengen of door het drinkwater mengen. De gedroogde wortel kunnen we ook op twee manieren gebruiken; er thee van trekken en deze thee koud door het drinkwater mengen of de fijn gemalen wortel door het eivoer mengen. Deze producten, tonicum en gedroogde wortel, een maal per week aan de vogels verstrekken.