Gewone raket

2016.
Door: A. Lemmens.

Gewone raket is een plant waarvan de zaden graag door de zaadetende vogels worden opgenomen. Dat is al rede genoeg om het de vogels te verstrekken. Daarbij komt ook nog, dat het medisch gezien ook nog al wat voordelen heeft om het aan de vogels te verstrekken.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Sisymbrium officinale.
Engelse naam: Hedge Mustard, Hedge Tumblemustard, , Hedgeweed, Wild Mustard.
Duitse naam: Wegranke.
Franse naam: Herbe aux chantres.

Sisymbrium is afgeleid uit het Grieks, sisymbrion, wat de naam is voor aromatische planten. De naam is een samenvoegsel van het Grieks si, wat zeer betekent, sys, zwijn en ombrios, neus. Officinale betekent geneeskrachtig. Raket komt uit het Frans, roquette, wat weer afgeleid is uit het Latijn, en koolplant betekent.

gewone-raket

Omschrijving:
De plant behoort tot de familie van de kruisbloemigen.
De plant wordt 30 tot 80 cm hoog.
Het is een eenjarige plant.
De bloeitijd ligt tussen mei en september.
De plant is wijd vertakt met afstaande zijstengels. De stengels zijn behaard en kort. Niet alle stengels zijn behaard.
De onderste bladeren zijn diep ingekerfd tot bijna aan de nerf en veervormig. Kort behaard en in totaal speervormig. De bovenste bladeren zijn lancetvormig en niet getand.
De bloemen zijn tweeslachtig, mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. De lichtgele bloemen zijn 2 tot 4 mm groot.
De zaden zijn bruin tot donkerbruin van kleur en hebben de afmetingen; lang 1 tot 1,3 mm, 0,5 tot o,6 mm breed.
De plant komt op braakliggend terrein voor.

Werkzame stoffen:
– glucosinolaten: genezen infecties en beschermen de stembanden.
– Vitamine C: ook wel Ascorbinezuur genoemd. In wateroplosbaar. Bevordert de weerstand, gezonde botten, gezonde huid, gezonde bloedvaten, het functioneren van het zenuwstelsel. Speelt een rol bij de energievoorziening. Is een antioxidant: zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen; vrije radicalen bevordert de opname van ijzer.
– Slijmstoffen: verzachtende werking bijvoorbeeld op de slijmvliezen.
– Tannines: medisch gezien een bijtende stof, bloedingen en vochtafscheiding van de huid of slijmvliezen tegen te gaan. Ook ontsteking voorkomende effecten.
– Flavonoïden: is een antioxidant.
– De plant is urinedrijvend, lichaamsvocht wordt beter afgevoerd.
– Verder heeft de plant een maagversterkend effect.
– Het zaad heeft verder nog een positieve werking op jicht en blaaskwalen.

Gebruik bij vogels:
Zoals al eerder gezegd, het zaad wordt graag opgenomen. Daarnaast kan het als thee oplossing worden gebruikt bij vogels die bij het ademhalen een piepend geluid maken. Twee theelepels gedroogde Gewone raket per kop kokend water. Hiervoor worden de blaadjes en de bloemen gebruikt. Eerst laten afkoelen voordat het aan de vogels vertrekt wordt. Met de thee wordt de slijm opgelost. Door de thee wordt ook het zangorgaan, een soort van stemband, gesmeerd. De zaden hebben een vergelijkende smaak als mosterdzaad, pittig van smaak.

Zeker de moeite waard om deze plant zelf te plukken in de natuur. Denk er wel aan waar je de plant plukt. Niet langs akkers met bijvoorbeeld aardappels of bieten, die worden bespoten met chemische middelen die voor vogels schadelijk zijn.