Gewone Ereprijs.

Door: A. Lemmens.

2019.

Dit kruid kunnen we bij onze vogels alleen gebruiken om er thee van te trekken. Alle delen van de plant, blaad, bloemen, zaad en wortels, zijn niet eetbaar. Vogels die rochelen, moeite hebben met de ademhaling, kunnen geholpen worden met de thee die getrokken is van de bladeren van deze plant.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Veronica officinalis.
Engelse naam: Germander speedwell.
Duitse naam: Gamander ehrenpreis.
Franse naam: Veronique petit chêne.

Andere Nederlandse namen zijn:

Wilde thee, Grondheil. Manneke en Europese thee. Het deel van de wetenschappelijke naam, Veronica, is een samenstelling van Vera en unica, wat een “waar geneesmiddel” betekent. Officinalis betekent “afkomstig uit de werkplaats van de apotheker”.

Beschrijving:
Er bestaan vijf soorten Ereprijs;
Grote Ereprijs, Veronica persica
Gewone Ereprijs, Veronica chamaedrys
Handjes Ereprijs, Veronica triphyllos
Mannetjes ereprijs, Veronica officinalis
Tijm Ereprijs, Veronica serpyllifolia

Gewone Ereprijs is een overblijvende plant. Het is een familielid van de weegbree. De bloeitijd is in april, mei en juni. De hoogte van de plant ligt tussen de 10 en 40 cm. De wortels kunnen een diepte bereiken van 20 cm. De stengels groeien horizontaal, schuin omhoog of recht omhoog. Aan weerszijde van de stengel staat een rij haren. De stengels aan de onderkant van de plant kruipen over de grond en vormen zo bij de knopen de wortels. De behaarde bladeren staan tegenover elkaar aan de stengels en blijven in de winter groen. De bladeren zijn eirond tot langwerpig en hebben gekartelde randen. Ze hebben korte stelen of zelfs geen steel en zijn bij de steel afgerond. De bloemen zijn tweeslachtig en vormen samen trossen die tegenover elkaar staan aan de stengel in de oksel van de bladeren boven aan de steel. De vier kroonbladeren van de bloem zijn helderblauw en zijn donker geaderd. Bij de bloemsteel zijn de bloemen wit en zijn 0,8 tot 1,4 cm lang. De bovenste kroonbladeren zijn groter dan de onderste. De kelk is vierdelig. Het zaad is een doosvrucht, die hartvormig zijn en 4 tot 5 mm breed. De randen van het zaad zijn behaard. Het zaad kiemt tot 5 jaar.

Medische effecten:
– Is slijmoplossend.
– Maag klachten verhelpen.
– Eetlust bevorderend.
– Is vocht afdrijvend.
– Bestrijdt jicht.
– Stimuleert de nieren.
– Huidklachten.

Werkzame stoffen:
– Iridoïden.
– Aucubiner.
– Catalpol.
– Verproside.
– Tanninen.
– Etherische olie.
– Saponinen.

Gebruik bij vogels:

De thee voor de vogels trekken we in een liter water met 1,5 gram jonge blaadjes van de plant. Laten afkoelen. Zijn er klachten zoals boven vermeld, dan dagelijks deze thee tot de klachten weg zijn. Bij preventief gebruik, de thee een maal per week geven. De thee smaak bitter. Daarom is het goed om in de koude thee honing op te lossen zodat de thee minder bitter smaakt. De thee van deze plant kan ook getrokken worden gemengd met andere kruiden.