Esparcette.

Door: A. Lemmens.

2022.

Esparcette is een kruid dat in de natuur te vinden is. Daarnaast bestaat ook een gecultiveerde soort. Omdat we niet kunnen overzien hoe en met welke middelen deze gecultiveerde soort gekweekt is, is het af te raden deze plant te gebruiken als voeding bij onze vogels. De wilde vorm is zeker de moeite waard om te gebruiken bij de vogels gezien zijn medische effecten op de gezondheid van de vogels.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Onobrychis viciifolia.
Engelse naam: Sainfoin.
Franse naam: Sainfoin.
Duitse Naam: Esparsette.

Onobrychis betekent in het Grieks ezelvoer. Is afgeleid van de Griekse woorden onos wat ezel betekent en bruko wat bijten betekent. Viciifolia betekent wikkebladig.

Beschrijving:

Het is een overblijvend kruid met knoppen vlak onder de grond zodat ze beschermd worden door het strooisel tegen de vorst. De bloei valt in mei tot en met juli. De plant kan een hoogte bereiken van 20 tot 70 cm. De wortel is een forse penwortel. De stengels gaan licht omhoog of recht omhoog en zijn kaal of licht behaard. De bladeren staan dicht open aan de stengeltop. Ze zijn oneven geveerd met zes tot veertien paren en langwerpig eironde deelblaadjes. Ze zijn 8 tot 24 mm lang en 3 tot 8 mm breed. De bloemen zijn tweeslachtig. De bloemsteel is 1 mm lang. De bloemen vormen samen trossen. Voor de bloei zijn de trossen langwerpig eirond. De bloembladeren zijn 1 tot 1,4 cm lang en paars roze van kleur. Van de tien meeldraden zijn de bovenste aan de voet los van elkaar en in het midden met elkaar vergroeid. De vruchten zijn doosvruchten die niet open springen om het zaad te lozen. De peulen zijn 5 tot 8 mm lang en zijn halfrond tot eirond en bezet met stekels. De peul bevat één zaadje dat verspreid wordt als een klit. Tweezaadlobbig.

Medische aspecten:
– Een totale aanvulling op het voedingsrantsoen.
– Bevordert de spijsvertering.
– Bestrijdt wormen.
– Bestrijdt darmgassen.
– Bevordert de vorming van spier- en botweefsel.
– Bevordert de werking van de spieren en de zenuwen.
– Beschermt het lichaam tegen vrije radicalen.
– Bevordert het zicht vermogen.
– Bevordert de prikkels tussen zenuwcellen.

Werkzame stoffen:
– Essentiële aminozuren.
– Ruwe voedingsvezels.
– Calcium.
– Fosfor.
– Natrium.
– Vitaminen.
– Betacaroteen.
– Spoorelementen.
– Tannines.
– Ruwe eiwitten.
– Ruwe celstoffen.

Voor vogels:

Het zaad van de wilde plant is goed te gebruiken als voeding voor onze vogels. Dit is niet zo voor het zaad van de gecultiveerde soorten, dit zaad is vaak behandeld met chemische stoffen om de houdbaarheid te verlengen of om schimmelvorming tegen te gaan. Het zaad van de wilde plant is te gebruiken bij onze vogels en zeker de moeite waard gezien de medische werking er van.