Eddy Willems.

Yarrelsijs.

Door: Eddy Willems.

2022.

Sinds vanaf mijn jeugd jaren kweek ik met Europese vogels met in het bijzonder de Europese sijs en zijn mutanten …nu momenteel zijn dat zwartoog topaze sijzen in diverse kleuren.

Sinds vorig jaar heb ik ook interesse gekregen in de Amerikaanse sijzen ….zoals de Magellaan topaze sijs …de Geelbuiksijs en de Yarrelsijs. Ik heb een 5 tal koppels Magellaan topaze sijzen aangekocht …en zoals ook 2 koppels geelbuiksijzen en 2 koppels Yarrelsijzen. De vogels werden geplaatst in kweekkooien van 1 m breed, 40 cm hoog en 40 cm diep. Mijn kweek ruimte is niet verwarmd en er wordt geen licht bij gegeven. Ik kweek dus in de zomerperiode. De temperatuur in mijn kweekruimte is tijdens het kweekseizoen gemiddeld 23 graden en tijdens de winter 12 graden. Natuurlijk kan dit nog wat verschillen hoe de buitentemperatuur is. De mannen werden samen apart gezet van de poppen gedurende winter. Vanaf eind maart worden de vogels gekoppeld … maar de man en de pop liet ik nog gescheiden met een tussen draad in de kooien. Na een 10 tal dagen laat ik de man bij de pop. De broednesten worden een 14 tal dagen later aan de buitenkant van de fronten links en rechts opgehangen. Dan enkele dagen later krijgen de vogels nestmateriaal van het merk SISAL.

Vanaf dan is het spannend afwachten wanneer de eerste nestjes worden gemaakt. En ja hoor 1 koppel Yarrelsijzen en geelbuiken zijn even later met nestbouw begonnen . De eitjes worden geraapt en in een bakje met fijne zaden gelegd met de punt omlaag. Deze worden terug gelegd vanaf het vierde ei. De mannen worden niet apart gezet tijdens het broeden van de pop ….en dat lukt aardig zou ik zeggen. Even later zijn ook de andere koppels over gegaan tot nestbouw. Van de geelbuiken heb ik 1 man moeten afzetten bij het kippen van de jongen ….deze had me er eentje uit het nest gegooid en dood gebeten. Later als ze geringd waren, na 6 dagen, heb ik de man er terug bijgezet en heeft dan gewoon samen met de pop de jongen grootgebracht. Van de Magellaansijzen heb ik helaas maar 2 jongen getrokken …van alle broedsels …een 50 tal eieren waren er maar 2 bevrucht. Nochtans de mannen lieten de vleugels goed hangen tijdens het fluiten en voederden de poppen op het nest.

Onbegrijpelijk….Van voeding geef ik een mengeling voor Amerikaanse sijzen dat wordt aangekocht bij een plaatselijke zaden winkel. Tijdens de winter krijgen de vogels hun basis mengeling en ook een 3 tal keer per week eivoer. Er wordt ook op regelmatigheid zilvergierst en gepelde zonnepitten, deze worden gemalen, en wat wortel gegeven .Vanaf begin maart wordt er bij het eivoer kiemzaad van BLATTNER gedaan en ook fijne doperwten. Tijdens de kweek als er jongen worden groot gebracht geef ik tot 3 keer per dag zaden en eivoer. IK geef sinds al enkele jaren GEEN pinky’s of dergelijke aan mijn vogels. Sijzen zijn zaad eters en kunnen perfect gekweekt worden zonder dierlijke eiwitten. Als je enkele goede kweekkoppels hebt die goed voederen ben je vertrokken voor de volgende jaren die volgen en kan je zo een goed bestand opbouwen. Ik probeer op een zo eenvoudig mogelijk jongen te kweken. Ik geef geen medicatie aan mijn vogels …Maar het drink water wordt wel gedurende het hele jaar door aangelengd met het product OPTIDIGEST balance en OPTIDIGEST tkk. Er wordt ook regelmatig wat vitaminen in het drinkwater gedaan. Bad water wordt 2 keer per week aangeboden. En zo beste vogelvrienden op deze manier heb ik toch op mijn eerste jaar dat ik Amerikaanse sijzen kweek … 11 geelbuik sijzen …8 Yarrelsijzen en 2 Magellaan sijzen op stok….Hopelijk doen de Magellaan sijzen het volgend jaar beter.