Echte Heemst.

Door: A. Lemmens.

2021.

Echte Heemst is een oeroud geneeskruid. Bij de Romeinen, Syriërs, Grieken en Armeniërs werd deze plant al als voeding gebruikt. Voor onze vogels een extra variatie in de voeding. Medisch gezien ook de moeite waard om aan de vogels te verstrekken of te gebruiken bij aandoeningen.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Althaea officinalis.
Engelse naam: Common marshmallow.
Duitse naam: Echter Eibisch.
Franse naam: Guimauve officinale.
Althaea komt uit het Grieks en betekent geneesmiddel. Officinalis uit de werkplaats van de apotheker. Andere Nederlandse namen zijn Witte malve, Witte maluw, hoge Maluwe, Spaanse maluwe, Tandwortel, pijnstaartwortel, longrozen, Schapen kaas en witte Pappel.

Beschrijving:
Echte Heemst is een overblijvend kruid. De plant overwintert met knoppen boven of onder de grond. De bloeitijd is van juli tot en met september. De hoogte ligt tussen de 60 en 150 cm. De wortel bestaat uit een ruwe wortelstok. De stengels hebben stuifmeel. De bloeistengels zijn niet vertakt. De bloemstelen zijn korter dan het blad. De bladeren zijn fluweelachtig en zijn driehoekig eirond. De bladeren hebben drie tot vijf groeven. De hoogste bladeren zijn tot een derde ingesneden. De bloemen zijn tweeslachtig. Ze zijn wit-roze van kleur en hebben een grote van 1,5 tot 4 cm. De bloemen vormen pluimtrossen. De kroonbladeren zijn 1,5 tot 2 cm lang. Ze zijn langer dan de bloemkelk. De kelk is fluweelachtig behaard. De vruchten zijn splitvruchten en deels behaard. Tweezaadlobbig.

Medische aspecten:
– Verdrijft luchtwegaandoeningen.
– Is bevorderlijk voor de stembanden.
– Bevordert de werking van de spijsvertering.
– Beschermt de slijmvliezen.
– Beschermt de maag.
– Beschermt de darmen.
– Verlaagt de bloedsuikerspiegel.
– Bevordert de werking van de urinewegen.
– Ontstekingsremmende werking.
– Beschermt de huid.
– Herstelt verwondingen aan de huid.
– Verhelpt oogontsteking.

Werkzame stoffen:
– Slijmstoffen.
– Adjuvans, dit zijn stoffen die de werking van andere stoffen bevorderen.
– Pectine.
– Flavonoïden.
– Polysacchariden.

Gebruik:
De bladeren kunnen we samen met water en honing kort opkoken om er een drankje van te maken voor problemen met de luchtwegen op te lossen. Ook kan van de bloemen en jonge bladeren thee getrokken worden. In de handel zijn diverse producten te koop; thee, poeder en tinctuur.