Duindoorn.

Door: A. Lemmens.

2020.

De Duindoorn is een plant die langs de hele kust in Nederland voorkomt. Het is een plant die al 10.000 jaar medicinaal in gebruik is door de mens. Voor onze vogels een functioneel voedingsproduct, zoals we zullen zien.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Hippophae rhamnoides.
Duitse naam: Sanddorn.
Engelse naam: Seabuckthorn.
Franse naam: Argousier.

De wetenschappelijke naam is afgeleid uit het Grieks. Hippophaes is de Griekse naam voor een prikkende struik. De enige verklaring voor rhamnoides die ik heb kunnen vinden is wegedoornachtige. Andere Nederlandse namen zijn, Duinbes, Hagedoorn, Zeedoorn, Zanddoorn en Schijtbes.

Beschrijving:

Duindoorn is een overblijvende struik. De bloeitijd ligt tussen april en mei. De hoogte van de struik ligt tussen de 1,2 tot 4,5 meter. Het wortelstelsel is groot, de hoofdwortel bereikt een diepte van 1 meter met horizontale uitlopers. Oudere stammen hebben een grijze gegroefde bast. De dunne takken hebben doorns en zijn zilverkleurig bedekt met schubben. De takken worden donkerbruin als ze ouder worden. De verspreid staande bladeren zijn smal langwerpig spatelvormig. De randen van de bladeren zijn gaaf met korte stelen. Van onder zijn ze witachtig en van boven grijsgroen. De bloemen zijn eenslachtig, of mannelijke of vrouwelijke meeldraden, en tweehuizig, mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien aan aparte planten. De groenige bloemen verschijnen aan de plant voor dat de bladeren er zijn. De mannelijke bloem heeft vier meeldraden. De vrouwelijke bloem heeft een roodbruine lange stempel. Vlezige schijnvruchten bezit de Duindoorn. De oranje bessen zijn bijna geheel rond en hebben een doorsnee van 6 tot 8 mm. De bessen zijn eetbaar en smaken vrij zuur. In de wintermaanden kunnen de bessen gaan gisten waardoor vogels zoals de Kramsvogel dronken worden. De bessen zijn tweezaadlobbig, bij het ontkiemen ontstaan twee blaadjes aan het plantje.

Werkzame stoffen:
– Vitamine A.
– Vitamine B1.
– Vitamine B2.
– Vitamine B5.
– Vitamine B11 ( Foliumzuur ).
– Vitamine C.
– Vitamine E.
– Vitamine P.
– Fytonutriënten, Bio flavonoïden: Quercetine, Kaempferol, Isorhamnetine.
– Carotenoïden.
– Lycopeen.
– Choline.
– Betacaroteen.
– Koolhydraten: Glucose, Fructose, Rhamnose, Sucrose. Arabinose.
– Organische zuren.
– Tanninen.
– Pectine.
– Vezels.
– Betasitosterol.
– Aminozuren.
– Mineralen: Calcium, Kalium, IJzer, Magnesium, Zink, Kobalt, Koper.
– Zeaxanthine.
– Nutriënten.
– Antioxidanten.
– Duindoornolie: Onverzadigde omega 9, Omega 7, Omega 6, Omega 3 vetzuren.

Medische aspecten:
Inwendige geneeskracht:
– Werkt infecties tegen.
– Bevordert de speekselproductie.
– Houdt ogen vochtig.
– Heeft positieve werking op de maag.
– Heeft positieve werking op de darmen.
– Houdt de huid in goede staat.
– Heeft een positieve werking op de slijmvliezen.
– Versterkt de vitaliserende werking van Vitamine C.
– Immuun versterkende werking.
– Verstevigt de bloedvaten.
– Beschermt de lever.
– Heeft een diarree verhelpende werking.

Uitwendige geneeskracht Duindoornolie:
– Beschermt de huid tegen DNA schade.
– Ontstekingsremmend.
– Geïrriteerde huid.
– Heeft over het algemeen een verzachtende werking voor de huid.

Hoe te gebruiken bij vogels:

In de handel zijn een aantal producten te verkrijgen op basis van Duindoornbessen die we kunnen gebruiken bij onze vogels. Deze producten zijn Olie, gedroogde bessen en tonicum. Hoe zijn deze producten te gebruiken bij onze vogels. De olie kunnen we gebruiken als de vogel wondjes of kloven heeft aan de poten. Deze moeten dan regelmatig ingesmeerd worden met de olie wat het genezingsproces bevordert. De gedroogde bessen kunnen we fijnmalen en door het eivoer mengen. Verse bessen zijn minder aan te raden in verband met schimmels op de bessen die ongezond zijn voor de vogels. Daarnaast worden bessen in de natuur veel bezocht door vogels die in de natuur leven en hun ontlasting achter laten op de bessen. Wat natuurlijk ongezond is voor onze vogels. Het tonicum kunnen we door het eivoer of drinkwater mengen.