Drinkwater gezond houden.

Hoe hou ik het water, de drinktuitjes, badjes en trechters zo gezond mogelijk voor mijn vogels.

Door: Heidi Saes.

2019.

Normaal gesproken is ons kraantjes water gereinigd en goed om te drinken voor mens en dier. Ons drinkwater is getest en goedgekeurd door het Europees parlement, het is veilig om te gebruiken. Ook al komt het voor dat er wel eens een geurtje of smaakje aan zit, wij maken ons daar dan niet echt zorgen om en dat moet ook niet, daar zouden we alleen maar heel onrustig van worden. Wij gaan er van uit dat ons water goed is. Ons leidingwater is een van de betere drinkwaters in heel Europa, dat is bewezen. Ons water is voorzien van een toelaatbaar hoeveelheid chloor om bacteriën te doden of te neutraliseren.

Net als voeding weten we dat water van groot belang is voor onze vogels, van levensbelang. De meeste vogels kunnen niet een dag zonder water. Het is alleen zo dat de toelaatbare hoeveelheid chloor, niet altijd goed is
voor onze vogels. Chloor doodt heel veel ziektekiemen, maar ook eventuele vitaminen en mineralen die wij aan het water toevoegen voor de gezondheid van ons vogels. Dan werkt het dus juist het tegenovergestelde. Drinktrechters, drinktuitjes en badjes dan ook nog eens ontsmetten met chloor is dan eigenlijk niet z’n heel goed idee. Bovendien is chloor milieu onvriendelijk. Omdat het milieu hoog in het vaandel staat, is het in ieders belang om zo weinig mogelijk gebruik te maken van dit goedje, zo dus ook als schoonmaakmiddel bij onze vogelspullen. Chloor kan ook heel gevaarlijk zijn als het in aanraking komt met andere schoonmaakmiddelen, er kunnen dan chloorgassen vrij komen. Chloorgassen inademen kan zorgen voor vergiftiging. Wist u dat het reinigen van o.a. drinktuitjes, badjes en zo meer, net zo goed kan in de afwas. Gewoon schoonmaken doodt veel ziektekiemen en zeker niet onbelangrijk, ook de voedingsbron ervan. Om alles dan 1x per twee weken ook nog eens met Dettol te desinfecteren, ben je op de goede weg. Desinfecteren doodt vele ziektekiemen, maar helaas niet de voedingsbronnen. Dat is onderzocht.

Verder is het heel goed om de drinktuitjes en badjes 24 uur, na gebruik, aan de lucht te laten drogen alvorens weer te gebruiken. In droge tuitjes en badjes overleven weinig ziektekiemen. Ook de voedingsbronnen van de bacteriën krijgen het in een droge omgeving moeilijk. Ikzelf heb voor elke kooi 2 tuitjes en 2 badjes. Het ene stel hangt of staat in de kooi, het andere stel staat te drogen op een rooster nadat het zorgvuldig is omgespoeld. De dag erna is dat stel dan weer aan de beurt. Zo wissel ik elke dag. Op deze manier blijft alles nagenoeg vrij van ziektekiemen. Op deze site onder het hoofdstuk gezondheid, “bij zuurgraad van de vogelmaag”, wordt al besproken wat het belang kan zijn om het drinkwater aan te zuren voor onze vogels. Hier wil ik ook nog een duit in het zakje doen. Ook ik zuur het water aan, vijf maal per week. En inderdaad niet met appelazijn maar met Avidress plus. Dit is net als Vior en product met verschillende zuren zoals: citroenzuur, mierenzuur, azijnzuur, propionzuur. Ook zitten er kruidenextracten in, onder meer Kaneel en Oregano. Kaneel bevat vitamine A, C, B2 en B6 en verschillende mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. Kaneel is ontstekingsremmend. In Oregano zit dan ook nog eens vitamine E en K. Ook verschillende mineralen zoals calcium, magnesium ijzer en ook mangaan. Oregano is o.a. goed voor de luchtwegen. Dit product komt uit de duivenwereld. Op deze manier probeer ik bij mijn vogels het water zo gezond mogelijk te houden.