Daslook

Door: A. Lemmens.

2021.

Daslook is familie van de ui. Het meest, gezien de medische werking, lijkt Daslook op de knoflook. Zeker dus een plant die het gebruik bij de voeding van de vogels waard is. Het is te gebruiken door middel van de tinctuur die in de handel is te krijgen. De jonge verse blaadjes zijn ook in deze vorm aan de vogels te geven. De geur is vergelijkbaar met de geur van uien.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Allium ursinum.
Engelse naam: Bear’s Garlic.
Duitse naam: Bärlauch.
Franse naam: Ail des Ours.
Wat de uitleg is van de wetenschappelijke naam is niet geheel duidelijk. Er zijn meerdere uitleggen. Wat de goede is, kun je je dan afvragen.

Omschrijving:

Daslook behoord tot de familie van de Narcis soorten. Het is een overblijvende soort. De bloeitijd valt in april, mei en juni. De plant kan een hoogte bereiken tussen de 20 en 40 cm. De wortels zijn langwerpig, de wortelbol is zo’n 2 tot 4 cm. De plant kan grote oppervlakken bedekken. De rechtopstaande stengels zijn glad en driehoekig of halfrond. Heeft twee bladeren die uit de wortelstok komen en 2 tot 5 cm breed zijn, langwerpig eirond bladschijf, met een spitse top en een afgeronde wigvormige voet. De bladnerven lopen parallel. De blafsteel is 5 tot 15 cm lang. Aan het eind van de lente sterven de bladeren af. De vruchten zijn doosvruchten. De zaden zijn zwartbruin van kleur. De vrucht heeft drie groeven. De zaden leven maar kort, minder dan een jaar. Eenzaadlobbig. De vindplaats van de plant is in beschaduwde plaatsen op natte grond die voedselrijk is en neutraal tot kalkhoudend. Ze komt voornamelijk voor in Europa tot aan Midden Noorwegen en het Baltisch gebied.

Medische aspecten:
– Bevordert de spijsvertering.
– Ontsmettend.
– Heeft goede werking op de darmflora.
– Bestrijdt wormen.
– Voorkomt hart- en vaataandoeningen.
– Gaat aderverkalking tegen.
– Vergroot de bloedstolling.
– Bevordert de bloedsomloop.
– Bevordert de conditie.
– Bevordert de werking van de lever.
– Bevordert het immuunsysteem.

Werkzame stoffen:
– Zwavel.
– IJzer.
– Mangaan.
– Magnesium.
– Jodium.
– Vitamine C.

In de handel is een tinctuur te krijgen van Daslook dat we goed door het eivoer kunnen mengen.