Broccoli

Door: A. Lemmens.

2016.

Heel wat kwekers geven hun vogels regelmatig Broccoli. Dat heeft in eerste instantie te maken met, dat de vogels het over het algemeen graag opnemen. Gezondheid technisch is dat ook helemaal niet verkeerd zullen we hier onder zien. Zeker aan te raden, mocht je het je vogels nog niet geven.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Brassica oleracea.

In andere talen is de naam zowat gelijk aan het Nederlands, iets anders geschreven. De naam broccoli komt uit het Italiaans en is het meervoud van broccolo wat bloeiende top betekend. Deze groente wordt al meer dan 6000 jaar gekweekt.

Omschrijving:
Broccoli is geen groente verwant aan de bloemkool. De gesloten groene bloemknoppen zijn het gedeelte van de plant die gegeten wordt. De vlezige bloemstengels zijn licht tot donkergroen en vrij kort.

De bekendste rassen zijn;
– Southern comet
– Groene calabrese
– Purple sprouting

Medische aspecten:
– Bevordert de spijsvertering.
– Bevordert cel reparatie.
– Bevordert cel bescherming.
– Bevordert de bescherming tegen UV licht.
– Bevordert de aanmaak van bepaalde eiwitten.
– Remt de aanmaak van eiwitten die een gevaar zijn voor het lichaam.
– Heeft positieve invloed op de ogen.
– Help de verwerking van gifstoffen, antioxidanten.
– Voorkomt ontstekingen.
– Bevordert de aanmaak van vitamine D.

Analyse:
Opvalt bij de analyse: Broccoli zit vol vitaminen. Vitaminen hebben een belangrijke functie bij heel wat processen in het lichaam. Het spectrum aan mineralen is groot. Ook dit is belangrijk bij het functioneren van de lichaamsprocessen. Het aminozuur tryptofaan is in broccoli aanwezig. Dit aminozuur zorgt dat het lichaam tot rust kan komen in de slaapfase. Heeft ook een belangrijke functie bij de conditie op peil houden. Voor de concentratie aan vezels geldt hetzelfde. Wat weer een belangrijke functie vervult in het herstel cellen en cel bescherming. Ook bevat broccoli een hoog percentage Bèta caroteen. Naast de belangrijke functie bij het herstellen van cellen en bescherming van de cellen, is Bèta caroteen belangrijk voor vogels om de kleur van de bevedering volop tot uiting te brengen.

Per 100 gram.
– Water 90 gram
– Eiwit 3,3 gram
– Koolhydraten 2 gram
– Suiker 1,5 gram
– Vet 0,2 gram
– Verzadigd vet 0,1 gram
– Vezels 3,5 gram

– Vitamine A 0,4 milligram
– Vitamine B1 0,1 milligram
– Vitamine B2 0,21 milligram
– Vitamine B6 9,17 milligram
– Vitamine C 114 milligram
– Beta-caroteen 691 microgram

– Natrium 13 milligram
– Kalium 464 milligram
– Calcium 105 milligram
– Fosfor 82 milligram
– IJzer 1 milligram
– Magnesium 20 milligram
– Koper 0,2 milligram
– Zink 0,54 milligram

Samengevat, is broccoli zeker de moeite waard om aan de vogels te verstrekken. Ook hier geldt, met mate, één maal per week is voldoende. Broccoli bevat redelijk veel vocht, water 90 gram per 100 gram, te veel geven kan diarree veroorzaken.