Bouw volière.

Een enthousiast nieuw lid.
Door: Jordy van Schijndel.

2020.

Via deze weg wil ik mezelf even voorstellen. Mijn naam is Jordy van Schijndel, 31 jaar jong en in 2019 begonnen met het houden van Amerikaanse sijzen en Aziatische groenlingen. Afgelopen februari heb ik mij als lid aangemeld bij de WAS. Al vanaf mijn jonge jaren ben ik omringd door dieren en vooral vogels. Begonnen net als ieder ander met kanaries, parkieten, zebravinken e.d.. Door de loop van de jaren ben ik mij gaan toeleggen op de kweek van vogelsoorten uit Azië en Zuid-Amerika.

Hoe is dit tot stand gekomen?

De laatste jaren ben ik zoekende geweest naar welke vogelsoort het beste bij mij past. Daarbij rekening houdend met verzorging, gedrag, kweek en natuurlijk eigen werkzaamheden. In het voorjaar van 2019 had ik besloten om, na het afgaan van diverse vogelshows en lezen van literatuur, Amerikaanse sijzen aan te schaffen, namelijk: Magellaansijzen. Van deze vogeltjes heb ik zo genoten, niet alleen qua gedrag, zang en de vele gekweekte jongen, dat ik heb besloten om verder te gaan met deze vogels en te gaan uitbreiden qua soorten.

De bouw van de volière:

Voordat de vogels konden komen moest ik eerst een nieuwe volière gaan bouwen en kwekers contacteren van deze mooie vogeltjes. Na wat “Googelen” ben ik met diverse kwekers in contact gekomen. Na de vele telefoongesprekken, e-mails en hokbezoeken ben ik zelf mijn volière gaan ontwerpen. Gelukkig zijn er nog genoeg liefhebbers die je te woord willen staan en helpen. Dat is en blijft de kracht van het voortbestaan van onze gezamenlijke hobby en de vogelsoorten die we houden. Laten we dit vooral blijven doen! Denkend en schetsend zijn de materialen besteld voor de bouw van de volière. Zelf ben ik niet zo handig maar met hulp van vaders en een timmerman kom je ver. De bouw van de volière is binnen in een garage zodat ik geen last heb van katten, roofvogels en/of ander ongedierte. De ruimte is zes bij vijf meter en is voorzien van drie grote ramen, zie afbeelding 1. De gehele ruimte is gewit en voorzien van speciaal isolerend en wit afgelakt plaatmateriaal. Het plaatmateriaal is gemakkelijk schoon te maken. Nadat het plafond, de wanden waren bevestigd en de vloer was gelegd. Zijn we begonnen aan de kweekvluchten en de grote vlucht, zie afbeeldingen 2 en 3.

De kweekvluchten zijn 3,6 meter diep, 1,10 meter breed en 2,30 meter hoog. Achterin is 1,20 meter dicht gemaakt aan beide kanten zodat de vogels elkaar niet zien als zij broeden. Het voorste gedeelte is voorzien van zwart gaas dat dubbel is bevestigd. Er is een morsrand gemaakt van 30 cm hoog. Alsook heeft de deur een morsrand van 30 cm. Zie hiervoor afbeeldingen 4 en 5. Voor vogels met een lengte van 11 -16 cm is dit misschien wat groot, maar bij mij staat het welzijn van de vogels voorop. Daarnaast weet ik uit ervaring dat je maar één keer bouwt dus ik heb rekening gehouden dat ik de vluchten kan aanpassen, zoals tijdens de kweek alleen het achterste gedeelte te gebruiken e.d. afwegingen. In de kweekvluchten zullen telkens twee koppels (sijs & groenling) en/of één man met meerdere poppen worden gehuisvest. Verder heb ik in mijn achterhoofd gehouden dat een vogel in de natuur niet altijd een slechte vader is voor zijn kroost. Als er genoeg afleiding is in de vlucht zal “papa” zich niet zo snel gaan vervelen. Iets wat ik ook niet met de Magellanen had meegemaakt tijdens het kweken. Bijvoorbeeld: siergrassen op de grond doen wonderen.

Naast kweekvluchten heb ik nog een grote vlucht gemaakt van 2,5 m breed, 3,6 m diep en 2,3 m hoog voor na het kweekseizoen. Tijdens de kweek zal deze vlucht in gebruik worden genomen en na de kweek zullen de vogels die ik door wil houden hierin worden gehuisvest, zie afbeelding 6. Alle vluchten zijn op een natuurlijke manier ingericht met “zwevende takken en schommels”. Dit om de natuur zo echt mogelijk na te bootsen. Op de grond ligt een anti-coccidiose korrel die niet stoft en de ontlasting absorbeert zodat de vluchten makkelijk schoon te houden en maken zijn. Bovendien heb zelf ontworpen nestkasten voor de vogels. Deze nestkasten zijn gelijmd zodat ik hopelijk geen last kan en mag krijgen van indringers, zie afbeelding 7. Na weken klussen mag het eindresultaat er zijn! Ik ben trots en tevreden, zie afbeelding 8. Nu maar hopen dat de vogels het goed naar hun zin gaan hebben en dat zij tot kweken overgaan.

Voeding(basis)

De vogels krijgen een zadenmengeling bestaande uit Amerikaanse sijzen en nr. 3 van Koenings, aanvullend wilde -en graszaden, eivoer met diverse toevoegingen, zoals spirulina, stuifmeelkorrels e.d. en mineralen. Het water wordt aangezuurd en eens in de zoveel weken krijgen de vogels vitamine toegevoegd aan het water.

Vogels

Op dit moment heb ik diverse koppels Magellaansijzen, Baardsijzen, Zwarte sijzen en Aziatische groenlingen. In de Baardsijzen wil ik mezelf gaan specialiseren. Mijn doel is het kweken van een kwalitatieve vogel met een mooie, niet overdreven, baard.

Slot

Hopelijk gaat het mij lukken om met deze vogels een aantal jongen te kweken komend jaar zodat ik nog een verslag kan en mag schrijven voor in het clubblad. In de toekomst ben ik op zoek naar Baardsijzen voor bloedverversing. Mocht je dit lezen en kweken met Baardsijzen, mag je mij altijd een mailtje sturen (ajlvanschijndel@outlook.com) of bellen (06-83987884). Adviezen en/of tips zijn altijd welkom. Alsook vragen.