Blaas-siline.

Door: A. Lemmens.

2021.

Blaas-siline is een kruid dat we bij onze vogels kunnen gebruiken als voedingsaanvulling. De gezondheidsaspecten zijn de moeite waard om aan onze vogels te verstreken. De bloemen smaken zoet door de nectar die ze bevatten. De jonge blaadjes, te vergelijken met spinazie, kunnen rauw gegeven worden. Van de bladeren is een gezonde thee te trekken.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Silene vulgaris.
Engelse naam: Bladder campion.
Franse naam: Silène enflé.
Duitse naam: Taubenkropf leimkraut.

De naam Blaas-siline heet zo, Blaas omdat de bloemen opgeblazen lijken. Siline is hoogst waarschijnlijk vernoemd naar de bosgod Silenus, die een opgeblazen buik had. Andere veronderstellingen zeggen dat de naam van deze plant afgeleid is van het Grieks sialon, wat speeksel betekent, omdat de meeste soorten kleverig zijn. Vulgaris betekent gewoon.

Omschrijving:
Het is een overblijvende plant met winterknoppen. De bloei ligt tussen mei en september. De hoogte van de plant ligt tussen de 30 en 60 cm. De stengels zijn blauwgroen van kleur en de rechtopstaande stengels hebben een iets houtige voet. Meestal zijn de stengels kaal, maar soms ook behaarde randen. De bladeren staan tegenover elkaar, blauwgroen van kleur, kaal, wasachtig, eirond tot langwerpig en lopen spits toe. De onderste bladeren zijn gesteeld. De bloemen zijn een- of tweeslachtig en vormen een pluimachtige manier van bloeien. De vijf kroonbladeren hebben een lengte van 1,6 tot 1,8 cm, ze zijn wit van kleur of zeldzaam roze. De kelken hebben twintig zacht groene tot roodachtige nerven. De bloemen geuren. De nectar bevindt zich diep in de kelk, zodat de insecten zich ver in de buis van de bloem moeten wringen om de nectar te kunnen bereiken. Hierdoor is de bestuiving van de bloem verzekerd. Hommels omzeilen deze moeilijke weg door een gaatje te prikken aan de basis van de kelk. De vrucht is een openspringende doosvrucht. De zaden zijn langlevend, vijf jaar. Tweezaadlobbig.

Medische aspecten:
– Licht stimulerende werking op de stofontwikkeling.
– Vitamineleverancier.
– Vetten worden sneller afgebroken.
– Bevordert de werking van de nieren.
– Bevordert genezing wonden.
– Bevordert de afweer in het bloed.
– Ontstekingsremmer.

Werkzame stoffen:
– Saponinen.
– Oxaalzuur.
– Vitamine C.
– Antioxidanten.
– Polyfenolen.