Het houden en kweken van Magellaansijzen.
2021.
Mijn naam is Bert Zwinkels. Ik ben 70 jaar oud en getrouwd met Toke. Wij wonen in Naaldwijk (Westland).Ik was een jaar of 15 toen ik begon met het houden van o.m. kanaries, zebravinken en blauwfazantjes. Deze hield ik samen met mijn vader in een grote gemeenschappelijke volière. Later ging ik over op Europese cultuurvogels, zoals putters, sijsjes en groenlingen. Deze vogels vingen wij in onze tuinderij achter ons huis. Zangkanaries heb ik ook nog gekweekt. Met de WAS ben ik zo’n 20 jaar geleden begonnen, met o.a. Jan Wolvekamp en Aswin Lemmens en Henk van Marwijk. Met Henk heb k de laatste jaren de lotenverkoop gedaan op de bijeenkomsten. Mijn eerste Amerikaanse sijzen waren geelbuiksijzen en zwartborstsijzen. Nu kweek ik alleen nog Magellaansijzen, die ’s zomers in de volière buiten zitten. In oktober gaan ze naar binnen, naar de zolderkamer. De mannen en poppen zitten apart in broedkooien (kunststof broedkooien van 50 bij 120 cm).
Vanaf januari voer ik de verlichting (Philips Linear 4W LED (4000K) op tot 15 uur licht per etmaal (plusminus 2 maanden). Met de kweek begin ik dan begin maart. Ik kweek meestal één ronde, met 5 koppels. De poppen zitten in een klein gedeelte van de kooi naast de man. Na ongeveer 3 dagen mag de pop bij de man. De kweek duurt ca. 3 maanden. Na het uitvliegen, worden de jongen met de ouders in grotere kooien geplaatst. Na de broedtijd gaan de vogels naar de buitenvolière (foto’s). Hier zitten dan 20 à 25 vogels bij elkaar.
Mijn vogels voer ik met sijzen/putter 3 voer van Koenings. Als eivoer gebruik ik 2/3 CéDé kanarievoer en 1/3 CéDé wildzangvoer, 5 à 6 gram per vogel. Ik mix dan in de verhouding van 2/3 zaad en 1/3 eivoer. Tijdens de kweek maak ik ook kiemzaad van Koenings fijn en meng ik dit met de staafmixer met het eivoer plus nog wat broccoli om het wat rullig te maken. Verder doe ik er nog Breedmax (extra mineralen en vitaminen) bij, ongeveer twee (maat)schepjes per kilo.Ik verzamel ook diverse soorten onkruidzaden (o.a. Teunisbloem en cichorei). Verder ook nog paardenbloemknoppen. Als groenvoer geef ik Chinese kool, paprika (met het zaad erin) en broccoli. Twee keer in de week doe ik in het water een fijngesneden teentje knoflook. Ook één keer in de week een eetlepel appelazijn per liter.
Mijn vogels stuur ik naar de plaatselijke tentoonstelling, met redelijk succes. Ik hoop dat beginnende en collega-kwekers van mijn werkwijze wat kunnen opsteken.
Voor vragen kun je me telefonisch bereiken (06 4231 2446).