Bernagie.

Bernagie: wordt ook wel de EHBO koffer uit de kruidentuin genoemd.

Door: Heidi Saes.

2020.

Voorwoord:

Dit kruid is bij ons beter bekend onder de naam komkommerkruid. De naam Bernagie is niet erg bekend. Ook wordt het wel Borage genoemd. Bernagie is een eenjarige plant en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied en behoort tot de familie van de ruwbladigen. De plant kan tot bijna een meter hoog worden. Hij is bijna volledig bedekt met haartjes. De bloemen zijn prachtig felblauw met een wit hartje. Deze kruidenplant bloeit vanaf mei tot ver in de herfst. Na de herfst sterft dit kruid helemaal af. De zaden die overblijven zorgen het jaar daarop weer voor een nieuwe plant. Meestal verspreiden de zaden zich door het hele gebied. Verstuiving kan ook geschieden door bijen, hommels en mieren. De bloemen en jonge blaadjes worden in de landen rond de Middellandse zee, veelvuldig gebruikt in de keuken, o.a. in salades en sauzen. Ze smaken naar komkommer, vandaar de benaming komkommerkruid. De bloemen en blaadjes worden altijd vers geplukt en dezelfde dag nog bereid. Inmiddels is de plant flink ingeburgerd in Europa. In de Benelux is de plant te vinden op rijke grond zoals akkers, plantsoenen, industrie en bouw terreinen. Deze terreinen zijn meestal door de mens gecultiveerd en daardoor vaak voorzien van vele voedingsstoffen waar deze plant behoefte aan heeft. Door de goede bemesting krijgt deze plant een nog betere komkommer smaak als wat hij van nature al heeft. Ook de geur is onmiskenbaar een komkommer geur. De hele plant (jonge bladeren, stengels, bloemen en zaden) wordt in de keuken en in verschillende fytotherapieën gebruikt. Alle onderdelen van deze plant hebben andere eigenschappen wat deze plant bijzonder maakt. De plant wordt op verschillende manieren verwerkt. Als olie, als voedingssupplement, in de cosmetica industrie en als kruidenthee. Deze kruidenplant is helemaal geen familie van de komkommerfamilie (cucumis sativus), met z’n grote vruchten zoals komkommer, augurk, courgette, meloen en pompoen) zoals wij die kennen in onze keuken.

In de oudheid:

Van oudsher staat deze plant al bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en werd zodanig ook gebruikt. De Grieken en de Romeinen kweekten deze plant omdat ze er vrolijk van werden. Depressies, zwaarmoedigheid en zelfs uitputting werden verlicht. Een aftreksel van de jonge bladeren en de stengels werden gebruikt om beter te kunnen plassen en om zweet op te wekken. Na Christus werd de plant gebruikt, in combinatie met honing, om een zware hoest, verkoudheid en bronchitis te verlichten. De bladeren werden in wijn geweekt om een stemming positief te stimuleren en om moed in te drinken. Een gezegde die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt. De Romeinen gebruikten de wortels om gif beten, van slangen en andere giftige reptielen/dieren te behandelen. De wortels werden tot moes geslagen op de wond gesmeerd en omwikkeld met een verband. Ook insectenbeten van bv. muggen en andere stekende insecten werden op deze manier behandeld. Ook aten zij de wortels om het gif sneller uit het lijf te verdrijven.

Hedendaags:

Tegenwoordig wordt deze kruidenplant ingezet om maag en darmen te ondersteunen bij een infectie. Geeft verlichting bij PDS (prikkelbare darm syndroom) De zaden, die voorzien zijn van veel olie, deze olie wordt koudgeperst, worden gebruikt om een probleemhuid zoals acne, droge huid, huidaandoeningen en allerlei soorten eczemen te bestrijden, zelfs psoriasis heeft er baat bij. De olie wordt ook inwendig ingezet bij PMS (premenstrueel syndroom). Veel vrouwen hebben last van dit syndroom dat vaak op treedt vlak voor de menstruatie. Angst, depressie, opgezwollen borsten, hoofdpijn, nervositeit en buikpijn zijn de meeste symptomen van dit syndroom. Ook helpt het vrouwen door de menopauze heen. In de voedingssupplementen industrie wordt dit kruid veelvuldig ingezet. Vloeibaar of in capsules. De cosmetica industrie verwerkt dit kruid in dag en nachtcrèmes om de huid te verstevigen.

Vitamines en mineralen:

Deze kruidenplant, vooral de bloemen, zijn zeer gezond. Ze bevatten een zeer hoog gehalte aan, vitamine A en C. Verder, vitamine B3, B5, B6, B8 en vitamine H. Vitaminen B8 en H, ook wel biotine genoemd, zijn belangrijk voor een goede opname van vitamine C Biotine speelt een belangrijke rol in ons lichaam om huid, haar, en nagels gezond te houden. Verder bevat deze kruidenplant nog zink, magnesium, ijzer, koper, mangaan, kalium, en calcium.

Inhoud stoffen:
– Gammalinoleen zuur (omega 6), goed voor sterke botten, soepele gewrichten, en goed voor ons afweersysteem. Teunisbloemolie staat er om bekend dat het veel linoleenzuur bevat, tot ongeveer 14%. Maar bernagie olie bevat tot 27% van dit zuur.
– De bloemen bevatten veel glucose, aminozuren en tannine
– De zaden zitten boordenvol proteïnen en olie.
– Het blad bevat veel kiezelzuur.
– Slijmstoffen
– Kaliumzouten, daarom kan de plant ook ingezet worden in een zoutloos dieet.
– Looistoffen
– Allantoïne (stimuleert beschadigd weefsel en wordt daarom graag in de cosmetische industrie gebruikt)
– Omega 3 en 9

Medische aspecten: (als thee, capsule of olie)
– Als thee is het vocht afdrijvend
– Kan verlichting geven aan reumatische pijnen, is licht ontsteking remmend
– Geeft ook verlichting bij een nierontsteking
– Helpt bij borst en slijmvliesontsteking omdat het slijm op lost
– Bloed reinigend
– Humeur bevorderend, geeft innerlijke rust
– Verlicht droge hoest, bronchitis, astma en zelfs taaislijm
– Geeft verlichting bij hooikoorts
– Stimuleert de doorbloeding van de huid en vertraagd rimpels
– Verstevigt haren en nagels
– Kan hart en vaatziekte voorkomen
– Versterkt de bijnier
– Zorgt voor een normale bloeddruk
– Zorgt voor een goede cholesterolspiegel
– Levert een positieve bijdrage bij gewichtsvermindering

Wist u dat:

Wetenschappelijk is bewezen, dat deze kruidenplant geneeskrachtig is. Bijen gek zijn op deze plant. Dat de nectar een heerlijke zoete smaak krijgt en dat imkers deze kruidenplant “bijenvoer noemen”. Ook andere insecten waaronder hommels, verzot zijn op dit kruid Dat de bloementjes vaak worden gebruikt als decoratie in sterke drank, soepen, ijs en gebak. Dat deze plant vaak samen met tomaten en aardbeien wordt geplant, dat beide hierdoor een vollere en betere smaak krijgen. Je de blaadjes en bloemen niet moet koken, want dan verliezen ze hun smaak. De bloemen in de top 10 staan van de eetbare bloemen. In sommige landen siroop wordt gemaakt van de hele plant om verkoeling te krijgen. Deze kruidenplant ook wel het kruid der blijheid wordt genoemd. Bij een langdurige zeer hoge innamen, dit kruid schadelijk kan zijn voor de lever. Enkele druppels olie in een verdamper, een heerlijke aangename geur in de woonkamer brengt en dat je daar dan een opkikker van krijgt en vrolijk van wordt. Dat Komkommerkruid een goed alternatief voor teunisbloem is, omdat deze twee kruidenplanten veel van dezelfde eigenschappen hebben. Dit kruid ook wel het wondermiddel voor een mooie huid wordt genoemd.

Onze vogels:

Om de vogels mee te laten genieten van de goede eigenschappen van deze kruidenplant, kan je af en toe gedroogde bladeren en bloemen verpulveren en door het ei voer doen. Of je kan wat koude thee door het drinkwater mengen.