Aanschaf nieuwe vogels

Door: A. Lemmens.

Als we van plan zijn om nieuwe vogels te kopen, te krijgen of te ruilen, zullen we op een aantal punten moet letten. Allereerst zullen we ons goed moeten oriënteren. Welke soort vogel willen we ons aanschaffen en willen we eigen kweek of een vogel uit het wild. Een goede voorbereiding is het halve werk, bekijk foto’s van de vogels die je wilt aanschaffen. Op die manier kan je voorkomen dat er bastaarden gekocht worden. Vraag een bevriende liefhebber om mee te gaan, twee weten meer dan een. Zorg dat er een quarantaineplaats ingericht klaar staat, zodat als men thuis komt met de vogels die direct daarin geplaatst kunnen worden. De lengte van de quarantaine hangt af van de conditie van de vogels. Om er zeker van te zijn dat men goede vogels in huis haalt is het aan te bevelen om bij erkende kwekers te kopen. De kans is dan ook kleiner dat de vogels ziek zijn. We hoeven de vogels bovendien dan niet zo lang in quarantaine te houden. Kijk in eerste instantie of de vogels levendig zijn. Als je de kans krijgt, moet je de vogels observeren vanaf een plek zodat ze jou niet zien of iemand anders. Een vogel neemt dan de houding aan die overeenkomt met zijn conditie. Voelt een vogel zich niet lekker dan gaat hij in deze situatie al gauw dikzitten.

Er moet bij de kweker altijd de mogelijkheid geboden worden om de vogel in de hand te nemen. Er kan gekeken worden of de vogel geen scherp borstbeen, blauwe darmen of een opgezette lever heeft en men kan zo controleren hoe de voedingstoestand is. Als je de vogel in de hand hebt kan je ook de ring controleren, geboortejaar en volgnummer. Vraag de kweker of je het kweekboek mag inzien. Aan de hand van het volgnummer van de ring en het jaartal kan je zien of de vogels, die jij aan elkaar wilt koppelen, familie van elkaar zijn. Dit in verband met eventuele inteelt.

Als alles goed is met de vogels, die je wilt kopen, is het goed om te weten welke voeding de vogels krijgen bij de kweker. Vraag of je wat voer mee kunt krijgen, dan kan je daarna de vogels langzaam laten wennen aan je eigen voer. Het aanpassen aan het nieuwe voer gaat het beste op een stapsgewijze manier. De eerste paar dagen geef je de vogels 10% van jouw eigen voer gemengd met 90% van het voer van de vorige eigenaar, na drie dagen 20% van jouw voer en 80% van de het vorige voer enz, tot dat je 100% jouw voer geeft.

Een andere vraag die gesteld moet worden voor de vogels gekocht worden is of de vogels preventief medicijnen krijgen. Er zijn nu eenmaal vogels die gekuurd moeten worden , zoals bijvoorbeeld de zwarte sijs in bepaalde omstandigheden. Het is beter voor de vogels dat men weet met wat en hoe de vogels gekuurd worden. Het is namelijk niet goed voor de vogel weer andere medicijnen toegediend te krijgen, dat geeft weer extra stresssituaties voor de vogels, dat nu juist net voorkomen moet worden. Als men met de vogels thuis komt, is het aan te raden meerdere malen per dag te kijken of de vogels eten en drinken. Doordat de situatie anders kan zijn wat betreft voer- en waterverstrekking is het mogelijk dat de vogel het voer of water niet kan vinden. Als de vogel na 2 uur niet gedronken of gegeten heeft, moet er ingegrepen worden door drinkwater en voer op de grond te zetten in open bakjes. Na een dag of twee, als de vogels wat rustiger zijn geworden, wordt het voer en drinkwater van de grond weggehaald en op de gewone wijze verstrekt. Misschien moet men het nog eens herhalen maar meestal verloopt dit vrij gemakkelijk.

Als deze aandachtspunten in acht genomen worden, kan men veel plezier beleven aan de mooie Amerikaanse sijzen.