Aanschaf Magellaansijs

Ik kweek al jaren met sijzen en kanaries.
Graag wilde ik starten met een koppel Amerikaanse sijzen. Maar ja, met welk soort ga je beginnen. Na veel te hebben rond gesurft op internet en diverse verhalen en adviezen gelezen, heb ik toch maar de telefoon gepakt en naar Aswin Lemmens gebeld. Na een telefoongesprek waren al mijn vragen beantwoord. En was mijn keuze duidelijk, het werden Baardsijzen. Via Aswin kreeg ik een adres in de buurt, en heb er een koppel Baardsijzen gekocht. In 2007 heb ik er mee gekweekt en heb 2 poppen op stok zitten. Helaas heb ik geen losse mannen kunnen kopen. Voor het kweek seizoen 2008 wilde ik graag met een koppel Magellaansijzen gaan kweken. Omdat het al begin maart was, werd het vinden van een koppel moeilijk. Via een bevriende kweker hoorde ik dat er een handelaar nog een paar Magellaansijzen had zitten. Na het maken van een afspraak ben ik naar de vogels gaan kijken. In enkele t.t. kooien zaten 2 mannen en 1 pop.
De eerste man had geen mooie keeltekening. Man nummer 2 was mooier maar had wat bruine veertjes tussen het zwart op zijn kop zitten. Ik heb toen gekozen voor man nummer 2 en de pop. Thuis aan gekomen zijn de vogels in een kweekkooi geplaatst van 100x50x50 cm. Een week na de aankoop heb ik een mest onderzoek laten uitvoeren door Dr. v/d Horst, de uitslag was goed. Na een paar weken, begon ik te twijfelen of het wel echte Magellaan sijzen waren. Voor de zekerheid heb ik naar Aswin gebeld, uit mijn verhaal maakte Aswin een voorlopige conclusie. Het kunnen bastaarden zijn van Magellaansijs x Baardsijs. Op zijn verzoek heb ik wat foto´s gemaakt van de vogels en naar hem gemaild. Een paar dagen later kreeg ik een mailtje terug van Aswin met de volgende conclusie; “Voor een Magellaansijs zijn deze vogels te gedrongen, vandaar dat ik meteen dacht aan Baardsijzen. De spiegeltekening in de vleugels zijn ook niet van de Magellaansijs. Qua vorm lijken de spiegels op de spiegels van de Baardsijs. De borstkleur is niet helder genoeg om van een Magellaansijs te zijn. De koptekening, het zwart is niet zuiver van kleur en niet scherp afgetekend. Een Baardsijs is het ook niet. Te veel zwart rond de kop. Ik ben van mening dat het bastaarden zijn van Magellaansijs x Baardsijs”. Als je dit leest, heb je als kweker een probleem. Wat is dan de volgende stap: 1). Je laat de vogels gewoon bij je in de volière vliegen immers kweken er mee heeft geen zin. Stap: 2) Je verkoopt de vogels ( wel vermelden dat het geen zuivere vogels zijn). Stap: 3) De handelaar bellen waar je de vogels gekocht hebt. Ik heb voor stap 3 gekozen de handelaar bellen nadat ik hem het verhaal verteld had kreeg ik een antwoord dat het verschil in de kleur zat n.l intensief en schimmel. Dit geloofde ik niet en heb hem verteld dat meerdere mensen de foto´s van de vogels bekeken hadden. En dat die apart van elkaar de boven genoemde conclusie hadden getrokken. Hij vertelde nog steeds dat het Magallaansijzen waren. Maar hij vertelde ook er bij dat ik de vogels terug kon brengen en dan kreeg ik het geld terug. Ik heb de vogels toen maar terug gebracht. Ik vond dit een hele goede oplossing. Zo zie je maar dat gelukkig niet iedere handelaar moeilijk doet over het terug brengen van vogels. Daar ben ik dan ook erg tevreden mee. Ik hoop dat we met zijn allen er iets van hebben geleerd. Bij de redactie is de naam van de schrijver bekent.