Door: A. Lemmens.
Waarom deze groente, of beter gezegd vruchtgroente, aan de vogels geven. Dat heeft meerdere redenen. Naast dat het een vitaminebom is, bevat het behoorlijk wat caroteen. Dat laatste is bevorderlijk voor de kwaliteit en kleur van de bevedering van de vogel. Zoete puntpaprika, is zoals de naam al zegt, veel zoeter dan de gewone paprika. De gewone paprika is te bitter, vogel zullen deze minder snel opnemen.
Wetenschappelijke naam: vrucht van de Capsicum ramiro.
Duitse naam: Spitzpaprika.
Engelse naam: Pointed pepper.
Franse Naam: Poivre pointu.
Va oorsprong komt de paprika uit Midden-Amerika. In 1500 is deze vrucht door de Spanjaarden naar Europa gebracht. De naam paprika komt uit het Hongaars.
Gewone paprika wordt in heel wat kleuren geteeld; rood, geel, groen, wit, paars, lila, mintgroen, en bruin. Er is ook nog een grote grove paprika. Zoete puntpaprika wordt geteeld in de kleuren; rood, geel en oranje. De kleur van de paprika’s ontstaat pas als ze rijp zijn. In het groeiproces zijn ze groen, paars, bruin of wit. Paprika heeft een verwantschap met de Spaanse peper. Paprika heeft geen Capsaïcine, een alkaloïde, die de hete tongreceptoren stimuleert, in tegen stelling van de Spaanse peper. Alle paprika’s bevatten veel vitamine C en een hoog gehalte foliumzuur. Foliumzuur helpt bij het ontstaan van rode bloedcellen.
– De Fytonutriënten, aanwezig in paprika’s, hebben een positieve werking op de bloedvaten. Bevorderen de afvoer van vrije radicalen, giftstoffen. Hierdoor wordt schade aan het DNA cellen voorkomen.
– De aanwezigheid van luteïne en zeaxanthine onderhouden de oogfunctie en bevorderen de kwaliteit en kleur van de bevedering van de vogels.
– In rode paprika zitten Capsanthine, zoetstoffen, die geen calorieën bevatten.
– paprika bevat veel vezels. Vezels zijn koolhydraten. Ze hebben veel functies in het lichaam. O.a., belangrijk bij de vertering van voedsel, zorg voor energie, bevorderen de soepele doorgang van de ontlasting, enz.
– Er zitten in paprika’s meer dan 30 soorten carotenoïden. Naast de afvoer van giftstoffen in het lichaam, hebben deze stoffen ook een belangrijke functie in de kleur en kwaliteit van de bevedering van vogels.
– Ook is paprika een bron van vitamines, zeker van vitamine C en A.
– Paprika’s sterkt het immuunsysteem.
– het mineralen gehalte is niet zo spectaculair van het gehalte vitamines, maar toch zitten er mineralen in.
Per 100 gram.
– Vet 0,1 gr
– Meervoudig onverzadigd vetzuur 0,1 gr
– Voedingsvezel 2,1 gr
– Eiwit 1 gr
– Alfa-caroteen 15 µg
– Beta-caroteen 501 µg
– Beta-cryptoxanthine 98 µg
– Luteïne 201 µg
– Foliumzuur 33,9 µg
– Nicotinezuur 0,9 mg
– Retinol 46 µg
– Vitamine B1 0,03 mg
– Vitamine B2 0,04 mg
– Vitamine B6 0,251 mg
– Vitamine C 124 mg
– Vitamine E 2,5 mg
– Zeaxanthine 228 µg
– Water 92 gr
– Fructose 2,1 gr
– Glucose 1,7 gr
– Koolhydraten overig 3,8 gr
– Mono- en Disacchariden 3,8 gr
– Calcium 7 mg
– Fosfor 29 mg
– IJzer 0,4 mg
– Jodium 1 µg
– Kalium 251 mg
– Koper 0,04 mg
– Magnesium 11 mg
– Zink 0,28 mg
Zeker de moeite waard om het aan de vogels te geven gezien de werkzame stoffen en in het bijzonder de carotenoïden die paprika bezit.
De langwerpige vrucht opensnijden zodat de zachte kant van de vrucht bereikbaar wordt voor de vogels, ze kunnen dan aan de zachte kant pikken. De schilkant is veel moeilijker open te krijgen voor zaadetende vogels. De pitjes kunnen ook geven worden. Als de vogels het niet gewend zijn om te eten, zal het een tijd duren voordat ze het opnemen. De vrucht is ook te malen en door het eivoer te mengen.